Ülkemizde her yıl yüzde 6 artarak devam eden boşanmaların sonucu olarak parçalanmış ailelerin sayısı da çığ gibi artıyor. Tek taraflı velayet sorumluluğu altında, diğer ebeveynine uzaklaştırılıp, yabancılaşmış ve hatta düşman edilerek büyüyorlar. Çocuğu karşı psikolojik şiddet ve duygusal istismarı anlamına gelen bu durum, “Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromu” kısaca EYS olarak tanımlanıyor. Dünyanın birçok ülkesinde, bu durumla ilgili farkındalık yaratmak için 25 Nisan, Ebeveyn Yabancılaştırma Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor. Niğde merkezli Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneği bu günde farkındalık yaratma ve çocukların yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması için bir dizi etkinlik gerçekleştirecek.

“25 Nisan Ebeveyn Yabancılaşma Dünya Farkındalık Günü”
Dernek Başkanı Selman Ali Işık, “Dünyanın pek çok ülkesinde, Ebeveyne Yabancılaştırma Sendromu, bilinmekte ve psikolojik şiddet ve duygusal istismar olarak kabul edilmektedir. Henüz durumun vahametinin bilincinde olmayan ülkelerde ise 25 Nisan Ebeveyn Yabancılaştırma Farkındalık Günü, yalnızca bunu kabul eden kişi ve kuruluşlarca farkındalık yaratmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde de akademik literatüre giren bu sendromla ilgili, bakanlıkların bir an önce gerekli adımları atması için sivil toplum kuruluşları olarak bizler de farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

 Suça Karışan Çocukların Sayısı Her Yıl Yüzde 6-8 Arasında Artıyor 
Çocuksuz Bırakılan Babalar ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Selman Ali Işık; “Boşanma sonrası çocuklarımız yabancılaştırıldı. Yasal olarak çocuklarımızın ve babalık haklarımızın kısıtlanması ve ziyaretçi statüsüne düşürülmemiz bunda en büyük etken” diyen Başkan Selman Ali Işık “Tek ebeveyn ile ve diğer ebeveynine yabancılaştırılmış olarak yetişen çocuklar suça karışan çocukların yüzde 80’ini oluşturuyor. Biz babayız ziyaretçi değiliz, diyerek başladığımız mücadelemiz ortak velayetin iç hukuk kuralı haline gelmesiyle birlikte, ancak çocukların bir birey olarak haklarının farkına varabileceğimiz zemine geldi. Bugüne kadar farkında olmadığımız ve görmezden geldiğimiz çocuklar, bizlerin ve bu ülkenin geleceğidir.” Açıklamasında bulundu. 30 Nisan günü saat 14.00’te Niğde Şehit Ömer Halisdemir Meydanında bu gün kapsamında bir dizi etkinlik yapacaklarını, tüm aileleri çocuklarıyla birlikte etkinliklerine beklediklerini söyledi. Işık sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarımızın bir birey olarak kabul edilip haklarının korunduğu güne kadar çalışmalarımız devam edecek. Çocuk haczi ayıbından kurtulmak için Çocuk Teslim Merkezlerinin biran önce kurulmasını bekliyoruz. Unutmamak lazımdır ki çocuklarımız, görmezden gelinen geleceğimizdir. Şu anda nüfusun yüzde 20’sini oluşturan çocuklarımız, geleceğimizin yüzde 100’üdür. Çocuklarımıza bayram hediye eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, geleceğimizi onlara emanet etmiştir. Sağlam ve sağlıklı bir gelecek istiyorsak Ebeveyn Yabancılaştırma Sendromunun da farkına varmamız, bu duruma bir çözüm üretmemiz gerekiyor”. Dedi.
 
 
Editör: TE Bilişim