Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin tarafından uygulanan ve Sayın Başbakanımızın Eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde yürütülen ‘Gönül Elçileri’ projesi kapsamında, Niğde Valisi Âlim Barut’un eşi Miyase Barut Hanımefendinin himayesinde yürütülen Gönül Elçileri Toplantıları, 14.02.2013 Perşembe günü öğleden önce Çamardı Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, öğleden sonra da Çiftlik Mustafa Kemal Atatürk Ortaokulunda  yapıldı.

Çamardı İlçesinde, İlçe Kaymakamı Mehmet Fehmi Dönmez ve eşi Zeynep Yazı Dönmez, Çiftlik İlçesinde ise Çiftlik Kaymakam Vekili Mehmet Kalkar ile İlçe Emniyet Amiri Hacı Şahgül ve eşi Bedia Şahgül tarafından organizasyonu yapılan toplantılara; Niğde Valisi Âlim Barut’un eşi Miyase Barut Hanımefendi, Niğde Emniyet İl Müdür Yardımcısının eşi İlknur Yasavul ve İlçelerin Kurum Amirlerinin eşleri, Öğretmenler, İlçe Halkı ile Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden İl Müdür Yardımcısı Muhammet Ali Garip ve   Sosyal Çalışmacı Cemil Öztürk katıldı.

 

Çamardı İlçe Belediye Başkanı’nın eşi Fatma Soylu’nun  ve 50’ ye yakın katılımcının iştirak ettiği Çamardı İlçesindeki toplantıda açılış konuşmasını yapan Çamardı Kaymakamının eşi Zeynep Yazı Dönmez; “Sayın Valimizin eşi Miyase Barut Hanımefendi’nin himayesinde bu projeye ilişkin çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Proje kapsamında Çamardı Gönül Elçileri olarak ilk toplantımızı yapmaktayız. Sizler burada bulunarak, ailesi olmayan ve aile sıcaklığından mahrum çocuklarımıza yardım eli uzatmış ve onların geleceğe umutla bakmaları adına bir adım atmış oluyorsunuz. Gönül Elçileri Projesi, ilk olarak Koruyucu Aile alt projesiyle başlamaktadır. Bu aşamada sizleri de birer Gönül Elçisi olarak aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

 

Çamardı ve Çiftlik İlçelerinde yapılan toplantılarda, Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Muhammet Ali Garip, Gönül Elçileri Projesi, Gönüllülük ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün sunduğu hizmetler ile ilgili konuşma yaptı. 24 Saat Bakım Esasına Göre Yatılı Hizmet Veren Kuruluşlar ile Diğer Hizmetler olmak üzere 2 kategoride değerlendirilebilecek hizmetlerinin bulunduğu belirten Garip; 5 Yatılı Kuruluşumuz var. Bu kuruluşlar; Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu, Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Bor Ahmet Kuddûsî Huzurevi ve Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Altunhisar Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi dedi.

 

Yatılı Kuruluş Bakımı haricinde diğer hizmetler olarak Özürlü Evde Bakım Hizmetleri, Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri, Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yönelik Hizmetler gibi önemli hizmetlerimiz var. Sunduğumuz bu hizmetleri bulunduğunuz ev ziyaretlerinde, sohbet ortamlarında paylaşarak bu hizmetlere destek vermek isteyen Gönüllü İnsanlarımızla İl Müdürlüğümüzü buluşturabilirsiniz.  Gönül Elçisi olarak sizlerden böyle bir destek bekliyoruz.

 

Proje, 81 Vilayetimizde Valilerimizin eşleri tarafından himaye edilmek suretiyle yürütülmektedir. Niğde’de Gönül Elçileri Projesinin hamisi, Niğde Valisi Âlim Barut’un eşi Miyase Barut Hanımefendidir. İlçelerde ise Mülki Amirlerimiz olan Kaymakamlarımızın Eşleridir. Hanımefendinin gayret ve destekleriyle bu güzel projeyi Niğde’de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Hanımefendi, proje ortada yok iken de zaten gönlünü ortaya koyarak, hiçbir maddi veya sosyal menfaat gözetmeksizin, Özürlülerle, kimsesiz çocuklarla,  darda kalmış kadınlarla ve yaşlılarla yakından ilgileniyordu. Bu sebeple biz İl Müdürlüğümüz olarak Sayın Hanımefendiyi Niğde’nin 1 numaralı Gönüllüsü ve Gönül Elçisi  olarak, örnek bir insan olarak görüyor ve kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Niğde Aile ve Sosyal Politikalar İl  Müdürlüğü personellerinden Sosyal Çalışmacı Cemil Öztürk de Koruyucu Aile Hizmetleri ile ilgili konuşma yaptı. Koruyucu Aile mevzuatında yapılan değişiklikleri dile getiren Cemil Öztürk “Koruyucu aile, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir. Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu önemli bir hizmettir. Sevgisini, koruyup kollama, gözetme duygularını sürekli canlı tutabilecek, kocaman bir yüreğe sahip olan herkesi Koruyucu Aile olmaya davet ediyorum” dedi.

 

Çamardı ve Çiftlik İlçelerinde gerçekleştirilen konuşmaların sonrasında soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde muhtaç ve kimsesiz insanlara olan hassasiyetini dile getiren Miyase Barut Hanımefendi; “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde başlatılan bu proje, diğerkâmlık, yardımseverlik, gönüllülük duygularını harekete geçirme, zengin ve diri bir gönül dünyasına yaslanan bir cemiyet oluşturma arzusunu taşımaktadır.  Sosyal hayatta karşılaşılan insani ve vicdani problemler, hepimizin problemidir. Bu sorunları birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla aşacağız. Bu proje çerçevesinde bir çocuğumuzu daha uygun bir Koruyucu Aile yanına yerleştirebilirsek, sıcacık ve güven dolu bir yuva içerisinde hayatını idame ettirerek korunma altına alınmasına sebep olan ağır travmayı hafifletebilirsek kendimizi bahtiyar hissedeceğiz. Gönül Elçileri Projesini, bu kapsamda yaptığımız ve yapacağımız çalışmaları çok önemli görüyorum. Sevgi her şeyin temelidir. Sevgisiz bir dünya kurulamaz. Kâinat dahi sevgiyle yaratılmıştır. Bir kalbimizin var olduğunu ve bununla insan kalabildiğimizi hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim