Niğde Valiliği, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin (NESOB) Ortaklaşa Düzenlediği "7. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı" Niğde Cumhuriyet Meydanında törenle kutlandı. 

VİDEO GÖRÜNTELERİ YAYINLANACAK

Haber ; Selim GÖKEL
Fotoğraf: Yasin YURTMEN



Niğde'de Ahiler Haftası nedeniyle yapılan tören  Kırşehir Belediyesi Mehteran Takımının şehir turu ile başladı. Cumhuriyet Meydanında da mehteran takımınin birbirinden güzel parçalarının seslendirildiği törende ilk konuşmayı Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Aykin yaptı. 




NESOB Başkanı Erdoğan Aykin, 4 bin yıllık bir tarihe sahip olan ahilik anlayışının Türk tarihi kadar eski olduğunu belirterek: “Ahi kelime anlamı itibariyle kardeş ,arkadaş , yaren, dost , yiğit anlamına gelmektedir Ahilik birbirini seven birbirine saygı duyan yardım eden fakiri gözeten yoksulu barındıran, çalışmayı bir ibadet sayan, Devletine Milletine sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkarları bir çatı altında toplayan, bir teşkilatın adıdır.
Tarihi araştırmalara göre ahilik teşkilatının kökleri oğuz hanlığı, Uygur devleti, Göktürk devleti ve hun devletine kadar dayanmaktadır. Yaklaşık 4 bin yıllık bir tarihe sahip olan ahilik anlayışı Türk tarihi kadar eskidir. Ahi Evran tarafından 13. Yüzyılın başlarında Kırşehir ilimizde temelleri atılan ahilik teşkilatını günümüzde gelişmiş Avrupa ülkeleri model olarak alıp kendilerini bu sisteme göre geliştirmişlerdir. Ahilik; toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır.

Ahilik; birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri yaşamaları “ahilik” sayesinde olmuştur. Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Ahilik; zengin-fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır.

Esnaf ve Sanatkar kesimi ahilik kültürünün oluşturduğu geliştirdiği ve bugüne kadar getirdiği sosyal ve ekonomik bir oluşumdur. Bu oluşumun dayandığı dört esas vardır. Bunlar; akıl-ahlak-bilim-çalışmadır. Esnaf ve Sanatkar kesimimiz Ahilikten gelen bu güzel değerleri halen taşımaktadır. Bütün bu özellikleriyle ahilik teşkilatı 21.yüzyılın sivil toplum örgütlerine örnek olacak bir teşkilattır. Ülkemizde ekonomik sıkıntıları en üst seviyeye çıktığı Türk Esnaf ve Sanatkarları özlerinde bulunan Ahilik Kültürünü koruyarak alnı açık , başları dik bir şekilde her türlü zorluğun üstesinden gelecektir” şeklinde konuştu.

Niğde Belediye Başkan Yardımcısı Rifat Özkan; “Ahilik haftasının esnaflarımıza şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Anadolu'da bir sevgi, şefkat, kardeşlik medeniyeti var. Bu medeniyetin oluşmasında en büyük katkıyı o günlerdeki sivil toplum kuruluşlarımızdan Ahilik adında günümüze gelen esnaf teşkilatlarımız sağlamıştır. Ahilik kardeşlik, fedakarlık, sevgi ve dayanışmadır. Bizi biz yapan Anadolu'daki değerlerimiz. Bizi biz yapan değerlerimize sahip çıktıkça, birlik ve beraberliğimiz sevgi ve kardeşlik ölçüsünde gelişiyor, geliştikçe de birbirimizi daha iyi anlıyoruz" dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Özkan; "Bildiğimiz gibi biz sıradan bir millet değiliz. Dünyanın kenarında ve kuytu köşesinde rastgele bir coğrafyasında da yaşamıyoruz. Her zaman övündüğümüz çağ açıp çağ kapatan, ama her dönem Selçuklu ve Osmanlı döneminde de adaletle şefkatle, saygıyla dünyaya hükmetmiş bir ceddin torunlarıyız. Medeniyetlerin harmanlandığı, hala sevgi ve kardeşlik medeniyetinin devam ettiği Anadolu'dayız. Anadolu'nun ne olduğunu günümüzde hem Anadolu'da yaşayan Türkler, hem de etrafımızda bulunan mazlum milletler daha iyi anlıyor. Onun için Anadolu her zaman dünyanın her döneminde sığınılacak bir liman olmuştur. Şefkat ve sevgi kucağı olmuştur. İşte bu medeniyetin kurulmasında, Anadolu'da sevgi ve kardeşlik medeniyetinin kurulmasında Ahilik teşkilatlarımızın emeği büyüktür. Ahiler sevgi ve şefkatle, fedakarca, elden ele gönülden gönüle bu medeniyeti kurmuşlardır. Ahilik teşkilatının temelinde Ahi Evran Veli'nin 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' inancından, bu kültüründen doğan mayası vardır. İşte bu yüzden günümüzde bile esnaflarımız çekmecelerine paralarını alırken 'Allah bereket versin' derler. Esnaflık teşkilatları, Ahilik teşkilatları böylesine fedakar, böylesine sevgi ve kardeşlik teşkilatlarıdır. Günümüzde bu değerlerin esnaf teşkilatlarımız tarafından daha iyi anlaşıldığı, toplumumuza daha iyi anlatıldığı bu faaliyetleri önemsiyoruz. Bizim esnaflık medeniyetimizde kanaatli olmak vardır" şeklinde konuştu.

Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu ise yaptığı konuşmada; “ medeniyetimizin, Anadolu’da kurulan bu sevgi ve birlik medeniyetinin en önemli unsurlarından biri de Ahilik anlayışı ve bunun somut bir ifadesi olan Ahilik teşkilatıdır. Temelinde saygı, sevgi, cömertlik ve ihsan gibi erdemli meziyetler yanında mesleki dayanışma, ticaretin geliştirilmesi ve sanatkarların korunması gibi mesleki boyutlar da bulunan bu yapı, güçlü ve üreten bir esnaf sınıfının var olmasını sağlamıştır” dedi.

Konuşmaların ardından Niğde Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü öğretmenlerinin hazırladığı şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Törenin ardından yılın Ahisi Behzat Çetin’e Niğde Vali Vekili Hacı İbrahim Türkoğlu ve NESOB Başkanı Erdoğan Aykin tarafından kaftan giydirildi.

Protokol üyeleri tarafından 2014 yılında en deneyimli, en genç ve bayan ve esnaflara plaket, Ahilik konulu kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.

Ödüllerin verilmesinden sonra mehteran takımı eşliğinde esnaflar kortej geçişi gerçekleştirdi.

Törenlerin sona ermesinin ardından Cumhuriyet Meydanı Eski PTT yanında konuklara pilav, tatlı ve sıkmadan oluşan Ahilik ikramları dağıtıldı.



Editör: TE Bilişim