439 yıldır, kesintisiz Niğde’de hizmet veren tek cami olma özelliğini taşıyan Niğde Dışarı Camii’nde bugün kılınan Cuma Namazı ile 800 bininci Ezan okundu!

Haber- Kamera: Gökhan ÖZBEK

Niğde’de dışarı Cami olarak anılan ama kayıtlarda Çelebi Hüsamettin Cami olarak geçen ve inşa kitabesi bulunmamasına rağmen, miladi 1574 yılının Hicri Ramazan ayında faaliyete geçen cami, 439 yıldır Niğdelilere hizmet etmekte.

Osmanlı İmparatorluğu’nda Sarı Selim olarak anılan 2. Selim döneminde inşasına başlan ve son taht senesinde tamamlanan, Osmanlı Beylerinden Çelebi Hüsamettin adına ibadete açılan cami, bugüne kadar aralıksız ibadet yapılan Niğde’deki tek cami olma özelliğini koruyor. Niğde’de Selçuklu döneminde yapılan Alaaddin ve Sungurbey Camileri 2. Dünya savaşında Kutsal Emanetlerin ve Osmanlı Devlet Arşivleri’nin muhafaza edilmesinden dolayı 4 yıl boyunca ibadete kapalı olmasından dolayı bu camilerden 200 yıl sonra yapılan Dışarı Camii’nden tadilat dönemlerinde dahi ibadet eksik olmadı!

Yapılan hesaplamalara göre bugün okunan Cuma Ezanı ile Cami’nin minarelerinden okunan ezan sayısı 800 bin oldu!

Caminin mimari özellikleri ile de dikkat çekiyor! Günümüze bazı onarımlarla gelen camii, orijinal özelliğini büyük ölçüde korumakta ve işlevini devam ettirmektedir. Daha önce yıkılan son cemaat yeri aslına uygun yeniden inşa edilmiştir. Yapı, tek kubbeli camiler sınıfındadır. Dıştan 17.10x17.10 m. ölçülerinde harim, kuzeyinde 5.40x17.10 m. ölçülerinde üç kubbeli son cemaat yeri ve kuzeybatı köşesinde yer alan tek şerefeli minareden oluşur. Cephe duvarlarında ve kubbe kasnağında sarımtrak ince yonu trakit taşı, minare de kül renginde mihrapta ise kül rengi kesme taş kullanılmıştır. İtinalı işçilik göze çarpar. Cephe duvarları oldukça yüksek tutulmuştur. Yapının bütün duvarlarında iki sıra pencere açılarak monotonluk giderilmeye çalışılmıştır. Son Cemaat Yeri köşelerden pandantiflerle geçilen üç kubbeyle örtülmüştür. Harime girişi sağlayan 1.15x2.10 m. ölçülerinde cümle kapısı kuzey duvarının ortasına yerleştirilmiş, basık kemer ve söveler mermerden yapılmıştır. İç mekâna aydınlık, her duvarda eşit şekilde sekizi alt sırada, sekizi üst sırada ve biri de kubbe kasnağında olmak üzere on yedi pencereyle sağlanmıştır. Camide aşırı süsleme yoktur. Dikkati çeken bezeme mihrap ve müezzin mahfilindedir.


Editör: TE Bilişim