Soğuk ve rüzgarlı havanın yüz felci olma riskini artırdığını belirten KBB Uzmanı Dr. Ahmet Aksoy, vatandaşların yüz felcine yakalanmamaları için dışarı çıkarken kendilerini korumaları gerektiğini vurguladı. Soğuk havada yüz felcine karşılık olarak alınan önlemlerle ilgili önemli bilgiler veren Uzman Aksoy, yaptığı açıklamasında şunları söyledi; "Soğuk ve rüzgarlı mevsimlerin artmasıyla kış aylarında yüz felci geçiren hastalarla karşılaşmaktayız. Soğuk ve rüzgarlı havanın yüz felci olma riskini artırmaktadır. Kış mevsiminde vatandaşların yüz felcine yakalanmamaları için dışarı çıkarken kendilerini korumaları gerekmektedir. Sadece beden kısımlarını değil, yüz kısımlarını da soğuktan korumaları gerekmektedir. Atkı, Şapka ve bere ile sadece yüz kısmını değil kulak kemiğinin de arka kısmını kapatarak korumaları gerekmektedir"

Yüz felcinin nasıl gerçekleştiğini anlatan Aksoy, "Yüz felci kulağımızın arka kısmında buluna kemikte yüz siniri bulunmaktadır. Sinir yüzümüzün mimik hareketlerini yapan sinir soğuk havalarda ve rüzgarlı havalarda bu yüz siniri şişerek ödem oluşmaktadır. Buna bağlı olarak yüze giden sinirlerde özellikle mimik kaslarını çalıştıran bu mimikler de ödem olunca kaslar geçici olarak felce uğrayarak hareketinin yapamamaktadır. Buna bağlı olarak kişilerde hafif şikayetlerden ağır şikayetlere kadar yüz felci şikayetleri çıkabilmektedir. Hastanın hafif şikayetlerinde gözde kapanmama, ağızda kayma, burunu oynatamama ve ıslık çalamama gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Çok ağır durumlarda ise yemek yemesini engellenme ve konuşmasını engelleyecek şikayetlere neden olabilmektedir. Genellikle hasta vatandaşlarımızın dışarı çıkarken soğuk havalara dikkat etmeleri gerekmektedir. kulak hastalıkları, zar yırtığı hastalığı, şeker hastaları, romatizmalı hastalığı , depresyon stres, beslenme bozukluğu, uykusuzluk ve gebeliğin son üç ayında olan hastalar yüz felç olma riski durumundadırlar. Risk faktörü olan kişilerin dışarı çıkarken giyinmelerine korunmalarına bir kat daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor sağlam olan kişilere göre. Ayrıca soğuk havalarda araba sürerken arabanın camlarının açık olmaması gerekmektedir. aniden sıcak havadan soğuk havaya geçiş sırasında yüz felci riski artmaktadır’’ diye konuştu.

Yüz Felci geçiren hastaların hastaneye erken başvuruda bulundukları takdirde tedavinin yüksek oranda olumlu sonuçlanacağını belirten Dr Ahmet Aksoy, "Yüz felcinin tedavisi olabiliyor. Özellikle hastaların yüz felcini geçirdikleri anda hastaneye erken başvurdukları takdirde tedaviden yüksek oranda sonuç alınabilmektedir. Bu erken başvurma hastaların iyileşmesi oranında ilk on beş gün içerisinde gerçekleşmektedir. Fakat kronik hastalıkları olan hastalarda tedavi süresi uzayabilmektedir. Tedavi kısmında ilaçlarla birlikte yüze yönelik masaj ve fizik tedavi si öneriyoruz. Özellikle halk arasında sakızla ilgili tedavi söylentilerine inanmayın. Sakız sadece çene kaslarını çalıştırır ve mimik kaslarına herhangi bir katkıda bulunmaz" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim