Vali Alim Barut, “ Türk Milleti, Cumhuri Devletini koruyup idame ettirmeye, anayasada nitelikleri belirtilen Cumhuriyeti yaşatmaya kararlıdır. Bu irade defalarca izhar edilmiştir” dedi.


Cumhuriyetin kuruluşunun 89’uncu yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Niğde Atatürk Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama töreni, Vali Alim Barut, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Nayır ve Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’ın okulların ve halkın bayramını kutlamasının ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.


 
Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Garnizon Komutanı Albay Ufuk Nayır, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, protokol üyeleri, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Vali Alim Barut yaptı.


 
“Cumhuriyetin ilanının 89. yılının tüm yurtta olduğu gibi Niğde’miz de de huzur, güven, gurur, coşku ve sevinç içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Vali Barut, “Bu anlamlı günü Cumhuriyet Bayramınızı en içten duygularımla kutluyor iyi dileklerimi ve saygılarımı sunuyorum. Bu aziz milletin Cumhuriyet rejimine ulaşması, bir asra yakındır yaşatması kolay olmadı. Büyük fedakârlıklar yapıldı, acılar çekildi. Sevinçli zamanlarımız oldu, kederli zamanlarımız oldu ama hep bir ve beraber olduk, hür ve insanca yaşama vesilesi oldu.

            Cumhuriyetimiz ilanı ve kurulmasında Ulu önder Atatürk ve onun yakın çalışma arkadaşları, bu toprakları vatan yapan kahraman şehitlerimiz ve gazilerimizi sonsuz gönül borcu, şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum. Vatanımızı işgal ve milletimizin hürriyetini gasp planı, hayali bir defa daha müstemlekeci devletlerin kursaklarında kalıyordu. İstiklal ve hürriyet mücadelesi Milli Marşımızda şu mısralarla ifadesini buldu:

            Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım

            Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım

            Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım

            Yırtarım dağları enginlere sığmam taşarım

           

            23 Nisan 1920’de ‘Hâkimiyet bila kaydı şart milletindir’ hükmünün tescili; 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet rejiminin ilanı ile Türkiye Cumhuriyet Devleti kuruluş aşamasını tamamladı. Cumhuriyetin ilanı Devlet idaresinde olduğu kadar milli eğitimde, kültürde, edebiyatta, hukuk alanında, iktisat ve sanayide de ifadesini buldu. Yeni bir ruh ve ivme kazandı. Bu günlerin sağlam temeli o zaman oluşturuldu” dedi.

 

              ATATÜRK, CUMHURİYETİ GENÇLERE EMANET ETTİ

 

            Cumhuriyeti ilan edip kurmak kadar zor ve meşakkatli olanın, idame ettirmek olduğunu dile getiren Vali Barut, “Bu konuda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk gençliğe hitap etti, Cumhuriyeti onlara emanet etti. Gençliğe hitabede, ‘Ey Türk gençliği birinci vazifen Türkiye Cumhuriyetini ve istiklalini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir’ demektedir. Gençlere emanet edilen Cumhuriyet nesilden nesile aktarılarak 89. yılına ulaşılmıştır. 100 yılı hedef alınmış, Dünya durdukça yaşatılacağına dair inanç milletimizde oluşmuştur. Özellikle genç kardeşlerim temennimiz sizlerin vatanımıza, milletimize ve Ulu Önder Atatürk ve çalışma arkadaşlarına layık evlatlar olduğunuzu göstermenizdir. Bu güne kadar totaliter rejim özlemcilerinin tuzağına düşmemiş olmanız Cumhuriyetimizin gerçek teminatıdır. Türk Milleti, Cumhuri Devletini koruyup idame ettirmeye, anayasa da nitelikleri belirtilen Cumhuriyeti yaşatmaya kararlıdır. Bu irade defalarca izhar edilmiştir. Cumhuri idare şekli bu aziz milletin hasletlerine ve çağın gereklerine uygun idare şekli olduğundan çok çabuk benimsenmiş ve hayata geçirilmiştir. Ancak bu günlere ulaşılması için büyük gayret, çalışma ve fedakârlık gerektirmiş, zor günlerden geçilmiştir. Daha doğrusu ve veciz şekilde ifadesi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün şu sözlerinde yer bulmaktadır. ‘Yükselen yeni nesil, istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk onu yükseltecek ve yaşatacak sizlersiniz’ geriye dönüp baktığımızda Cumhuriyetimize yönelen tehlikeler zuhur ettiği, korumak ve kurtarmak adına özünün ortadan kaldırılmaya çalışıldığı, şeklen var hale getirilmek istendiği bir gerçektir. Ancak Türk Milletinin azim ve kararlığı ile Cumhuriyet Rejimine sahip çıkmasını bilmiştir. Bu irade ve kararlılık gelecekte hep yaşatılacağının delilidir” diye konuştu.

          
           VATANIN VE MİLLETİN BÖLÜNMEZLİĞİ

           İLKESİNE SIKI SIKIYA BAĞLI KALMAMIZ          

 

       Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte iktisatta, sanayide, sanatta, sporda, bilimde, eğitimde ve kültür hayatımızda, sağlık ve sosyal hayatta çok büyük başarılar elde edildiğini ifade eden Vali Barut, “ Şüphesiz olmamız gereken yerde ve Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği hedefte henüz değildir ama dünden çok çok ilerdedir. Büyük mesafe aldığımız gözle görülür gerçektir. Amaçlanan hedefe ulaşmanın en temel şartı birlik beraberliğimizi muhafaza ederek, çalışmamız; vatanın ve milletin bölünmezliği ilkesine sıkı sıkıya bağlı kalmamızdır.

          Cumhuriyet rejimi müesseseleşmiş, anayasamızda temel ilkeleri belirlenmiştir. Cumhuriyet rejimini“ halkın kendi kendisini yönetmesidir.” diye tanımlamak bugün için yeterli değildir.

         Cumhuriyet hukukun üstünlüğünün hâkim olduğu ve hukukun evrensel normlara göre anlaşılıp, yorumlanıp uygulandığı idare demektir. Cumhuriyet toplumun ihtiyaçlarını dikkate alıp, ona göre politikalar geliştirip adil, eşitlikçi bir anlayışla meseleleri çözmek, insani ihtiyaçlarını karşılamak demektir. Cumhuriyet milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde toplumun huzurunun sağlanması demektir. Cumhuriyet idaresi insan haklarına saygılıdır. Laiklik ilkesine bağlı sosyal hukuk devletidir. Laiklik din ve vicdan hürriyetinin korunduğu, tüm inanışlara saygılı ama yönetimde akıl ve tecrübe ile bilimin hakim olduğu anlayış demektir. Cumhuriyet demokrasi ilkelerine bağlılık, insan hak ve hürriyetlerine saygılı, çoğulculuk, farklılıklara hoşgörülü davranış ve farklılıklardan güç çıkaran rejim demektir. Cumhuriyetimiz tam bağımsız ve güçlü demokratik kurallara ve evrensel insan hakları ölçütlerine uygun olarak yaşatmak için hepimize çok büyük görev ve sorumluluk düşmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet Bayramınızı tekrar kutluyor saygı ve selamlarımı sunuyorum” dedi.

  
         Vali Barut’un konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu, halk oyunları gösterileri sunuldu. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Cumhuriyetin kuruluşunun 89’uncu yıldönümü kutlama programı geçit töreni ile sona erdi.

Akşam'da Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu yapıldı. 




Editör: TE Bilişim