Sarıkamış Harekâtının yıl dönümünde Niğde Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda Doç. Dr. İlyas Gökhan'ın sunumuyla bir konferans gerçekleştirildi.

 

Sarıkamış Harekâtının bütün detayıyla ele alındığı konferansa, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Metin Yıldırım, Genel Sekreteri Doç. Dr. Ethem Akyol, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans Saygı Duruşu’nda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Konferans konuşmacısı Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Gökhan konuşmasına, geçtiğimiz günlerde Kayseri’de ki elim kazada hayatını kaybeden öğrencileri anarak ve Sarıkamış Harekâtında şehit düşen askerlerimize minnet ve rahmet dileyerek başladı. İlk olarak Osmanlı Devleti’nin o dönemdeki durumundan bahseden Doç. Dr. Gökhan, Osmanlı Devleti’nin o dönemde vardığı en uç noktalar ve coğrafi konumuyla ilgili bilgiler verdi. Osmanlı coğrafyasına yönelik 1850’lerde başlayan misyonerlik faaliyetlerinin Osmanlı Devleti bünyesindeki azınlıkların ayaklanmasında büyük rol oynadığını belirten Doç. Dr. İlyas Gökhan,  bu süreci özetlemek için Kazım Karabekir'den kısa bir anekdot aktardı.

Konuşmasının devamında; azınlık ayaklanmalarının ve azınlık faaliyetlerinin Osmanlıyı zor durumda bıraktığını belirten Doç. Dr. Gökhan, “Osmanlı Devleti içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak ve kaybettiği toprakları yeniden kazanmak için  dönemin Genel Kurmay Başkanı Enver Paşa komutasında 1. Dünya Savaşı’na katılmıştır. Günümüzde Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’na girmesi bir hata olarak değerlendirilse de dönemin şartlarına göre bu durumun kaçınılmaz olduğu görülmektedir. Atatürk'ün de 1. Dünya Savaşı’na girme noktasında bir fikrinin olduğu ve bu fikrini  Mersinli Cemal Paşaya bir telgraf çekerek belirttiği bilinmektedir” dedi.

Düşmandan kaçarak 1914 yılında Osmanlıya sığınan iki Alman savaş gemisinin boğazı geçerek Rus limanlarını bombalamasının, Rus askerlerinin Erzurum'a kadar ilerleyecek bir taarruza geçmesine sebep olduğunu belirten Doç. Dr. Gökhan, Osmanlı Devleti’nin bu taarruzu durdurmak için Enver Paşa'nın komutasında Sarıkamış’a doğru 3. Orduyu göndererek Sarıkamış Harekâtını başlattığını ifade etti. Yıllardır Sarıkamış Harekâtı’nın bir facia olarak tanıtılıp okutulduğunu ve birçoğumuzun da bunu böyle kabul ettiğine dikkat çeken Doç. Dr. İlyas Gökhan, Sarıkamış Harekâtı’nda kazanılan zaferleri harita üzerinde savaş taktikleriyle göstererek; “Sarıkamış bir facia değildir. Yeterli lojistik desteğin alınamamasından ve ağır kış şartlarından dolayı çok fazla kaybın yaşandığı bedeli ağır bir savaştır” dedi. Kayıpların özellikle Ruslar tarafından ortaya koyulan rakamlarda abartıldığını ve gerçeği yansıtmadığına da değinen Doç. Dr. İlyas Gökhan; “Tarihçiler olaya şüpheyle bakmalıdır. Kayıpların durumu bugünün kaynaklarında yanlış aktarılıyor. Bazı kaynaklardan, savaşa katılan komutanların hatıralarından ve bir takım araştırmalardan yola çıkıldığında Sarıkamış’ta toplam 30 bin askerimizi şehit verdiğimizi söyleyebiliriz. Tabiî ki bu rakam azımsanacak bir rakam değil ama Rusların kazandıkları zaferi taçlandırmak ve büyütmek amacıyla abarttıkları şekilde de değildir” dedi.


Soru cevap bölümüyle devam eden konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Yıldırım, konuşmacı Doç. Dr. İlyas Gökhan'a teşekkür plaketi takdim etti.

 Haber: Kürşat DAĞATAN

 Harun ÖZTÜRK

 Emrah ÇAKA

 Nurdagül YAŞAR

 Niğde Teknik Bilimler MYO Radyo ve TV. Programcılığı 1. Sınıf (II. Öğretim)



Editör: TE Bilişim