Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, “Sıcakların artması ile birlikte serinlemek için deniz veya gölete girmek isteyen vatandaşları boğulmalara karşı uyarırken, yaşanabilecek boğulma olaylarında ilk müdahalenin ilk yardım bilen kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte artan sıcaklardan bunalan vatandaşlar serinlemek için deniz, dere ve göletlere akın ediyor. Niğde’de boğulma tehlikesiyle karşılaşmamak için tedbirler alınması gerektiğini belirten Dr. Koç, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Vatandaşların güvenli alanlarda göletlere girmesi gerektiğini belirten Dr. Koç, 112 Acil Servisi tarafından müdahale edilen boğulma vakaları hakkında da bilgiler verdi. Boğulma anında yapılması gerekenleri anlatan Koç, ilk müdahalenin ilk yardım bilenler tarafından yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Boğulma vakalarının önüne geçmenin ve yapılacak olan ilk yardımın önemine vurgu yapan Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, "Vatandaşlarımız Baraj veya gölete girecekse buraların güvenli alanlar olması lazım. Ayrıca boğulma anında akıntıya karşı yüzmek, insanı yoran ve direncinin düşmesine etki eden en önemli olaydır. Bu sebeple akıntının yönüne giderek yardım gelene kadar boğulma riskini azaltmış olursunuz. Gittiğimiz vakalara baktığımız da, boğulan kişiye yardım etmek isteyenlerin daha çok boğulma tehlikesi yaşadığını gözlemliyoruz. Boğulma olaylarında en önemli husus ise denizden çıkarılan kişiye uygulanacak olan ilk yardımdır. Burada ilk yardımı kesinlikle bilenler yapmalıdır. Bilmeyenlere uyarımız ise bizim tabirimizle ’Bilmiyorsan hastaya zarar verme" düşüncesidir. Bunların dışında boğulma tehlikesi geçiren kişiye kalp masajı daha fazla yapılır. Çünkü deniz suyunun sıcaklığı, insan vücudu için ’soğuk’ kabul edilir. Su içerisinde uzun süre kalan kişinin bütün yaşamsal faaliyetleri ve metabolizması yavaşlar. Bu yüzden aradan saatler geçse bile kişi kalp masajına ve suni solunuma cevap verebilir. Yani yaşama ihtimali olabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim