Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü inşa ettiği baraj ve göletlerle suyu depolayarak içme ve kullanma suyu olarak insanlara, sulama suyu olarak tarım arazilerine ulaştırmaya devam ediyor. Ülke su varlığına sahip çıkarken mevcut su potansiyelinden en yüksek faydayı sağlamayı hedefleyen DSİ Genel Müdürlüğü, suyun zararlarına karşı vatandaşları ve tarım arazilerini korumak için de tüm gücüyle çalışıyor.

DSİ’nin son 18 yılda Niğde iline 2 İçmesuyu Tesisi, 12 Baraj, 3 Gölet, 1 adet suni besleme, 12 Sulama Tesisi, 33 Taşkın Koruma Tesisi kazandırdığını, toplam yatırımın 778 milyon TL’yi geçtiğini söyleyen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın değerlendirmeleri şu şekilde: Niğde ili, aldığı yıllık ortalama yağış ve sahip olduğu yerüstüsuyu varlığı ile ülke ortalamasının altında kalmaktadır. Suyu depolamak ve sulamada modern sistemler kullanmak Niğde için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle Son 18 yılda inşa ettiğimiz 12 baraj 3 gölet ve 1 suni besleme tesisi ile ilimizdeki su depolama kapasitesini 26 milyon m3’e ulaştırdık. 3 baraj ve 2 gölet inşaatımız devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında ise 5 baraj ve 2 gölet var.

DSİ Genel Müdürlüğümüzce, suyu tarım arazilerine ulaştırmak ve tasarruflu kullanımını sağlamak için sulama tesislerinin inşası ve yenilenmesi için büyük çaba harcanıyor. Niğde ilimizde son 18 yılda inşa edilen 12 adet sulama tesisi ile 44 bin 730 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Halihazırda 8 adet sulama tesisi inşaatında çalışmalar devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında 8 adet sulama tesisi daha var.

2020 yılı içerisinde Ören Barajı Sulaması işi tamamlanarak 15 bin 710 dekar tarım arazisi kapalı sistem sulama şebekesine kavuşturuldu. 2021 yılı içerisinde ise Merkez Kayırlı ve Hançerli, Çamardı Bademdere, Ulukışla Handeresi ve Çiftlik Azatlı Göletlerinin sulama şebekelerinin tamamlanması planlanıyor. Yaklaşık 40 bin metre HDPE boru döşenecek olan söz konusu sulama projeleri sayesinde 11 bin 550 dekar tarım arazisi daha modern sulama şebekesine kavuşacak.

Tamamlanan ve inşası devam eden baraj, gölet ve depolama tesisleri ile kuraklık kaynaklı su baskısının azaltılması, inşa edilen modern sulama tesisleri ile de su tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir. Modern sulama tesisleri ile ayrıca çiftçinin sulama maliyetleri azalmakta, ürün verimliliği yükselmekte ve bu sayede gıda arz güvenliği de teminat altına alınmış olmaktadır.

Modern sulama projeleri ile birlikte tarım arazilerinden daha yüksek verim alınabilmesi için toplulaştırma çalışmalarımız da devam ediyor. Niğde ilimizde 2020 yılı içerisinde 5 bin 338 hektar tarım arazisi toplulaştırıldı. 2021 yılı içerisinde de yaklaşık 5 bin hektar toplulaştırma çalışmasının tamamlanması planlanıyor. Toplulaştırma çalışmaları ile parseller büyütülür ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Her parsel yola ve kanala kavuşur.

Bununla birlikte ülkemizin tamamında olduğu gibi Niğde ilimizde de içmesuyu yatırımları devam ediyor. Amaç, musluklardan akan suyu vatandaşların gönül rahatlığı ile tüketebilmesini sağlamak. Geçtiğimiz yıllarda Niğde Hıdırlık İçmesuyu Arsenik Arıtma Tesisi tamamlandı. Halihazırda Niğde Ulukışla İçmesuyu Tesisi inşaatı tamamlanarak performans testlerine başladı. Ulukışla ilçesinin 2050’li yıllara kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak ve 8 bin 100 kişiye sağlıklı ve emniyetli içmesuyu temin edecek olan tesisin 2021 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanıyor. Planlama aşamasında da 1 adet içmesuyu tesisi daha var.

Ayrıca vatandaşlarımızı ve tarım arazilerini suyun zararlarına karşı koruyabilmek amacıyla son 18 yılda 33 adet taşkın koruma tesisi inşa edildi. 443 dekar tarım arazisi ve 45 yerleşim yeri taşkın risklerine karşı korundu. 4 adet taşkın koruma tesisinde çalışmalar devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında ise 23 adet taşkın koruma tesisi bulunuyor’ dedi.

DSİ Genel Müdürü Yıldız son olarak, “18 yılda Niğde ilinde yapılan su yatırımları 778 milyon TL’yi geçti. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim