Bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenleri gününü kutlarız.


24 Kasım Öğretmenler Günü nedeni ile yayınlanan kutlama mesajları.



NİĞDE VALİSİ KILIÇ'TAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

 

         Kimi zaman ülkemizin en ücra köşelerinde, karın yolları kapattığı soğuk kış günlerinde, kendisinden ilim, irfan bekleyen çocuklarına ulaşmak için çırpınırken, kimi zaman öğrencilerine “her kitap bir dünya, bizim de bir kütüphanemiz” olsun diyerek kitap toplarken, kimi zaman çocuklarının dertleriyle iki büklüm kimi zaman başarılarıyla gururlu öğretmenlerimiz…

Bazen anneden, babadan, sıladan ayrılık gerekir, minik dünyaların ruh ve fikir mimarı olabilmek için. Yıllardır en karanlık dönemleri dahi bilginin ışığıyla aydınlatmış, aziz milletimizin muasır medeniyet seviyesine erişebilmesi adına her türlü fedakârlığı göstermiş, fikir dünyamızın dantelâlarını ilmek ilmek işlemiş ve nihayetinde bir zamanlar tüm medeniyetleri bağrında barındıran köklerimizden aldığımız güçle Türkiye’mizin devletler arasındaki yerini almasında emeği bir kez daha hatırlanası öğretmenlerimiz…  

         Nasıl ki, bir anne kıyamaz evladına, tırnağına taş değsin istemez, üstüne titrer, nasıl ki emekle büyütür bir bahçıvan fidanlarını işte öyle şefkatle, emekle, sevgiyle yetiştirir çocuklarımızı öğretmenlerimiz…

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün fedakâr vatan evladından müteşekkil ordusu ile tüm insanlığa örnek olacak bir mücadele sonrasında yıkılan bir devletten, şimdilerde Dünyanın yükselen değerleri arasına girmiş memleketimizi o günlerden bu zamana taşıyarak vazifeyi devralan ordu elbette ki eğitim ordusudur. İşte bunun içindir ki, vatan topraklarını ilim ve irfan çiçekleriyle donatacak öğretmenlerimizin, “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir” diyen “BAŞÖĞRETMEN” in gösterdiği ufukta, Millet Mekteplerinin açılış tarihi olan 24 Kasım 1928 yılına atfen 1981 yılından beri her yıl 24 Kasım öğretmenlerimizin gurur ve onur günü olarak kutlanmaktadır.

         Bu vesileyle, vatan toprağının her karesini ilim ve fenle donatan, bugünün imarı geleceğin inşası adına çocuklarımızı emanet ettiğimiz elleri öpülesi öğretmenlerimizden ebediyete irtihal edenleri rahmetle anarak; Öğretmenler Gününü tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dilerim.

 

 

                                                                                            Necmeddin KILIÇ

                                                                                                 Vali

************************

NİĞDE MİLLETVEKİLİ ALPASLAN KAVAKLIOĞLU'NUN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

Öğretmenlerimiz, meslek sevgisi, öğrencilerinin gözlerinden aldıkları ışık ve onların dinamizmiyle insandan başlayarak toplumu, hayatı ve dünyayı değiştirme gücü taşıyan bilge kişilerdir. Toplumun öğretmene gösterdiği itibar ise onların hayattaki onurları ve zenginlikleridir.

İnsan sevgisini hiçbir zaman yitirmeyen, idealizmlerini asla kaybetmeyen, dünyadaki gelişmelere uzak kalmayan öğretmenlerimiz sayesinde bu ülkenin geleceği çok daha aydınlık olacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 24 Kasım 1928 yılında “başöğretmen” sıfatını alması vesilesiyle, 1981 yılından bu yana her yıl Öğretmenler Günü olarak kutladığımız 24 Kasım gününün tüm öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum."dedi.

**************************************

Niğde Milletvekili Ömer Selvi’nin Öğretmenler Günü Mesajı

 

 

AK Parti Niğde Milletvekili Dr. Ömer Selvi, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Bir ülkenin geleceğinin, o ülke insanının göreceği eğitime bağlı olduğunu söyleyen Selvi, mesajında şu ifadeleri kullandı:

“Her insanın yaşamında silinmez izler bırakan, her çocuğun kendi yolunu bulmasında rehberlik eden öğretmenlerimizin heyecan duyarak, inanarak, severek, fedakârlık göstererek sürdürdükleri bu değerli mesleğin halkımızca saygınlığı büyüktür.

Ülkemizin gelişim, değişim, dönüşüm ve kalkınmayı gerçekleştirerek gelecekle ilgili hedeflerine ulaşmasında en önemli görev öğretmenlerimize düşmektedir. Eğitim ve gelişme arasındaki sebep sonuç ilişkisi dikkate alındığında; yüksek okullaşma, kaliteli eğitim, öğrenci başına yapılan harcama, eğitimin bütçedeki payı, yükseköğretimde okullaşma ve ekonomik gelişmişlik arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Kuşkusuz ekonomik kalkınmışlıkta, ulaştırmada, bayındırlıkta, sağlıkta, adalette, savunmada ulaşılan son noktaları ileriye taşımak için bize en önemli ivmeyi kazandıracak olan unsur eğitim; eğitimin ivmesini belirleyenler ise öğretmenlerdir.

Toplumların gelişmesinde ve ülkelerin kalkınmasında yadsınamaz bir öneme ve işleve sahip olan eğitim olgusu 11 yıldır AK parti hükümetlerimizin ele aldığı en önemli ve en öncelikli konu başlığı olmuştur ve olmaya devam edecektir. Her yıl bütçede en büyük payın eğitim ve öğretime ayrılması bunun bir göstergesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ebediyete intikal eden öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diler, tüm öğretmenlerimizin, Öğretmenler Günü’nü bir kez daha kutlar bu vesile ile öğrencilerimize ve velilerimize selam ve saygılarımı sunarım.” 


***********************************

Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci yayımladığı bir mesajla tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı. Ekinci mesajında şu ifadelere yer verdi:

“En kutsal ve en eski mesleklerden olan öğretmenlik, her zaman bilginin üretilmesi, geliştirilmesi ve yarınlara aktarılması sürecinde çok önemli bir role sahip olmuştur. Öğretmenlik; emek, özveri, sabır ve hoşgörü isteyen, öğreten ve öğrenen arasında güven ve sevgi ilişkisine dayanan bir meslektir. Bu açıdan düşünüldüğünde bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülemeyecek kadar değerli, saygın, çok özel, çok yüce ve onurlu bir meslektir.

Öğretmenlerimiz dün olduğu gibi bugün de değişimin, gelişimin, yenilenmenin ve daha ileri hedeflere doğru yürümenin anahtarı durumundadır. Ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasında, daha iyiye ve daha ileriye giden bir Türkiye için en büyük çabayı kuşkusuz öğretmenlerimiz göstermektedir. Onların verdikleri bilimsel, çağdaş, mesleki ve sosyal eğitimle; güçlü, bilgili ve gelişmelere açık bireyler yetişecek, geleceğe daha emin adımlarla ilerleyen bir toplum oluşturulacaktır.

Bu ülkenin geleceği; insan sevgisini hiçbir zaman yitirmeyen, idealizmlerini asla kaybetmeyen, dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalmayan öğretmenler sayesinde çok daha aydınlık olacaktır. Bizler dün olduğu gibi bugün de ülkemizi bilgi toplumuna ve Cumhuriyetimizin 100. yıl hedeflerine ulaştırmak için büyük bir sorumluluk ve bilinçle çalışan öğretmenlerimize güveniyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, hepinize sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum.”

 

 
*****************



BOR BELEDİYE BAŞKANI SITKI ERAT'TAN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat , “24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeniyle bir mesaj yayınlayarak, “Öğretmenlerimiz, meslek sevgisi, öğrencilerinin gözlerinden aldıkları ışık ve onların dinamizmiyle insandan başlayarak toplumu, hayatı ve dünyayı değiştirme gücü taşıyan bilge kişilerdir” dedi.

Başkan Erat mesajında, öğretmenlerin geleceği devralacak çocukları ve gençleri sevgiyle, fedakârlıkla, eğitimle, öğretimle besleyerek, anlamlı ve kutsal bir mesleği yerine getirdiklerini kaydederek, “Bir insan yetiştirmenin verdiği mutluluğu mesleklerinin manevi karşılığı olarak değerlendirip, görevlerin en soylusunu icra ederler. Toplumun öğretmene gösterdiği itibar onların hayattaki onurları ve zenginlikleridir” dedi. 
Öğretmen ile öğrencisinin kurduğu ilişkinin, sınıflarla ve eğitim döneminin bitimiyle sınırla kalmadığını vurgulayan Erat şu ifadelere yer verdi: Her sınıfta bir ömre yayılan sevgi, saygı ve bilgi dolu farklı dünyalar kurulur. Bizlerde ve kişiliğimizde izleri olan öğretmenlerimizle ilişkilerimiz hayat boyu devam eder. Yüreğimizin derinliklerinde ebediyen sakladığımız öğretmenlerimiz bazen bir sözle, bazen ne kadar haklı olduklarını hatırlatan hayat tecrübeleriyle akıllarımıza gelir.” 
Erat , öğretmenlerin sorumluluk duygusu gelişmiş, geçmişini iyi bilerek geleceğe güvenle bakan, iyi ahlâklı, insana ve emeğe saygılı, araştıran, okuyan, hayatı seven iyi nesiller yetiştirmelerinin geleceğe yapılacak en büyük yatırım olduğunu belirterek, şunları kaydetti: 
“Hayattan, dünyadan, gelecekten, insandan umudun kesilemeyeceğini, doğru yönlendirilmiş, iyi işlenmiş eğitilmiş bir insanın evreni değiştirme kudretini en iyi bilen mesleğin temsilcileri olan öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü tebrik ediyor, başarılar ve mutluluklar diliyor, sevgi ve selâmlarımı iletiyorum .

****************************




MHP NİĞDE İL BAŞKANI NURİ ERTAN'IN MESAJI

Ertan; Eğitim sorunları çözülmeden diğer sorunlar çözülemez

 

Milliyetçi Hareket Partisi Niğde İl Başkanı Nuri Ertan, 24 Kasım Öğretmenler günü nedeni ile mesaj yayınladı.

Öğretmenlik mesleğinin zor bir meslek olduğunu,  ama bir o kadar da güzel ve kutsal bir meslek olduğunu belirten MHP Niğde İl Başkanı Nuri Ertan;  Öğretmenlerimiz geleceğimizin teminatı çocuklarımızı, gençlerimizi yetiştirmektedirler.  Maddi bir değerle ölçülemeyecek kadar saygın bir meslek olan   öğretmenlik, sabır, fedakarlık, bilgi ve sevgiden oluşan kutsal bir meslektir. Bir ülkenin geleceği, aydınlanması  çağdaş medeniyetler seviyesine yükselmesi  ancak iyi bir eğitim ile mümkündür  “dedi.

MHP İl Başkanı Ertan ; Böylesi önemli bir mesleği icra eden öğretmenlerimizin içinde bulunduğu sorunları gidermeden,  güvenlik ve geleceğe yönelik beklentilerini karşılamadan,  eğitim ve öğretim de  başarılı olmak mümkün değildir.  Geleceğimizin teminatı olan öğretmenlerimize  yönelik tüm olumsuzlukların bir an önce giderilmesi  en önemli konulardan birisidir.  Öğretmenlerin sorunlarını çözemeyen  milletlerin, diğer sorunlarını da kalıcı olarak çözmeleri mümkün değildir.  Ancak eğitim sorunlarını çözen milletler, bilim, sanat ve kültür ve ekonomik alanlarda kalkınmışlığı da yakalamış milletlerdir.

Bu duygu ve düşünceler ile görevlerini zor şartlara rağmen,  layıkı ile yerine getirmeye çalışan saygıdeğer öğretmenlerimizin “Öğretmenler Gününü” kutluyor.  Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere,  ebediyete intikal etmiş, bütün öğretmenlerimizi  saygı ve rahmetle  anıyorum ”dedi.

***************************** 


Öğretmenlerimiz Milletimizin Geleceğini Eğitiyor

Ak Parti Niğde İl Teşkilatı Öğretmenler Günü dolayısıyla , Emin Emine Teoman Özel Eğitim Ve Uygulama Okulu’nu ziyaret etti. 

Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri ziyaretlerinde yeni açılan okula hayırlı olsun dileğinde bulundular.

Okul Müdürü Recep Çakıroğlu okulun fiziki şartları, öğrenciler ve öğretmenler hakkında bilgi verdi.

Sınıfları tek tek gezen Ak Parti Niğde İl Teşkilatı Öğretmenlere çiçek verip öğretmenler günleri kutladılar.

Ziyaretler sırasında öğrencilere şeker ikram eden teşkilat üyeleri öğrencilerin yüzlerindeki mutluluğu görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

  Okul idaresinin 2002 yılından sonra Eğitimde kazanılan ivmenin çok önemli ve sevindirici olduğunu belirtmesinin ardından iyi dileklerle ziyaret sonlandırıldı.

Öğretmenler Günü vesilesiyle Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir şunları dile getirdi; ‘’ Milletçe öğretmenlerimize şükran ve minnet borçluyuz. Öğretmenler, hepimizin gönlünde müstesna bir yer tutmaktadır. Hükümet olarak, eğitime çok özel bir önem atfettik; bu alanda Cumhuriyet tarihimizin en köklü, en kapsamlı, en farklı yatırımlarını gerçekleştirdik. En fazla yatırımı eğitime yaptık. Çünkü eğitim, milletimizin geleceğidir. Daha donanımlı insanların yetişmesinin, çıtası yükselmiş bir eğitimle olacağını biliyoruz. Geçen yıl uygulamaya koyduğumuz 4+4+4 eğitim sistemimizle eğitimde bir reform gerçekleştirdik ve eğitimde yeni bir sayfa açtık. Ak Parti Hükümetleri dönemlerinde 400 binden fazla öğretmen ataması gerçekleştirdik. Şuan da 850 bin öğretmen kadrosuyla eğitimde kalite çıtasını yükselttik. Milli ve manevi değerlerimizin öğretilmesi de eğitimde önemli bir yer tutmaktadır. Muasır medeniyetler seviyesine ulaşmada, eğitim politikamızı daha iyi hale getirdik. Bunları uygulamada siz saygıdeğer öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor. Bu görevi en lâyıkı ile yerine getireceğinizden hiç şüphemiz yok. Sizlerin her türlü sorunlarınızda, ihtiyaçlarınızda yanınızda olduğumuzu belirterek tekrar  tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü tebrik ederken, özverili çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyor görevlerinizde başarılar diliyorum’’ dedi.

 ************************************************


CHP Merkez İlçe Başkanı Atila Soylu 24 Kasım Öğretmenler Gününü Kutladı

 

     24 Kasım, Büyük Önder Atatürk'ün 1928'de Millet Mektepleri Başöğretmenliği'ni kabul etmesinin yıldönümüdür ve 1981 yılından beri de büyük bir coşku içinde Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır.Bu vesile ile Kadın Kolları ve Gençlik Kollarının okulları dolaşıp Öğretmenlerimizin  karanfiller eşliğinde Öğretmenler Gününü kutladıklarını ifade eden Soylu:

    Büyük Önder Atatürk, cehaletle mücadele amacıyla okuma-yazma seferberliğini bugün başlatmış ve ülkemiz onun açtığı yolda ilerleyen öğretmenler sayesinde aydınlığa giden yolda kayda değer, mesafeler almıştır. Hızla gelişen bu çağda, değişim ve yenilik kaçınılmazdır. Ulusal kalkınmanın en büyük mimarı öğretmenlerin de, bu değişim ve yenilikleri sürekli takip ederek, bir adım bile geride kalmamaları gerekmekte olduğundan, bu kutsal meslek aynı zamanda ömür boyu bitmeyen bir öğrenciliktir.

    Bu düşüncelerle Toplumumuzun çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmasında üstlendikleri büyük sorumluluğu fedakârlıkla yerine getiren tüm öğretmenlerimize onurlu görevlerinde başarı diliyor, Öğretmenler Gününü tüm içtenliğimle kutluyorum. Yarınlarımızı emanet ettiğimiz; fikri hür vicdanı hür irfanı hür nesiller yetiştirmek için sonsuz sevgi ve sabırla çalışan, güçlüklere gönül rızasıyla katlanan, bu kutsal mesleğe gönül vermiş tüm öğretmenlerimize, bir kez daha şükranlarımı sunuyor.     Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü bu vesile ile bir kez daha rahmetle anıyorum dedi. 

                                                                                                           Atila Soylu

                                                                                              CHP Niğde Merkez İlçe Başkanı
************************************


İP NİĞDE İL BAŞKANI Z.CEM YILDIRIM’IN YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

 

“ EĞİTİM SİSTEMİNİ TEMELDEN DEĞİŞTİRECEĞİZ ”

 

Yaklaşık iki yıldır AKP iktidarıyla Gülen cemaati arasında süren ve son günlerde yeniden kızışan dershane kavgası, kesinlikle bilimsel bir eğitim tartışması değildir. Üniversiteyi, bütün eğitimin nihai tek hedefi haline sokan, milyonlarca genci getirip üniversite kapısına yığan bu sistemin beslediği dershanecilik üzerinden, AKP ve cemaat arasında ortaya çıkan güç kavgasıdır. AKP ve cemaatin Türkiye’yi getirdiği yer de götüreceği son nokta da aynıdır.

İşçi Partisinin merkezinde yer alacağı Milli Hükümet döneminde Milli Eğitim yeniden örgütlenecektir. İmam Hatip Okulları, yalnız imam hatip yetiştirecek, ihtiyaç fazlası İmam Hatip Okulları liselere dönüştürülecektir.

Özgür cumhuriyet gençliği, kızıyla erkeğiyle el ele, ülkenin geleceğinin güvencesidir. Gençlerimiz Türkçemizi iyi bilen, yurtsever, halka hizmet aşkıyla dolu, devrimci, özgür düşünceli, yaratıcı, başı dik, haksızlığa direnen, cesur, barışçı, dayanışmacı, emeğe saygılı, kamu mülkiyetine özen gösteren, paylaşmacı, insanlığa kardeşlikle bağlı, yetenekli, bilgili, sorumlu, “ Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür ” kuşaklar olarak yetiştirilecektir.

Cumhuriyet eğitiminin ve öğretiminin tekliği sistemi özenle uygulanacaktır. Köy Enstitüleri tecrübesi, 21. yüzyıl koşullarında değerlendirilecektir. Üniversitelerin özerkliği sağlanacaktır.

Kızlı erkekli bütün yüksekokul ve üniversite öğrencilerine Cumhuriyet Yurtlarında çağdaş koşullarda yaşam olanağı iki yıl içerisinde sağlanacaktır.

Eğitim anaokulundan üniversiteye parasız olacaktır.

Atanmayı bekleyen 300 bin öğretmen adayı derhal işe alınacak, yurt çapında bütün milleti kucaklayan bir Eğitim ve Aydınlanma Seferberliği başlatılacaktır.

        İşçi Partisi olarak iktidara geldiğimizde yapacaklarımızı Milletimize güven ve saygıyla ilan ediyor ve Hükümet Görevine hazır olduğumuzu bildiriyoruz.

 

 

        Milletimizin en saygıdeğer, en özverili bir unsuru olan kıymetli öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü en içten dileklerimizle kutluyoruz.

  

Z.Cem Yıldırım

İP Niğde İl Başkanı

 




*******************************

AK PARTİ NİĞDE BELEDİYE BAŞKAN ADAY ADAYI ERDAL KOÇYİĞİT'TEN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI

Öğretmenler Başımızın Tacıdır…

 

Niğde İl Genel Meclisi Başkanı Erdal Koçyiğit, Öğretmenler Günü dolaysıyla yayınladığı yazılı mesajda, eğitimin birinci öncelikleri olduğunu ifade ederek, tüm öğretmenlerinin gününü kutladı.

 

Koçyiğit, açıklamasında; “Öğretmenler, bizim için önemi tartışılmazdır. Bize bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olur diyen bir ümmetin nesli olarak, eğitim ve eğitimci bizler için hep öncül sıradadır. Görevde bulunduğumuz İl Genel Meclis Başkanlığı boyunca, İl Özel İdare Bütçesi’nde en büyük yatırım paylarını her daim eğitime ayırdık ve ayırmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde eğitimde gerçekleşen reformlar, 2023 Türkiyesi’nin Lider Ülkesi’sinin mihenk taşlarını oluşturacaktır. Bu noktada sağlıklı, çalışkan, üretken ve ahlaklı nesillerle yükselecek Türkiye ancak öğretmenlerin eseri olacaktır. Bu eksende 24 Kasım öğretmenler gününü kutlar, tüm vefakar ve cefakar öğretmenlerimizin yanlarında olduğumu ifade etmek isterim”diyerek bitirdi.



*************************************

MHP BOR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI FAHRETTİN ÖZALP'IN ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI


Öğretmenlerimizin Ellerinden Öpüyorum

MHP Bor Belediye Başkan Adayı Fahrettin Özalp ‘24 Kasım Öğretmenler Günü” nedeniyle öğretmenleri kutladı


Gelecek nesillerin yetişmesinde fikir ve kanaat sahibi olmalarında hayati rolü olan öğretmenlerimizin aziz millet varlığı açısından taşıdığı önem hiçbir şekilde kıyaslanamaz.


Yılın sadece bir gününde değil, her anında hatırlanması, anılması gereken eğitim camiasının değerli bu mensuplarının millet ve devlet hayatında ikame edilemez yerleri vardır. Çocuklarımızın gelişimi için fikren, zihnen ve bedenen yurdumuzun her köşesinde heyecanla görev yapan fedakârlığın zirve isimleri olan saygı değer öğretmenlerimizin “24 Kasım “Öğretmenler Gününü” kutluyor, aileleri ve öğrencileri ile birlikte mutlu, huzurlu ve saadet dolu yıllar temenni ediyorum.


Milli Birlik ve Beraberliğimizin teminatı, geleceğin ışık saçan aydınlık nesillerini yetiştiren saygın “24 Kasım Öğretmenler Gününü” canı gönülden kutluyorum.




*********************

EĞİTİM-BİR-SEN  NİĞDE ŞUBE BAŞKANI CELALETTİN ÖZÜDOĞRU'NUN MESAJI

Öğretmenler Günü Sivilleştirilmeli, Öğretmenler Özgürleşmelidir 


“Öğretmenler Günü, ihdas edildiği günden bugüne içi doldurulamayan, yasak savmak kabilinden törenler ve beylik konuşmalarla geçiştirilen, süreç içerisinde öğretmenlere pratikte herhangi bir katkı sunamayan, çocuk masumiyetinin suni teneffüsüyle bugüne kadar gelmiş, ideolojik devletin bir ritüeli olmaktan öteye geçemeyen bir ‘belirli’ gündür.

Milletin duygu dünyasına, düşüncelerine, tercihlerine pranga vuran antidemokratik müdahalelerin zirve noktası olan darbenin akabinde; bu suçu işleyenlerin Öğretmenler Günü ihdas etmeleri, yapmak istedikleri mühendisliğe öğretmenleri de ortak etmek arzularından kaynaklanmıştır. 1981’de kutlanmasına karar verilen ve 12 Eylül 1983 tarihinde Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği yayınlayarak kışla düzeni anlayışını kutlama törenlerine giydiren ve aradan geçen süre içerisinde yapılan yönetmelik değişikliklerinde de özüne dokunulmayan bir mecburiyeti içeren kutlamalar trajikomik sahnelere neden olmaktadır.

Geçmişinden bugüne Öğretmenler Günü uygulamaları, darbeci ürünü olduğunu ortaya koyan örneklerle devam etmektedir. Kutlamalarda adeta, “Öğretmenler Günü kutlanacak! Kutla!”  komutunun gereği yerine getirilmektedir. Öğretmenler Günü, öğretmenler için kutlama eziyetinde katlanılan bir gündür. Öğretmenlerin yoklama yapılarak geniş salonlarda toplandığı ve antidemokratik diskur çekildiği, 28 Şubat ertesi Öğretmenler Günü kutlamaları hatıralardadır. Bu yıl da hafta sonuna rastlayan 24 Kasım, tüm öğretmenlere katılma mecburiyeti içeren talimatların çıkarıldığı törenlerle eziyet günü algısı üretecek yaklaşımlar eşliğinde devam etmektedir. Öğretmenlerin günü kutlanacaksa, bu, militarist biçimde öğretmeni belli saatte, belli yerde bulunmaya zorlayarak değil, öğretmeni bir makama götürüp günümü kutla yaklaşımı yerine, bütün devlet erkânının da hocası olan öğretmenleri kendi mekânlarında ziyaret eden ve önemseyen bir nezaketle olacaktır. Yıllardır devam edegelen şablonların yönetmeliklerle devam ettirilmesi sorgulanmalıdır.

Toplumun inşacısı, köklü medeniyetlerin mimarı ve taşıyıcısı olan; herkesin hayatında anlamı, şekillenmesinde yeri bulunan öğretmen kavramını, pratikte bir faydası olmayan, resmi kutlama programında yer alması dolayısıyla kutlanması külfete dönüştürülen Öğretmenler Gününü ritüellerinden arındırmak gerekmektedir.

Öğretmeni ideolojik boyacı olarak değerlendirmeyen bir eğitim sistemi ışığında, ideolojik görüntüden sıyrılmış, öğretmenlerin gönülden iştirak edecekleri, kökü derinlerde bir Öğretmenler Günü özlemiyle, tüm öğretmenlerimizin emekleri karşısında eğiliyor, Öğretmenler Günü’nün sivilleştiği, öğretmenlerin özgürleştiği, mesleğin itibarının ön plana çıktığı günlerde buluşmak dileğiyle.”
 
Celalettin Özüdoğru
      Niğde Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı

******************


Eğitim-İş Niğde Şube Başkanı Timur ÖZKAN'ın Öğretmenler günü mesajı

ÖĞRETMEN BASKILARA BOYUN EĞMEZ,DERS VERİR!

 

Büyük Önder Atatürk’ün 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri Başöğretmenliği’ni kabul etmesinin 85’inci bu anlamlı günün Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başlanmasının ise 33’üncü yılında Başöğretmenimiz Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.

 

Bugün eğitimin birikmiş sorunlarını sırtında taşıyan 800 binin üzerindeki eğitim emekçisi  Öğretmenler Günü’nü umutsuz ve mutsuz geçirecektir.Amaiktitar sözcüleri herzaman ki gibi çok yaşa öğretmenim nutukları atacaklardır.

 

Bilindiği gibi siyasi iktidar planlı ve bilinçli bir şekilde gerici ve piyasacı eğitim sistemini gerçekleştirmek için; 12 Eylül 2010 referandumu ile yargı bağımsızlığını ortadan kaldırmış, 652 sayılı KHK ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşkilat yapısını değiştirerek Bakanlığın görevleri arasından, Atatürk İlke ve devrimlerine uygun programlar hazırlama görevini çıkarmış,  4+4+4 gerici eğitim yasasıyla da Öğretim Birliğine son darbeyi vurmuştur.

 

Bu çerçevede okullarımız medreseye dönüştürülürken yasanın getirdiği yeni uygulamalarla, eğitim çalışanları üzerinde baskılar oluşturulmaktadır. Yine Gezi parkı olayları bahane edilerek yurtsever, aydın, cumhuriyetçi, demokrat öğretmenlerimiz hakkında soruşturmalar açılırken, birçok öğretmenimiz haksız yere sürgün edilmektedir.

 

Öğretmen ve derslik açığının 2013-2014 eğitim yılında da giderilememesi nedeniyle kalabalık sınıflarda ders vermek zorunda bırakılan öğretmenlerimiz, mesleklerini verimli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirememektedir. Sistemden kaynaklanan nedenlerden dolayı branşında norm fazlası durumunda açıkta kalan öğretmenlerimizden binlercesi yeni branşlarında verimli olamamaktadır. Bakanın söz vermesine rağmen alan değişikliğine yönelik hala bir açıklama bulunmamaktadır.

 

Bakanlığın zaman zaman yaptığı resmi açıklamalarda öğretmen açığının 121 bin olduğu belirtilmesine rağmen 40 bin öğretmen alımı yapılması öğretmenlerimizi yine esnek ve kuralsız çalışmaya mahkum etmiştir.

 

İktidarda bulunduğu 11 yıllık sürede Milli Eğitimin rotasını değiştiren AKP, en önemli kadrolaşmayı da Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirmiştir.

 

Bir taraftan yandaşlarını idari kadrolara yerleştiren AKP, bir taraftan da ilk atamalarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İmam Hatip Lisesi meslek dersi ve Arapça branşlarına diğer branşlardan fazla kontenjan ayırarak eğitimde uyguladığı ayrımcı politikayı gözler önüne sermiştir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatındaki tüm yöneticilerin branşlarına göre dağılımına da bakıldığında aslan payının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi branşında olduğu görülmektedir.

 

AKP hükümetinin 11 yıldır benimsediği emek düşmanı politikalar sonucunda eğitim emekçileri açlık sınırına yakın bir ücrete mahkum edilmiştir. Dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırı, Ekim 2013’te 3741 TL olarak açıklanırken, bugün en düşük öğretmen maaşı 1.951 liradır. Ancak Başbakan ve onun Milli Eğitim Bakanları her fırsatta öğretmenleri aşağılamış, yaptıkları işi küçümsemiş, öğretmenlerin aldığı ücretin fazlalığından, çalışma saatlerinin de azlığından şikayet etmişlerdir.Oysa özellikle AKP iktidarı döneminde öğretmenlerin aldığı maaş sürekli erimiş ve geriye gitmiştir.

 

Eğitim-İş’in, “Öğretmenliğe İlişkin Öğretmen Görüşleri” adlı araştırma sonuçları, öğretmenlerin karşı karşıya olduğu ekonomik ve sosyal sorunlarını ortaya koymuştur.

 

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 68.67’si bankalara, yüzde 32.68’i şahıslara borçlu olduğunu belirtirken, yüzde 71.08’i kredi kartı borcu olduğunu ifade etmiştir. Öğretmenlerin yüzde 25.77’si ekonomik sıkıntılar nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu, yüzde 36.39’u ailesinin beslenme ihtiyacını tam olarak karşılayamadığını söylemiştir.

 

Türkiye‘deki öğretmenler, OECD ülkeleri ile kıyaslandığında, toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları açısından oldukça geri durumdadır. OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim Raporu 2013”e göre Türkiye‘deki öğretmenler, diğer ülkelerdeki öğretmenlere göre çok daha fazla çalışmaktadır. Ülkemizde öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi 1816 saat iken, OECD ülkelerinde, bu süre ortalama 1669 saattir. Türkiye’de öğretmenler, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 147 saat daha fazla çalışmakta; söz konusu fazla çalışmaya karşılık, diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha düşük ücret almaktadır. Özellikle eğitimde 4+4+4 dayatmasının ardından öğretmenler okullarda çok sayıda angarya iş yapmak zorunda bırakılmış, çalışma yükü daha da ağırlaşmıştır. İlköğretim Kurumları Standartları, TEFBİS, ADEY, RİDEF, Performans Ölçekleri uygulamaları ve binlerce anket sorusunu doldurma gibi çok sayıda iş öğretmenlere yaptırılmaya çalışılmaktadır.

 

Eğitim-İş olarak;

 Öğretmenlerin sosyo-ekonomik statülerini yükseltecek önlemler alınmasını, son 11 yıl içinde satın alım gücündeki azalmayı telafi edecek adaletli bir ücret artışı sağlanmasını, 666 sayılı KHK’da unutulan eğitim emekçilerinin hak kayıplarının giderilmesini ve ek göstergelerinin yükseltilmesini

 

Eğitimde esnek, kuralsız ve angarya çalışma uygulamalarına son verilmesini, performans değerlendirme ve rotasyon uygulamalarından vazgeçilmesini

 

Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesini,

 Gerici,  bölücü kadrolaşmanın önlenmesini, eğitim yöneticiliği için nesnel ölçütlerin geçerli kılınmasını,

Eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının gerçekçi bir biçimde belirlenerek, yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini,

 Ülkemizin koşulları göz önünde bulundurularak, yeni bir öğretmen yetiştirme sistemi geliştirilmesini,

 Eğitimde etnik kimlik ve mezhep-tarikat gibi kimlikleri öne çıkartacak ithal müfredat programları yerine, ulusal, laik, bilimsel ve halktan yana programlar uygulanmasını,

Eğitim çalışanları ve tüm kamu çalışanlarının örgütlenme haklarının önündeki bütün engellerin kaldırılıp, grev ve toplu sözleşme hakkının tanınmasını İSTİYORUZ!

 

                                                                                                              Timur ÖZKAN

                                                                                                                Şube Başkanı

***************************

           NİĞDE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİNİDEN 24 KASIM MESAJI

 

        24 Kasım Öğretmenler Günü münasebeti ile alakalı bir kutlama mesajı da Niğde Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Yunus Bostan’dan geldi. Konuşmasında Öğretmenlik mesleğinin kutsallığına değinen Bostan şunları söyledi;

      

     ‘’ Bildiğiniz üzere 24 Kasım öğretmenler günüdür, babalar günü ve anneler günü kadar önem taşıyan hassas bir gündür, bu sebep ile başta Başöğretmen Ulu Önder M. Kemal ATATÜRK’Ü ve görevi uğruna hakkın rahmetine erişmiş tüm şehit eğitimcileri dualar ile anıyor ve minnettarlığımı bir kez daha dile getiriyorum. Sonrasında Türk gençliğinin yetişmesinde emeği olan tüm öğretmenlerimizin günlerini kutluyor, görevlerinde başarılar ve esenlikler diliyorum.

      ‘Millet Milliyet ve Milliyetçilik fikriyatını genç nesillere nakşeden, andımızın ve marşımızın anlamını, önemini bizlere öğreten, Vatan, Ülkü ve İlke hissiyatını benimsetip Yüce Milletimize ve Devletimize hizmeti amaç edinmemizi gösteren, bayrağın ve egemenliğin önemini benimseten ve bu Milli bilinçlerin öğrenilmesinde başrol alan öğretmenlerimiz maalesef günümüzde hak ettikleri değeri göremez olmuşlardır. Bu değer sadece madden değil manevi anlamda da noksandır. En kutsal görevlerden biri olan öğretmenlik mesleğinin temsilcileri bu günlerde maalesef itibarsızlaştırılmakta ve soyutlanmaya çalışılmaktadır. Lakin bunun bilincinde ve farkında olan Atatürk’ün hitabında ki Türk Gençliği eğitim ve eğitimcinin her zaman yanında olacak, yeri geldiğinde ise elleri öpülesi öğretmenlerinin hakkını arayacaktır. 

 

     Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ tasavvufu ve ‘öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır’ tasarrufu ile eğitime ve eğitimciye verdiğimiz önem herkesçe bilinmeli ki her zaman kutsal bir vazife sayılacak ve gönüllerimizde taht kuracaktır’’. Dedi.

    

     Konuşmasının devamında ise, Niğde Üniversitesi’nde görev yapan eğitimcilerin gününü kutlayan Bostan;  ‘’Bu vesile ile üyesi olmaktan gurur duyduğum Niğde Üniversitesi ailesinin, başta Rektörü ve tüm akademisyenlerinin, öğretim elemanlarının, eğitimcilerinin ve kendim gibi öğretmen adayı olan bütün öğretmen adayı öğrenci arkadaşlarımın öğretmenler gününü kutlar, Vatana Millete hayırlı nesiller yetiştirmeleri açısından kendilerine başarılar, kolaylıklar ve kutluluklar dilerim’’ dedi.
**********



Editör: TE Bilişim