CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, patates köylerini ziyaret ederek depolarda çürümeye başlayan patatesin Niğde, Nevşehir ve Aksaray ekonomilerini büyük sekteye uğratacağını ifade ederek, Başbakan ile birlikte bakanların acil eyleme geçmelerini hatırlattı.

Felaket Tablosuna Yerinde Teşhis!

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, önceki gün patates köylerine giderek felaket tablosu olarak adlandırdığı depolarda çürümeye başlayan on binlerce tonluk patatesi yerinde inceledi.

Konu ile ilgili olarak ilk ziyaret ettiği Edikli Kasabası’nda ekonomik hayatın bitme noktasına geldiğini vurgulayan CHP’li Şafak, depolarda on binlerce tonluk patatesin çürüdüğünü, vatandaşın artık patatesi elinden çıkarmak için yok pahasına sattığını ifade etti.

Patates 10-15 kuruş olursa, Niğdeli Nasıl Geçinecek?

Yerli patateslerde yeni mahsullerin çıkmasıyla çiftçinin elinde kalan patatesin değer kaybetmeye devam ettiğini ifade eden CHP’li Şafak; “Bugün Edikli’den kamyonlara yüklenen patateslerin birim fiyatları 10-15 kuruşa gerilemiş. Ne acıdır ki vatandaşımız artık 10 kuruşa sattığı patatesten mutluluk duyuyor. Oysa kendi de biliyor ki patatesin üretim maliyeti bu bölgede 35 kuruşun altına hiçbir zaman inmedi. Peki bu tabloda ters yüz olan gerçek ne? Maalesef hükümetin bu bölgeye ve patates üreticilerine olan duyarsızlığıdır. Bir yıl içerisinde MEDAŞ’la mücadele eden çiftçilerimiz tam hasatlarını kaldıracakları zaman don felaketi ile karşı karşıya kaldılar. Buda yetmedi. Pazar alanı yaratmayan hükümet sayesinde depolarda on binlerce ton patates çürümeye başladı. Şimdi soruyorum Niğde dahil bölge ekonomisine bu zararı veren kimlerdir?” dedi.

Şafak’tan Acil Eylem Planı için son 7 Gün!

Patateslerin ambarda çürümeye devam ettiğini ifade ederek 7 gün içerisinde harekete geçilmezse Niğde ekonomisinin bu patateslerden dolayı 35 milyon lira zarar edeceğini, dolaysıyla para dönüşümünün yaşanmayacağını vurgulayarak, Başbakan Erdoğan’a geçen hafta yazdığı mektup üzerine, sorumlu kişilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

CHP’li Şafak, harekette dış ve yakın pazarların bir an önce hükümet önceliğiyle bulunması gerektiğini ifade ederek, “Hükümet İran’a gittiğinde bu patates konusuna eğilmesi gerekir di, yada Azerbaycan’a. Ama hükümetin varı yoğu Suriye’ye müdahale olmuş. Dış politikada ekonomik eksen yürümez hale gelmiş. En büyük patates pazarı olan Ortadoğu ve Kafkaslara hükümetin yanlış dış siyasi tercihleri dolaysıyla kapanma noktasına gelmiştir.” Dedi.

Şafak bu yıl hükümetin hala bir şeyler yapma şansı olduğunu ifade ederek, gelecek yıl için Patates Araştırma Enstitüsünün planlama yapması gerektiğini ve sağlıklı patates tohumlarını çiftçilere önermesi gerektiğini ifade ederek, ayrıca Nevşehir-Niğde-aksaray’ı kapsayacak bölgesel Patates Borsası’sı oluşması gerektiğini ifade etti.

Niğde’de demokgrafik yapının patatesle doğrudan ilgisi olduğunu iddia eden Şafak, eğer bölgede geçim kaynağı kalmazsa Nüfus hareketleri başlar, büyükşehirler yoğun göç dalgasıyla karşı karşıya kalır dedi. Son 10 yılın TUİK rakamlarına göre Niğde dahil bölge nüfusunun düşmesinde patates üretim ve satış stratejisinin yoksunluğuna bağlayan CHP’li Şafal artık bu bir haftanın bıçağın kemiğe dayandığı son hafta olduğunu vurguladı.

Niğde’de Toplumsal Hareket Başlamak Üzere!

CHP’li Şafak, patateste yaşanan krizin dolaylı olarak Niğde ekonomisine vurması halinde toplumsal hareketlerin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, hükümetin bu sosyolojik analizler ışığında harekete geçmemesi halinde, bölge insanının devletine güveni kalmayacağını aktardı.

CHP’li Şafak konuşmasında şahsının gece gündüz demeden bu konu ile ilgili olarak elinden geleni yaptığını ifade ederek, iktidar partisi milletvekillerinin de aynı hassasiyetle konuya yaklaşması gerektiğini ifade etti.

Şafak Edikli’den sonra, Alay, Bağlama, Çavdarlı kasabaları ile birlikte Hasaköy, Ağaçaşar köylerinde çeşitli incelemelerde bulundu.






Editör: TE Bilişim