Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan, Niğde merkez ve Çiftlik ilçesinde şap hastalığına rastladıklarını belirterek, bu bölgelerin karantina altına alındığını belirtti.

Niğde’nin Çiftlik ilçesinde ve il merkezindeki hayvan satım noktalarında yapılan kontrollerde bazı hayvanlarda şap hastalığı belirtisine rastladıklarını ve bu bölgelerde karantina uygulamasına başladıklarını belirten Nizamettin Bilhan, karantina uygulaması ile birlikte hem insan sağlığının kontrol altına alındığını hemde ülke ekonomisinin zarar görmesinin önüne geçildiğini belirtti.

Gıda konusuna daha önceden çok çeşitli kurum ve kuruluşların baktığını ancak Bakanlığın yeni yapısı ile gıda konusunda tek yetkili kurumun  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olduğunun altını çizen Bilhan, “Bizim için insan sağlığı çok önemli bir konu. İnsana hizmet etmek ve bulaşabilecek her türlü hastalığın bertaraf edilmesi için koruma kontrol mekanizmamız her zaman hazır bekletilir. Gıda güvenliğine, tarladan sofraya değil, tarladan son tüketicinin midesine gideceği sürece kadar büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda hayvanlardan direkt insanlara geçebilecek bir takım hastalıkların bulaşmasını önlemek için il genelinde büyük ve küçükbaş hayvanların kontrollerine ve hastalıklarla mücadele konusuna aralıksız devam ediyoruz” dedi.

İl merkezinde yapılan kontrollerde bazı hayvanlarda sıkıntı olabileceği kanısına vardıklarına dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan; “Bu nedenle bir ay süreyle hayvan pazarlarını şap hastalığından dolayı kapattık. Aldığımız karantina tedbiri ile hayvan hareketlerini azaltarak tespit edilen hastalığın yayılmasını önlemiş durumdayız. Diğer yandan Çiftlik ilçesinde de yaptığımız kontrollerde şap hastalığı izine rastladık. Burada da karantina uygulaması yaparak gerekli her türlü tedbiri almış durumdayız. Bakanlığımızın programında olan rutin aşılama çalışmalarını ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde sürekli yapıyoruz. Ancak bazen aşıladığımız hayvanlarda bu hastalıklar tekrar görülebilmektedir. Bunun sebebi ise şap virüsünün aynı grip virüsünde olduğu gibi değişik formlarının bulunmasından kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

Hastalıkla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü ile dirsek temasında olduklarını oradan gelen bilgilerinde derhal değerlendirildiğini kaydeden Bilhan, “Şu ana kadar insanlarda görülen bir vaka olmadığı bilgisine sahibiz. İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerimizin bölgede yaptıkları çalışmalarda veya hastanelere gelen böyle bir vakanın olmadığını biliyoruz. Bu konuda gereken hassasiyeti göstererek hayvan sevkıyatları önlememiz sonucu hastalığın insanlarda görülmediği yönünde bilgilere sahibiz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim