Belediye-İş Sendikası Niğde Şube Başkanı Şaban Özkaymak TBMM’ne sunulan Büyükşehir yasa tasarısı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile TBMM Başkanlığına sunulan ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ hakkında Belediye İş Sendikası Niğde şube Başkanı Şaban Özkaymak açıklamalarda bulundu.

Tasarının Geçici 2. Maddesinin 5. Fıkrasındaki ‘Ekli (28) sayılı listede yer almakla birlikte, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar 5393 sayılı Kanunun 8 inci maddesine uygun olarak birleşme veya katılma yoluyla nüfusunu 2.000'in üzerine çıkaran belediyelerin tüzel kişilikleri korunur.’ Cümlesine dikkat çeken Başkan Özkaymak Tasarı yasalaşmadan önce 5393 sayılı belediyeler Yasasının 8. Maddesi gereğince kapanacak Belediyelerin meskûn sınırlarına 5.000 metre uzaklıktaki Belde Köy veya bunların bazı kısımları ile birleştiklerinde tüzel kişiliklerini koruyabileceklerini belirtti. Tasarı yasalaştıktan sonra ise kapanan Belediye sadece Meclis kararı ile 10 km yakınındaki kapanmayan bir Belediyeye iltihak edebileceğini söyledi.

 

Özkaymak ‘ Niğde İlimizde 23 Belediye 2.000 nüfusun altında olduğundan yasa gereği köye dönüşerek tarih olacak. Çamardı ve Ulukışla İlçelerimizde hiç Belde Belediyemiz kalmıyor. Bazı Kasabalarımız çok eski tarihe dayanıyor, Bademdere, Çiftehan, Darboğaz bunlardan bazıları.. aslında bunların kapanmasına gönlümüz elvermiyor. Bu Kasabalarımız Kanun çıkmadan acele edip bir yolunu arasalar yakınlarındaki köy veya beldeler ile birleşseler, mevzuat ne kadar zamanda çözülür ne kadar müsaade eder bilmiyorum ama en azından bir mücadeleye değer diye düşünüyorum. Ancak şu da unutulmamalı sonuçta bu bir tasarı..  Meclis de görüşülürken bir önerge verilir değişebilir de.. bizim söylediklerimiz tamamen tasarı üzerine düşüncelerimiz.  Bu konu ile alakalı iki Belde Belediyemiz yanılmıyorsam bir adım attılar. Niğde Şubemize bağlı iki Belediyemizin de Büyükşehir sınırlarında olduğundan tasarı yasalaşırsa tüzel kişilikleri kaldırılacak.

 

Özkaymak ‘ Niğde İlimizde 23 Belediye 2.000 nüfusun altında olduğundan yasa gereği köye dönüşerek tarih olacak. Çamardı ve Ulukışla İlçelerimizde hiç Belde Belediyemiz kalmıyor.


Editör: TE Bilişim