İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin geçtiğimiz hafta “Muhtarların Yeni Anayasa’daki Yeri” konulu toplantıda yaptığı açıklama ile yeni hazırlanan “Belediyeler Kanunu” ile ilgili net açıklamalarda bulunmuştu.


Özel Haber : Fatma TAN

2 binin altında nüfusa sahip belediyelerin söndürüleceği (kapanacağı) vurgusunu yapan Bakan Şahin, “Türkiye genelinde 250’nin altında nüfusu olan 18 bin köy ile 50 nüfusa sahip 3 bin mahalle” olduğunu söyledi. Hazırlanan ‘Yeni Köy Kanunu’ ile ‘Yeni Büyükşehir Kanunu’ gelecek ay tamamlanarak mecliste görüşülecek.

 

 

NİĞDE’DE 21 KASABA SÖNDÜRÜLECEK

 

Bakan Şahin’in açıklamasının ardından borhaber.net olarak Niğde ve ilçelerinde kapatılma durumu ile karşı karşıya olacak kasabaları araştırdık. Türkiye İstatistik Kurumunun 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre yaptığımız araştırmada Niğde ve ilçeleri için son derece üzücü sonuçlara ulaştık.

 

Niğde merkeze bağlı Fertek Kasabası bilindiği üzere bir genelge ile Niğde’ye katılarak Niğde’nin Mahallesi olması çalışmaları yapılmıştı. Mahalle olma kararının ardından açılan dava ile mahalle olmaması ve köy kalması için Ferteklilerin büyük çabası oldu ve konu yargıya taşınmıştı.

 

 

Yeni Belediye Kanunu’na göre yeni belediye kurulması için 5 bin nüfus şartı getirilirken, 2 binin altına düşen kasabaların söndürüleceği ve çalışmaların bu hafta meclise gelecek yasa ile son halini alacağı vurgusu yapıldı.

 

 

Niğde’de kasaba iken köy statüsüne geçecek olan muhtemel kasabalar ise şu şekilde sıralanıyor.

 

Niğde Merkeze İlçesi’nde; Çavdarlı, Çayırlı, Dikilitaş, Elmalı, Fertek, Hacıbeyli, İçmeli, Koyunlu, Ovacık, Kayırlı kasabaları.

Altunhisar İlçesi’nde; Çömlekçi ve Ulukışla kasabaları.

Bor İlçesi’nde; Karanlıkdere, Kızılca kasabaları.

Çamardı İlçesi’nde; Bademdere ve Burç kasabaları.

Çiftlik İlçesi’nde; Kitreli Belediyesi.

Ulukışla İlçesi’nde; Darboğaz, Kılan, Yeniyıldız ve Çiftehan kasabaları.

 

Nüfusu 2 bin in altında olan belediyelerin kapatılması durumunda Çamardı ve Ulukışla ilçelerine ait belediye kalmamış olacak. Bu ilçelere bağlı tüm yerleşim yerleri köy statüsüne kavuşacak.

 

MUHTARLARIN ÖZLÜK HAKLARINDA İYİLEŞTİRME

 

Belediyelerin söndürülmesinin ardından mahalle ve köy muhtarlıklarının önemi artacak. Bakan Şahin’in açıklamasına göre muhtarların özlük haklarında da iyileştirilmeler yapılacak.

 
NİĞDE GENELİ 2011 NÜFUS SAYIMI SONUÇLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

 
İŞTE TASARI... TAMAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN







Editör: TE Bilişim