Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanı Saffet Güçlü; 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

 

Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Saffet Güçlü; “ Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, Dünya Gıda Günü olarak kutlanmaktadır. Dünyada 1 milyardan fazla insan açlığın ve yetersiz beslenmenin pençesinde kıvranmakta  açlıktan ölmezlerse bile yetersiz ve kirli su nedeni ile ölüm tehdidi altında yaşamaktadırlar. Buna tezat olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde 1,5 milyardan fazla aşırı kilolu insan yer almaktadır. Ve bunların sayısı her geçen gün artarak obezite sorunu yaygınlaşmaktadır. Gıda sorunundan 10,9 milyon çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetmektedir. Bir tarafta açlık, bir tarafta obezite sorunu yaşanmaktadır” diye konuştu.

Dünya gıda üretim potansiyelinin tüm insanları besleyebilecek olmasına karşın, adil olmayan dağıtım ve tüketim sistemi sorunun en önemli parçalarından birini oluşturmaktadır diye konuşan Niğde Veteriner Hekimler Odası Başkanı Saffet Güçlü; “Ülkemizde ise  nüfusumuzun yarısının yoksulluk sınırı altında, 1 milyondan fazla yurttaşımızın da açlık sınırı altında yaşadığı göz önüne alınırsa, açlık ve yetersiz beslenmeyi ulus olarak ne kadar derinden yaşadığımız ortaya çıkacaktır. Ayrıca bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde tüketilen et, balık, süt, yumurta gibi değerli protein kaynakları miktarının gelişmiş ülke verileri ile karşılaştırıldığında çok geride olduğu görülecektir.

.        Her yıl FAO tarafından belirlenen bir tema çerçevesinde yapılan Dünya Gıda Günü etkinliklerinde,  gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konular gündeme taşınarak küresel anlamda büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadeleye dikkat çekilmeye çalışılmaktadır” dedi.

FAO bu yıl Sağlıklı gıda için sağlıklı kayıt sisteminin önemine dikkat çektiğini belirten Güçlü; “Sağlıklı gıda üretimi için izlenebilirliğin sağlanması olmazsa olmaz bir kuraldır. Gıda güvencesi kapsamında gıdaya yeterli ve dengeli bir biçimde ulaşmak tek başına yeterli değildir. Tüketilecek olan gıdanın insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek her türlü etkenden uzak üretilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanmasında veteriner hekimlere önemli görevler düşmektedir. Gıda güvenliği ile ilgili riskin yüzde 90’ı hayvan kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bunun yanında zoonoz hastalıklar riski nedeniyle, hayvansal kökenli gıdalar halk sağlığı açısından özel öneme sahiptir.

         Hayvancılık ve tarım yatırımları yapılan Niğde’mizde daha güvenli gıda üretim ve tüketimi sağlamak ve konunun etkinliğini artırmak önemlidir” diye konuştu.

 

Güçlü; “16 Ekim Dünya Gıda gününde, gelecek nesillere güvenilir, sağlıklı ve eşit gıda dağılımının gerçekleşebileceği ümidini taşıyor ve Niğdelilerin Dünya Gıda Gününü kutluyorum” dedi.

 

Editör: TE Bilişim