Adli tatil sona erdi,  2014-2015 adli yıl açılışı ise Niğde Hükümet meydanında yargı mensuplarının katılımıyla düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Haber: Selim GÖKEL


Niğde Cumhuriyet Meydanında yapılan törene Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Niğde Barosu Başkanı Hüseyin Demirbilek, hâkim, savcı ve avukatlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende Niğde Cumhuriyet Başsavcılığı ve Niğde Baro Başkanlığı çelenkleri meydanda bulunan Atatürk heykeline sunuldu.


NİĞDE YENİ ADLİYESİ BİR BAŞKA BAHARA

Yeni adliye binası bütün illerde ve hatta büyük ilçelerde bile mevcut iken, Yaklaşık 10 yıldır yapılması planlanan yeni Niğde Adliye Sarayı tam bir yılan hikayesine dönüştü.

Adli Yıl Açılış törende ilk konuşmayı yapan Baro Başkanı Av.  Hüseyin Demirbilek, yeni yapılacak adalet sarayının projesinin tamamlanmasına rağmen ayrılacak ödeneğin 2015 yılına sarkmasına değinerek, mevcut binanın fiziki yapısının yetersizliği sonucu yeni mahkemelerin açılmadığını söyledi.


"BU İRADEYİ HAREKETE GEÇİRECEK MEKANİZMA YAVAŞ..."

Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek Niğdelilerin de diğer iller gibi yargı hizmetlerinden faydalanması gerektiğini, ancak bunun gerçekleştirilmesi iradesinde "bazı mekanizmaların" yavaş olduğunu belirtiği konuşmasının devamında: “Bir önceki açılış töreninde şehrimizin en işlek meydanını trafiğe kapatarak tören düzenlemekten rahatsızlık duyduğumuzu belirtmiştik. Onlarca yıldır devam eden bu durum yine bozulmadı. Ülke genelinde adli yılın açılış törenini adliye sınırları dışında yapmak zorunda kalan tek il Niğde’dir. Niğde yargı mensupları ve vatandaşlarımız biran önce ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek bir binanın yapılmasını umutla beklemekteyiz. Niğdeli Vatandaşlarımızın ülkemizdeki diğer illerde bulunan vatandaşlarla aynı düzeyde yargı hizmetlerinden yararlanmalarını sağlamak için bu güne kadar çaba gösterdik. Çabalarımız hız kesmeden devam edecektir. Ancak kabul edileceği gibi bir iradeyi hızla harekete geçirecek mekanizmaların hızlı bir şekilde işlemesi gerekmektedir. Üzülerek söylüyorum ki ilimizde bu mekanizme yavaş ilerliyor.


BİNA YETERSİZ, YENİ MAHKEMELER KURULAMIYOR


"Buradan Niğde kamuoyuna sesleniyorum!"

Adliye koridorlarında nefes almakta zorlanılmaktadır. Çocuk mahkemesi kurulacak yer yok, iş mahkemesi kurulacak yine yer yok! Bir aile mahkemesi bile bin bir zahmetle ancak kurulabildi. Böyle bir ortamda mahkemeler ve yargı çalışanları elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Adalet şakaya gelmez. Bu mevcut Adliye Niğdelilere reva mı? Uzun uğraşlar neticesinde bir takım gelişmeler oldu. Bir arsa tahsis edilerek yeni bir bina için proje çalışmaları yapılmıştır. Tüm bu süreç uzun bir zaman almıştır. Buna da tamam. Ancak biz temel atılacak diye beklerken yeni adliye binası bütçesinin 2015 Ocak ayında görüşüleceğini öğreniyoruz. Demek oluyor ki yeni binanın temeli en erken 2015 yılının yaz aylarında atılabilecek. Biz bu duruma itiraz ediyoruz. Mevcut bina adalet hizmetlerini kaldırabilecek durumda değildir. Vakit geçirmeden bu konu ile ilgili biran önce önlem alınmalıdır. Diğer kamu kuruluşlarının da yeni binamız yapılana kadar eski binanın fiziki şartlarını artırabilmek adına bizlere destek olması gerekmektedir. Şüphesiz varlık sebebimiz insandır. Mahkeme kararları Türk Milleti adına veriliyor. Mahkeme kararlarının her birisi birer tarihi vesikadır. Kuvvetler ayrılığını benimsemiş bir hukuk devleti olan ülkemizde yargının her türlü vesayetten uzak olması tartışılacak bir husus olmamalıdır."dedi. 


Başkan Demirbilek’in sözlerinin ardından günün anlam ve önemine değinen konuşmayı ise Hakim Onur Yerdelen yaptı.


ADALETE GÜVENME ORANI YÜZDE 30'LARA DÜŞTÜ

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Adalet mülkün temelidir” cümleleri ile konuşmasına başlayan Hakim Yerdelen: “ Adalete güvenme oranlarının neredeyse yüzde 30’lara düştüğü günümüzde ne yazık ki bu temellerden bir tanesi çökmek üzeredir. Ben 2014-2015 yargı yılında inşallah adalete güvenin olması gerektiği gibi tekrar üst seviyelere çıkarıldığı, milletin; “hâkimler savcılar tarafından yargılanıyorum hakkımda bağımsız karar veriliyor ve olması gerektiği gibi hızlı karar veriliyor” dediği bir yargı yılı diliyorum” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne ise 2014- 2015 adli yılını yeni bir şevk ve ümitle açmak için toplanmış bulunmaktayız. Bu gün dünden güzeldi. Mutlaka yarın bu günden daha güzel olacaktır. Bu gün anayasadan alınan yargı yalnızca necip Türk milletine aittir. Yargının karşısında olan her şeyin karşısında olduğumuzu güçlü, tarafsız ve adil bir yargı için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Niğde ilinin yeni adli yılı açılış sebebi ile yapılmış olan törende baro başkanımızın gündeme getirdiği gibi adliye binamızın fiziki yetersizliği söz konusudur. En kısa zamanda binamızın açılması için gereken çabaları göstereceğiz.” diye konuştu.

YILAN HİKAYESİNE* Dönüşen Yeni Adliye konusunda son iki yılki haberlerimiz için TIKLAYIN


Niğde Adliye Sarayı Tamam Gibi...


Yeni Niğde Adliyesinde, Nihayet Yeni Gelişme


Niğde Adliye Sarayı tartışması yeniden başladı


Adliye yapılamadı ama Avukat Evi Yapılıyor


Şafak, Niğde'nin Yılan Hikayesini Sordu


Adliye Sarayı Nihayet Yapılacak


Niğde'de Aile Mahkemesi Yok


Niğde Adliye Binasında Son Gelindi


Baro Başkanı ve Adliye


Valilik Efendibeye, Adliye Eski Terminale


Niğde Adliye Sarayı yeri Davasını Baro Kazandı

.....

....

YILAN HİKAYESİ NEDİR?

 Genelde çok uzayan ve içinden çıkılmaz durumlar için kullanılan bir deyim olan yılan hikayesi acaba nerden gelmektedir? 

Yılanın hikayesi sanırım kuyruğunu yemesiyle başlıyor.Yada başlıyor mu desek daha doğru olur herhalde. Kuyruğunu yiyen yılan bu kuyruğu sindiriyor. Sindirim bir yandan tekrar kuyruk yapımında kullanılıyor.Yani yediğini sindirip, sindirdiğini yiyor. Bir tür paradoks..


Editör: TE Bilişim