Niğdeli Kezban Kızıltan geçirdiği operasyonla Türk tıp tarihine geçti. Koşuyolu Yüsek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan, 56 yaşındaki Kızıltan'ın 3 kalp kapağı aynı anda tamir edildi.


Niğde’nin Sulucaova köyünde yaşayan ve çocukluğunda geçirdiği kalp romatizması nedeniyle yıllardır sağlık sorunlarıyla boğuşan 56 yaşındaki Kezban Kızıltan; Doç. Dr. Cengiz Köksal ve ekibi tarafından yapılan  başarılı operasyon sonucu adete yeniden doğdu..


Kezban Kızıltan, çocukluğundan geçirdiği kalp romatizması nedeniyle hiçbir zaman sağlıklı bir insan olamadı. Yıllarca mücadele etti, ancak hastalığı her yıl biraz daha ilerledi ve 3 kalp kapağında da yetmezliğe neden oldu. Niğdeli doktorların yönlendirmesi sonucu tedavi için ailesinin de ikna etmesi ile Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi olmaya başladı.

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran hastaya, Doç. Dr. Cengiz Köksal’ın başkanlığındaki ekip, Kızıltan’ın kendi dokusunu kullanarak 3 kalp kapağını da aynı anda tamir etti.

Operasyonu gerçekleştiren ekibe başkanlık eden Doç. Dr. Cengiz Köksal; Kalp kapağının hastanın kendi dokusu ile tamir edilmesinin Türkiye’de sık yapılan bir operasyon olmadığını, ancak bu yöntemin yaygınlaşması ile hastaların önemli ölçüde yaşam kalitesini arttıracağını belirtti. 3 kalp kapağının aynı anda tamir edilmesinin, dünyada da ender yapılan bir operasyon olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Köksal, bu yöntemle hastanın ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmasına gerek kalmadığını; yapay kapakta ortaya infeksiyon, pıhtı atma, kapağın tıkanması ve kanama gibi risklerin bulunmadığını belirtiyor. Kezban Kızıltan’ın belli aralıklarla ilaç kullanması gerektiğini belirten doktorlar, suni kapağa bağlı enfeksiyon, pıhtı atması, kapağın tıkanması gibi risklerinin olmayacağını vurguladılar.

KEZBAN TEYZE NORMAL YAŞAMINA DÖNEBİLECEK

Hastanın köyüne döndüğünde bütün yaşamını normal olarak devam ettireceğini vurgulayan Köksal, hastanın şehir merkezine sadece alışveriş için gitmesi gerekeceğini ifade etti. Köksal, ameliyat şeklinin hastalar için çok konforlu bir yaşam sunduğunu bildirerek, şunları söyledi: ''Suni kapağa daha önce belirttiğim problemlerin yaşanmaması için normalde 15 günde bir kontrol edilmesi gerekiyor. Tam teşekküllü bir kalp hastanesinde. İyi bir merkeze yakın olmayan yerlerde bulunan hastalar için, bu testleri yaptırmak zor. Dolayısıyla her an enfeksiyon, pıhtı atması, kapağın tıkanması riskleriyle karşı karşıya kalıyor. Kezban teyze geldiğinde nefes daralması vardı. Operasyonlarımız sonucu normal hayatına daha iyi olarak devam edebilecek.''


 
“BU KADARINI BEKLEMİYORDUM”

Kezban Kızıltan yaptığı açıklamada; ameliyattan önce yürümekte çok zorlanıyordum, merdivenleri güçlükle çıkıyordum, nefes alırken dahi zorlanıyordum. Geceleri rahat uyuyamıyordum dedi. Kızıltan, ''Ancak şu an çok iyiyim. Bu kadarını beklemiyordum. Önce Allah'a sonra doktorumuz ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Uyurken, yürürken çok rahat ediyorum. Önceden günde 15 hap yutuyordum. 2001'de Kayseri'de gittiğim doktorlar kalbimin 5-10 yıl arasında görevini yapabileceğini söylemişlerdi'' dedi.

Kızıltan'ın eşi Osman Kızıltan da eşinin önceleri çok zorluk çektiğini, hayatının zahmetlerle geçtiğini kaydederek, ''Ancak şu anda ameliyat yeni olmasına rağmen çok rahat uyuyor, geziyor. Bir sıkıntısı yok'' şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim