Niğde Türk Ocağı’nda 26 Şubat 2016 tarihinde “Türkistan’ın Güncel Sorunları ve Turan Ülküsü” konulu sohbet yapıldı.

 

Sohbete konuşmacı olarak katılan Niğde Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Araştırma Görevlisi Turgay Düğen, konuşmasına 24 yıl önce Azerbaycan’ın Hocalı kentinde Ermenistan Ordusu tarafından katledilen sivil Azerbaycan Türklerini anarak başladı.

Türkistan kavramının kullanılmasının önemine dikkat çeken Düğen, bugün bilimsel çalışmalarda ve basın-yayında kullanılan Orta Asya tabirinin yerine Türkistan tabirinin kullanılmasının tarihi ve sosyo-kültürel gerçeklere uygun olmasıyla birlikte daha bilimsel olduğunu belirtti. Türkistan’daki tarihi değişimi haritalar üzerinden anlatan Düğen, Türkistan’daki siyasi, ekonomik ve sosyal durum hakkında güncel bilgiler aktardı. Türkistan’daki en önemli sorunların Fergana Vadisi’nde düğümlendiğini belirten Düğen, Fergana Vadisi’ndeki sınır, su ve terör sorunlarını haritalar üzerinden detaylı bir şekilde anlattı.

Turan kavramının ve Turancılık hareketlerinin Türkiye’deki, Türkistan’daki ve Macaristan’daki gelişimini anlatan Düğen, Turancılık fikrinin Türk siyasi yaşamında üç farklı dönemde yükselişe geçtiğini, bunların ilk ikisinin yaşanan dünya savaşlarında ortaya çıktığını sonuncusunun ise Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle ortaya çıktığını belirtti. Türkistan’daki mevcut sorunların da Türkistan’da bir bütünleşmeyi zorunlu kıldığını belirten Düğen, uluslararası ilişkilerde işbirliğinin olması için çözülmesi gereken bir sorun ya da çatışma ihtimali olmasını gerektiğini belirterek, Avrupa Birliği’nin gelişiminin bunun en önemli örneği olduğunu söyledi. 

Editör: TE Bilişim