İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN yaptığı yazılı açıklama ile Anızları yakmayın uyarısını bir kez daha yeniledi.


İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin BİLHAN yaptığı açıklamada anızların yakılmaması gerektiğini kaydederek anız yangınlarıyla toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliğinin bozulduğu, bunun da toprak kalitesini düşürdüğü için verim düşüklüğüne sebep olduğunu söyledi. İl Müdürü Bilhan; “Tarım alanlarında kaydedilen teknolojik gelişmeyle birlikte, arazide daha fazla bitkisel atık bırakılmaya başlandığını, hububat hasadı yapan biçerdöverlerin bitki saplarını yüksekten kesmesiyle tarlalar üzerinde bırakılan atık miktarının daha da arttığını vurguladı ve ''Bu otlar ve saplar, ekonomik değer taşımadığı gerekçesiyle, toprakla karıştırılıp gübre yapmak yerine maalesef ateşe verilmektedir, dolayısıyla toprağın organik madde miktarı azalmakta, buda verimsizliğe yol açmaktadır” dedi.



Bilhan “Bilindiği üzere toprakta bulunan en değerli yapıyı organik madde oluşturmaktadır. Toprağın zenginliği organik madde ile ölçülür. Toprak, bitki artıklarının toprağa karıştırılmasıyla organik maddece zenginleştirilebilir. Ne acıdır ki çiftçilerimiz önce bitki artıklarının kendi elleriyle yakıp sonra da ekecekleri ürüne fayda sağlasın diye binlerce lira karşılığında organik gübre kullanmaktadır. Oysa bitki artıklarını ve toprağın canlılığını yakmadan bu fayda kendiliğinden sağlanabilmektedir.


Anız Yangınları; toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara sebep olan Anız Yangınları, kaybolan doğal kaynaklarla beraber yanmış tarlalar ve ormanlık alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bazen yangınlar henüz hasat edilmemiş alanlara sıçramakta, yerleşim yerleri olumsuz etkilenmekte, karayolu ve demiryolu trafiği aksamakta, evcil ve yabani hayvanlar telef olmaktadır. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık milli servet heba olmaktadır” dedi.


Anız yakmanın Anadolu'nun birçok yerinde yanlış bir alışkanlığa dönüştüğünü ifade eden Bilhan, her ne kadar yoğun olarak il genelinde anız yakılmalarına rastlanmasa da münferit olarak anız yakma olaylarını gördüklerini ve anız yakma ile toprakta bulunan birçok faydalı mikroorganizmalarında öldüğünü ifade ederek, toprak sıcaklığının yangınla birlikte artması sonucu toprakta canlı hareketleri gerilediğini ve ilk olarak toprağın biyolojik yapısının bozulduğunu, sıcağa dayanıklı zararlı mikroorganizmaların üremesine zemin hazırlayan yangınların, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliğini bozarak toprak kalitesini düşürdüğünü söyledi.
Çiftçi için son derece zararlı olan anız yangınlarının, ağaçlık bölgelerde orman yangınlarının da en büyük nedenleri arasında olduğunu hatırlatan Bilhan, anız yakmanın yasak olması nedeniyle anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu, 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler kanununun ilgili maddeleri gereği yasal işlem yapılacağını, vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını, anız yakılması olayı gördüklerinde 211 31 00 no’lu telefona bildirmelerini istedi.




Editör: TE Bilişim