Tarım ve Tarımsal sanayide Niğde’nin iddialı bir olduğunun altını ifade eden Niğde tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Niğde tarımsal hasılada Türkiye’de 4’ünsü sıraya kadar yükselirken Kırsal kalkınmada Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Niğde’nin kimliğini tarım olduğunu belirten Baş, “Başta Sayın Valimiz olmak üzere, sayın bakanımıza, milletvekillerimize ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. Sağlanan uyumla birlikte başarıda geliyor. Biliyorsunuz Niğde’nin kimliği tarımdır. Bundan sonra da tarımsal sanayiye dönük yatırımlarımız olacaktır. Tarımsal hasılada 4’üncü sıraya yükseldik, 6.8 Milyar Türk Lirasını bulan bir tarımsal hasılamız var. Kırsal kalkınmada 160 proje ile Türkiye’de birinci olduk. Her ilin bir kimliği olmalı, Niğde’nin de kimliği tarım ve tarımsal sanayidir ” dedi.

Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, “ Elma üretiminde Türkiye’nin sayılı illeri arasındayız. İlimizde elma üretiminde bu yıl yaklaşık 440 bin ton civarın bir rekolte bekliyoruz. Bilindiği üzere Elma Üretici Birliğimiz kuruldu. Elma bizim Yurt dışı ihraç kalemlerimizden bir tanesi ve bu yıl Tayland pazarına birçok bahçemizi akredite ettik. İlimizde yaklaşık 14 bahçeyi firmamız Tayland pazarının standartlarına uygun akredite edildi. Niğde olarak bu yıl elma ile ilgili beklentilerimiz yüksek. Zaten Türkiye’nin hem üretiminde hem de ticaretinde merkezi olma yolunda ilerliyoruz. Bunun sebebi de son üç yıldır elmanın lojistiğini destekleyecek alt yapı tesislerimiz faaliyete geçtikçe bakanlığımız destekleriyle ve kırsal kalkınma destekleriyle bir noktada hem üretim hem de pazarlama ve işleme merkezi haline gelmeye başladı Niğde. Bundan sonraki süreçte bütün firmalardan, üreticilerden beklentimiz, üretim kısmımız tamam, işletme kısmımız tamam bundan sonra ihracatında merkezi haline getirmektir. Niğde’de üretilen ürünlerin Niğde’de ihracat yapılması ilimizde bir hareketlilik sağlar. İlimizde üretilen ürünlerin ilimizde ihracat yapılması ilimizin ekonomisine ciddi katkılar sağlar” diye konuştu.

Niğde’de üretilen birçok ürünlerde ihracat yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini belirten Baş; “ ilimiz yaş meyve sebze üreten illerinden bir tanesidir. İlimizde üretilen kirazların yüzde 80’i yurt dışına ihraç ediliyor. İlimizde üretilen ve yurt dışına ihraç edilen bir diğer ürün olan kantalup cinsi kavunda da ihracatımız başladı. Kavunun direk yurt dışı pazarı var ve sağlık açısından yurt dışında çok tercih edilen bir ürün. Yani ilimizde üretilen elma, kiraz patates ve kavun gibi birçok ürünümüzü ilimizde işleyerek yurt dışına direk ihraç edildiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim