2017 kurulan Güneş panellerinin Organize Sanayi Bölgesine büyük katkıda bulunduğunu belirten Niğde Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Altunbaş, güneş panellerin OSB’ye 4 buçuk milyon dolar gelir sağladığını belirtti.

Başkan Altunbaş, Açıklamasının devamında şunları söyledi; “Niğde Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte Türkiye’de 384 Organize Sanayi Bölgesi var. Bunlardan 64 tanesi bizim gibi Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliğine güneş panelleri kurarak ortak gelir etme amacını güdüyor. Bizde 2017 yılında belgelerini almak şartı ile 80 bin metre kare alanda 5 çarpı 1219 kilovat olan lisanssız güneş nerji santralini devreye aldık. Bu süreçte kredi kullandık. Sanayicimize hiçbir yük getirmeden 8 milyon 200 bin dolarlık kredi ile burayı tahsis ettik. Allaha şükür bütün veriler yüzde 99’u tuttu. Bu sürecin içerisinde yaklaşık 29 milyon kilowatt saat elektrik üretmişiz. Yaklaşık 4 buçuk milyon dolar gelir elde etmişiz. Bu kredi ödemelerimiz 6 buçuk yıldı 3 yıla yaklaştı. Hem kredimizi ödüyoruz hem de cebimizden beş kuruş çıkmadan 3 buçuk yıllık sürede OSB’mize 700 bin dolara yakın gelir elde ettik. İlk amacımız OSB’deki sanayicimizin ortak geliri olsun. Bu elde ettiğimiz gelir ile sanayicimizin yükünü azaltmak ve kendi masrafının karşılamak amacıyla kurmuştuk. Bunu da gerçekleştiriyoruz. Teknik verilere göre çok iyi bir durumdayız.” Dedi.

Güneş Panelleri Türkiye’de 3’üncü Sırada

Güneş enerji sistemimizin gerek estetik açıdan gerek teknik açıdan gerekse arazinin yapısı açısından Türkiye’deki enerji sistemleri verileri arasında ilk üçüncü sıraya girdiğini vurgulayan Başkan Mustafa Altunbaş, “Niğde Organize Sanayi Bölgesinde ilk defa farklı bir karar alındı. Bu kararımızı da sanayicimiz onayladı. Bu karar 2020 yılı içerisinde Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan sanayicilerden genel yönetim giderleri, arıtma giderleri, ve doğalgaz giderleri gibi alacakları tahsil etmeyeceğiz. Bu giderleri pandemi nedeniyle Organize Sanayi Bölgemizin giderlerinden karşılayacağız. Kredi borcumuz yok, başka bir yere borcumuz yok. Güneş enerjisinden elde ettiğimiz gelirlerdi yetiyor. 2020 yılında sanayicilerimiz sadece elektriğini, suyunu ve doğalgazını üretimlerine devam edecekler” diye konuştu.

2020 yılında 3 günde 4 firmaya yer tahsisi yapıldığını ifade eden Altunbaş; “ Organize Sanayi Bölgemiz 2019 yılında hiç yatırımcı almamamıza rağmen 2020 yılında özellikle pandemi sürecinde 3 günde 4 yer tahsisi birden yaptık. Şuanda Organize Sanayi Bölgemizde 3 ya da 4 tane boş arsamız kaldı. Bunlar içinde görüşmeler devam ediyor. 2020 yılı bizim için çok verimli geçti 1 yıl içerisinde devreye alınırsa Organize Sanayi Bölgemizde istihdamın 5 bine yükseleceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim