Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Öztürk’ün, Prof. Dr. Yücel Can’ın ve Dr. Öğr. Üyesi Güldener Albayrak’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe; Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Öztürk, kadının sürekli şiddet sıfatıyla bir arada anılmaması gerektiğini vurgulayarak, kadının değerler toplumu olan toplumumuzda şiddetten önce bir anne, bir eş, bir kız evladı olduğunu ve bugün burada şiddetin önüne geçilmesi noktasında neler yapılabilir, hangi yollar izlenebilir konularını konuşup, tartışacaklarını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Öztürk’ün ardından panelde ilk konuşmayı “Ailenin Önemi ve İşlevi” başlıklı sunumu ile Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Can yaptı.

İnsanlık tarihinin, her birinin kendinden öncekine göre daha ileri bir aşamayı temsil ettiği dört farklı üretim biçiminin olduğu bir süreçten geçmiş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel Can; “Kadının çalışma hayatına katılmadığı ve geleneksel toplumlarda, kadınlar açısından evlilik bir ekonomik güvence sağlardı. Ve bu kadın açısından aile kurmanın önemli bir işlevi olurdu. Evlenmek biyolojik bir gelişim özelliği gibi doğal kabul edilen bir şeydi ve herkesin evlenmesi beklenirdi ama günümüz dünyasında bu anlayışların biraz ikinci plana atıldığını görmekteyiz. Çağımız; aile, iş, sevgi ve bireysel hedefler peşinde koşma özgürlüğü arasındaki çıkar çatışmalarıyla dolu bir dönem olarak evlilik ve aile yaşamını etkilemekte, boşanmalar ve farklı birliktelik biçimleri artmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Can konuşmasına; “Mensup olduğumuz grup içerisinde mutluysak, huzurluysak, doyuma ulaşıyorsak, tatmin duyuyorsak orada bir sıkıntı yaşamayız. Ama o mensup olduğumuz grup içerisinde sıkıntılarımız, sorunlarımız, tatminsizliklerimiz varsa hayalimizdeki eş ortaya çıkmaya başlıyor. O yüzden eşlerin birbirlerine, isteklerine ve beklentilerine karşı duyarlı olması çok önemlidir" diyerek devam etti.

Ailenin hem övgüye mazhar olan hem de eleştirilen bir kurum olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Prof. Dr. Can; sevginin, saygının, sadakatin, sabrın, sorumluluğun ve samimiyetin aile değerlerinin temel yapı taşı olduğunu da belirtti.

Prof. Dr. Yücel Can konuşmasının devamında, Türk aile yapısı, ailenin işlevi, aileye ilişkin kuramsal yaklaşımlar, eş seçiminde yaklaşımlar ve evlilik başlıklı konularda da bilgiler verdi.

Panelin ikinci konuşmasını Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Güldener Albayrak yaptı.

Aile, gelişimi bir başkasının varlığına ve bakımına diğer canlılardan çok daha fazla ihtiyaç duyan insan yavrusunun sosyalleşmesini sağlayan birincil ortamdır diyen Dr. Öğr. Üyesi Güldener Albayrak; “Ayrıca, bireye duygusal destek vererek kendine ve diğer bireylere güvenmesini, sevgi duymasını, kimlik kazanmasını, kişilik gelişimini, sosyal beceriler geliştirmesini ve toplumsallaşmasını sağlar” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Güldener Albayrak; aile işlevleri, aile üyeleri tarafından ailenin ve üyelerinin bireysel gereksinimlerinin karşılandığı ve sürdürüldüğü aktiviteler ve davranışlar olarak tanımlanmaktadır dedi ve sağlıklı ailenin temel özellikleri hakkında bilgilendirmeler yaptı.

İletişim, bireylerin karşısındakini anlamasının herhangi bir yolunu içermekte, iki ya da daha çok insan arasında anlam yaratma süreci şeklinde tanımlanmaktadır diyen ve konuşmasını her şeyin iletişimle başladığını söyleyerek sürdüren Dr. Öğr. Üyesi Güldener Albayrak, etkili iletişim, aile içi iletişim, iletişim engelleri, etkin dinleme başlıklı konulara da değindi.

Soru cevap ile devam eden panelin sonunda Vali Yardımcısı Cemil Kılınç ve Rektör Yardımcısı  Prof. Dr. Cahit Tağı Çelik tarafından, panel konuşmacıları Dr. Öğr. Üyesi Muhittin Öztürk’e, Prof. Dr. Yücel Can’a ve Dr. Öğr. Üyesi Güldener Albayrak’a teşekkür belgeleri takdim edildi.

Editör: TE Bilişim