2013 yılına kadar il özel idaresi hizmet binasında hizmetlerini sürdüren laboratuvarımız, vatandaşların ulaşım problemi düşünülerek şehir merkezindeki yeni yerine taşındı.

 

            Dışarı Cami arkasında bulunan laboratuvarımız yeni binasında toprak ve su tahlilleri yapmaya devam etmektedir. İdaremiz laboratuvarın modernize edilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmakta olup, üreticinin ve yörenin ihtiyaçlarına göre gerekli laboratuvar altyapısının oluşturulması  planlanmaktadır. Bu planlamanın ilk ayağında PVC boru dayanım testlerinin yapılacağı yeni cihazların alınması oluşturmaktadır.

 

            2013 yılı içinde idaremiz toprak ve su tahlil laboratuvarında 15 Ağustos itibariyle 530 adet toprak, 17 adet su analizi gerçekleştirilmiş, sonuçlar üreticilere bildirilmiştir.

           

            İdaremiz bünyesinde bulunan  toprak ve su tahlil laboratuvarı yıllardan beridir ağırlıklı olarak Niğde çiftçisine ve bu bölgede yaşayan vatandaşlara  toprak ve sulama suyu analizi ve amacı konusunda hizmet vermektedir.

 

            Laboratuvarın yeni yerinde hizmete girmesi ve faaliyetleri ile ilgili bir değerlendirmede bulunan Vali Necmeddin KILIÇ;

 

            "Eğer vatandaş odaklı bir hizmet yürütüyorsanız bu hizmeti imkanlar dahilindeki en makul yerde yapmalısınız. Vatandaş size hemen ulaşabilmeli ve işini yaptırabilmelidir. Buradan hareketle il özel idaresi hizmet binasına ulaşımın sıkıntılı olmasından dolayı laboratuvar hizmetlerini şehir merkezine taşımıştır.

           

            Laboratuvarda bugüne kadar üreticinin standart ihtiyaçlarını karşılayan toprak ve su tahlili yapılmaktaydı. Yapacağımız çalışmayla üreticinin ihtiyacı olan diğer deneysel incelemeleri yapmak üzere laboratuvar altyapını modernize etme planımız var. Bunun için çalışmalarını startını verdik. Bütçe imkanları dahilinde ve üreticilerin ihtiyaç duydukları testler dahilinde loboratuvarımız modernize edilerek Aksaray Nevşehir illeri için merkez laboratuvar konumuna gelebilecektir." dedi.

           

           

            NEDEN TOPRAK ANALİZİ?

            Toprak analizlerinin amacı, toprakta mevcut bitki besin maddelerinin miktarının tespit etmek ve bitki yetiştirmeyi etkileyebilecek tuz, pH, kireç ve bünye, Potasyum, Fosfor, organik madde gibi toprak özelliklerini belirlemektir. Ayrıca yetiştirilecek mahsule göre hangi gübreden hangi zamanda ne kadar  verilmesi gerektiği, tarla veya bahçeye uygun bitki çeşitlerini de belirlenmesi esasına dayanır.

            Çiftçinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biride yetiştirdiği mahsul için hangi gübrenin ne zaman, nasıl ve ne kadar kullanılacağına ilişkin durumlardır. Çiftçi bu sorunlara cevap bulmak için toprak analizi yaptırmak zorundadır. Etkili bir verim elde etmek için ürünün isteği olan gübreyi uygun miktarda, uygun zamanda ve şekilde toprağa uygulamak ile yapılabilir.

            Toprak analizlerini yaptırmadan toprağa gübre uygulanırsa, bitkinin ihtiyacından daha az gübre kullanılabilir. Bu durumda bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişemezler ve ürün azalır. Bitkinin ihtiyacından daha fazla gübre kullanılması ise hem gereksiz kaynak israfına hem de toprak ve bitkide olumsuz sonuçlara yol açar.

 

Editör: TE Bilişim