Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, başka illerden gelerek Niğde’de tarım işçisi olarak çalışan ve çadırlarda konaklayan işçiler için hayatlarını kolaylaştıracak çalışmaların başlatıldığını söyledi. 

Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında Sazlıca, Gölcük ve Edikli beldelerine yapılan yemekhane, tuvalet ve banyo gibi hizmetlerin Altunhisar ilçesi yakınlarında ve Çukurkuyu kasabasında çadırlarda yaşayan işçiler için yaşama alanları yapılacak.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Vali Kılıç, şunları söyledi; “başka illerden evlerine ekmek parası götürebilmek için Niğde’ye çalışmaya gelen tarım işçilerinin hayatlarını kolaylaştıracak ve ihtiyaçlarını giderebilecek imkanları sağlamak için çalışmaları başlattık. Niğde tarımın etkili olarak yapıldığı illerden bir tanesi, her ne kadar tarımın yanında Eğitim, Eğitimde de Üniversitemiz ilimize ciddi katkıda bulunuyor. Sanayimizde Orta Anadolu illerine göre iyiyse de Niğde tarımda Türkiye’de dikkat çeken illerin başında geliyor. Türkiye’de en çok patates üretimini ilimiz yapıyor. Elma üretiminde ilimiz ikinci, lahana üretiminde ise üçüncü sıradayız. Bunun yanında son yıllarda emen ovasında farklı tarım alanlarına da yönelmeler oluyor bilindiği gibi. Emen ovamız kavunda Çukurkuyu kasabası başı çekiyor. Çilek üretiminde ilimiz büyük bir aşama kaydetti ve alternatif Tarım ürünlerinde bitki desenli yetiştirme noktasında da il tarım müdürlüğümüzün önderliğinde yürüyen çalışmalardan olumlu neticeler almaya başladık. Arazilerimiz çok daha verimli olarak kullanılıyor ve daha çok gelir getirecek alanlara yönelim oluyor. Bu yönelim ister istemez beraberinde iş gücü açığını da getiriyor. Artık vatandaşımız tarlasında çalışan olmaktan ziyade işveren oluyor. Bitki deseninde yapılan KOP kapsamında çalışmalar ve arazilerin sulanması, damla sulama ve yağmurlama sulamanın yaygınlaşması bitki deseninin değişmesiyle birlikte büyük bir zenginleşme var. Bu zenginleşmeyle beraber iş gücü açığı doğmuştur. Bir üç dört yıl öncesine göre ihtiyaç duyulmayan alanlarda şimdi oldukça fazla iş gücü ihtiyacı duyulmuştur” dedi.

Tarım İşçilerinin Hayatları Kolaylaşıyor

Bor Emen ovasında tarımdaki iş gücü açığı tarım işçilerinin Niğde’ye yoğun olarak gelmesine sebep olduğunu belirten Kılıç; “biz bundan 4 yıl önce Niğde Valiliği olarak (METİP) Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi kapsamında tarım işçilerine yönelik bir çalışma yapıp onların barınmalarını, onların insanca yaşamalarını temin edecek imkanları almışız ama son yıllardaki emen ovasındaki sulama KOP kapsamında yapılan çalışmalar ve bitki desenindeki değişiklikten doğan iş gücü ihtiyacı nedeniyle Bor istikametinde ve merkez ilçemizdeki köylerimizde iş gücü ihtiyacının artması nedeniyle çok sayıda tarım işçisi ilimize gelmiş durumda. Biz onların derhal hayatlarını kolaylaştıracak tedbirleri aldık. Kısa vadede onların hayatlarını kolaylaştıracak insani asgari şartları bir 10 gün içerisinde almaya çalışacağız ama orta vadede ve uzun vadede kalıcı ikamet yerleri METİP kapsamında yapacağız. 80 dönümlük arazilere su, elektrik getireceğiz ve kanalizasyon sistemine bağlayıp onlara hayatlarında kolaylık sağlayacağız. Onların çadırlarını kurabilecekleri ve kurdukları çadırlara elektrik alabilecekleri ve suya kavuşabilecekleri alanları inşallah gelecek yıla hazır edeceğiz. Şimdi aldığımız tedbirler de bulundukları yerleri hiç değilse kullanma ve içme sularını tankerlerle taşıyabilmek, jenaratörlerle elektrik üretebilmek ve konteynır tuvalet ve banyolarla zaruri ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortamı hazırlamaya çalışıyoruz. Onların hayatlarını kolaylaştırabilecek asgari ihtiyaçlarını giderebilecek imkanı sağlamış olacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim