TGF Genel Başkanı Atilla Sertel'in Alanya’da yapılan 40. Başkanlar Konseyi toplantısının bir bölümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten övgüyle bahsetmesine tepki gösteren Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Adem Alemdar, Twitter'den attığı mesajla, “Dün eşek kadar bir adam, 'Atatürk olmasaydı, biz şöyle olurduk, böyle olurduk' diyordu... Bütün her şeyi o yapmış..” ifadelerini kullanması, tepkiye yol açtı. 

Türkiye Gazeteciler Federasyon Başkanı Atilla Sertel, Alanya Gazeteciler Cemiyet binasında basın toplantısı düzenleyerek Konya Gazeteciler Cemiyeti başkanını kınadı. Sertel, basın toplantısında şunları söyledi: 

"Türkiye Gazeteciler Federasyon'unun Alanya’da yapılan 40. Başkanlar Konseyi toplantısında yaptığım konuşmada şunları söylemiştim: 'Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde özgürce yaşıyorsak, bunu Atatürk’e ve silah arkadaşlarına borçluyuz. Hangi düşünceden olursa olsun, hangi fikri savunursa savunsun, biz herkesin özgürce konuşabilmesini istiyoruz. Bu ülkede basın ve ifade özgürlüğü istiyoruz. Cumhuriyeti kuran ve Kuvayi Milliye ruhuyla bağımsızlığımızı sağlayan bize cennet gibi bir ülke bırakanlara minnettarız. Saygıyla anıyoruz.' Bu toplantının ardından Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Adem Alemdar, Twitter hesabı üzerinden, 'Dün eşek kadar bir ‘adam’ Atatürk olmasaydı biz şöyle olurduk, böyle olurduk diyordu. Bütün her şeyi O yapmış' mesajını yazdı."

"TÜRKİYE'DE YAŞAYAN HİÇ KİMSE ATATÜRK'E HAKARET EDEMEZ"

Sertel açıklamasına şu şekilde devam etti: 

"TGF Genel Başkanı olarak şahsıma yapılan hakareti hiç umursamıyorum. Kem söz sahibine aittir. Ancak, Türkiye’de yaşayan hiç kimse Atatürk’e hakaret edemez. Buna yeltenenin ağzı çarpılır. Onu değil cemiyet başkanı saymak insan olarak bile sayamayız. Bu kişinin federasyon çatısı altında yer alması bile doğru değildir. Bu kişiyi esefle kınıyorum. Konya Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucularından ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin başkan yardımcısı Haşmet Öyken, twitter hesabından, 'Kurucusu olduğum Konya Gazeteciler Cemiyeti üyeliğinden Atatürk’e saygısız başkanı olduğu için istifa ediyorum' açıklamasını yaptı. Konya’da gazetecilik yapan herkesi ve Konya Gazeteciler Cemiyeti yönetimini duyarlı davranmaya ve bu kişinin cemiyet başkanlığından derhal uzaklaştırılmasını sağlamaya davet ediyorum. TGF olarak biz de tüzüğümüz ve yasalar çerçevesinde gerekli disiplin kovuşturmasını yapacağız. Bizim aramızda Atatürk’ü yok sayan ve düşmanca tavır takınarak hakaret edenler asla barınamaz."

DİĞER SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE KINADI

Atilla Sertel'in ardından, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı ve Anadolu Spor Gazetecileri Derneği’nden birer kınama açıklaması yapıldı. 

TGF ve Basın Vakfı bünyesinde yer alan bir meslek örgütü Başkanı’nın Atatürk’e alenen hakaret etmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nı şiddetle kınıyoruz. TGF’nin yanı sıra Vakfımızın da üyesi bulunan Konya gibi çok önemli bir ilimizin meslek örgütü başkanının Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten ‘sanki her şeyi o yapmış’ diye bahsederek  küçümsemesi ve kamuoyuna açık bir hakarette bulunması suçtur. Kendisi derhal görevinden istifa etmeli ve Cumhuriyet Savcılarımız da, bu şahıs hakkında gereğini yapmalıdır” dedi. 

Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan ise,  Konya Başkanı’nın talihsiz mesajının, sadece Konyalı gazeteciler açısından değil, tüm meslektaşlar açısından son derece üzüntü verici olduğunu belirtti. Erdoğan, ''Twitter'de yer alan bu mesajın, TGF Genel Başkanı Atilla Sertel’in Alanya’da yapılan 40. Başkanlar Konseyi toplantısındaki konuşmasında Atatürk’ten övgüyle bahsetmesinden sonra yapılmış olması manidardır. TGF ve Basın Vakfı üyesi olan bir meslek örgütü Başkanı’nın Atatürk’e kamuoyu önünde açıkça hakaret etmesi asla kabul edilemez. Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ten ‘sanki her şeyi o yapmış’ diye bahsederek küçümsemesi ve kamuoyu önünde açık bir hakarette bulunması suç teşkil etmektedir. Kendisini kınıyor ve görevinden istifa etmeye çağırıyoruz. Bunun yanı sıra devletimizin ilgili birimlerinin de bu kişi hakkında harekete geçmesini bekliyoruz'' dedi.

Editör: TE Bilişim