Niğde Üniversitesi’nde  8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlama programı düzenlendi.



Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Murat Alp, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Şener, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ethem Akyol, öğretim elemanları, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Program Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nalân Gördeles Beşer’in açılış konuşmasıyla başladı. “Bütün kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutlu olsun” diyerek konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Nalân Gördeles Beşer “Aslında sizlere buradan kutlama anlamında çok güzel şeyler söylemek isterdik ama maalesef şuanda gündemde olan kadına yönelik şiddetten panelde bahsetmek durumunda kaldık” dedi.

 

Yrd. Doç. Dr. Nalân Gördeles Beşer’in konuşmasının ardından programa Arş.Gör.Gökçe Aslan tarafından hazırlanan Niğde’de Kadın Olmak adlı fotoğraf gösterisi ve bu gösteri eşliğinde Öğr. Gör. Kemal Akay’ın sunduğu Şiir Dinletisiyle devam edildi.

Daha sonra Kadına Yönelik Şiddet ve Medya konulu panele geçildi.

Başkanlığını İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı’nın yaptığı panelin diğer konuşmacıları Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semra Kocaöz ve Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu öğrencisi Kevser Korkut oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününün önemine değinen panel başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı, “Kadına yönelik şiddetin çözümü için neler yapılabilir” diyerek sözü Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Semra Kocaöz’e bıraktı.

Kadına yönelik şiddetin tarihçesini anlatarak konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Semra Kocaöz “Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1800'lü yıllarda bir tekstil fabrikasında daha iyi çalışma koşulları için greve giden kadın işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak ölmeleriyle gündeme gelmiştir. 1970’li yıllarda da ortaya çıkan kadın hareketleri sayesinde kadına yapılan her türlü şiddet konusunda dikkat çekilmiştir” dedi. Ayrıca, şiddetin tanımını yapan Kocaöz, şiddetin temel nedenlerini, toplumda yaşanan şiddet şekillerini ve şiddet gören kadınlarının neler yapmaları gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Panel başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı da konuşmasında medyanın kadına yönelik şiddet üzerindeki etkisine değinerek, “Özellikle dizilerde şiddet toplumsal değerlerin arkasına sığınılarak meşrulaştırılmakta ve medyada kadına yönelik şiddet olaylarına sıklıkla yer verilmesi birey ve toplumu olumsuz etkilemektedir” dedi.


Panelin son konuşmacısı olan Niğde Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulu öğrencisi Kevser Korkut ise “ Niğde’ de kız öğrenci olmak” konusuna değindi.

Soru cevap bölümünün ardından panel başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Baysan Arabacı’ya plaketini Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Alp takdim ederken, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şener de Yrd. Doç. Dr. Semra Kocaöz’e plaket, Kevser Korkut’a çiçek takdim etti.



Editör: TE Bilişim