Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığınca düzenlenen “Niğde Basını Dayanışma-Kaynaşma Gecesi” kapsamında “Arabaşı Çorbası” etkinliği Üniversitenin Merkez Yerleşkesindeki Kafeteryada gerçekleştirildi.

Etkinliği Niğde Valisi Alim Barut, Bor Kaymakamı Kemalettin Sakin, Bor 600’ncü Levazım Ana Depo ve Fabrika Komutan İkmal Albay Muzaffer Karagöz, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nuran Çelik başta olmak üzere Niğde Basınına mensup yaklaşık 100 kişi onurlandırdı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal marşı söylendi. “Tek ses, tek yürek haline gelip, bir arada çalışmayı başarabildikleri an, Niğde’nin gelişmesi için atılabilecek en büyük adım olacağını söyleyen NGC Başkanı Necmi Pişkin, halkın haber alma özgürlüğü adına, kamu yararına görev yaptıklarını belirtti.

Pişkin; “Bizler ilimizi, ülkemizi, milletimizi karşılıksız seviyoruz. Bunun için de bütün sivil toplum kuruluşlarına örnek teşkil edecek birliktelik ve dayanışmayı sergilememiz gerekiyor. Bu anlamda Niğde Gazeteciler Cemiyeti olarak bu kutsal göreve hizmet eden tüm meslektaşlarımızı kardeş görüyor, tek çatı altında bir fikir kalesi oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

NGC Başkan Yardımcısı Fatih Kızılkaya’nın yazılım devi ADOBE’nin grafik,  tasarım ve fotoğraf sanatı konusunda yaptığı Sunumu izledi. Yeni Yıldız Gazetesi İmtiyaz Sahibi Şerife Türkeş duygu ve düşünceleri ile Yöremiz Yemek Kültüründe yer alan ‘Arabaşı Çorbası’nın tanıtımını gerçekleştirdi,

Konuşmalarının ardından, NGC Genel Sekreteri Arif Acındı Niğde Gazeteciler Cemiyetinin; Gazete Yöneticileri, Fikir ve Beden İşçileri ile Yaygın Basının Muhabir ve Temsilcilerinden oluşan toplam (98) üyeli bir Meslek Örgütü olduğunu ifade etti.

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel’in mesajında; “Bizim mücadelemiz gazetelerin büyümesi, gelişmesi, meslektaşlarımızın sosyal haklarını örgütlü bir biçimde savunması ve ekmeklerini onurlu ve başı dik kazanmasıdır” dedi.

Niğde Valisi Alim Barut konuklara hitap etti. Gazetecilerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğuna vurgu yapan Vali Barut, basının yasama, yürütme ve yargıdan sonra gelen dördüncü güç olduğunun altını çizdi.

Konuklar Fon Müziği Eşliğinde “Arabaşı Çorbalarını” afiyetle içmeye davet edildi. Çok sayıda konuk, Arabaşı çorbasının ‘Dahası yok mu?” diyerek ikinci tas çorba istedi. Türk Sanat ve Türk Halk Müziği mini konseri büyük ilgi topladı. Org, saz, söz eşliğinde çalan müziğin ritmine kaptıran Gazeteciler, soluğu pistte alarak oyun havalarının hakkını verdiler. 

NGC’nin Etkinlikleri 

Necmi PİŞKİN /Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı 

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Derneği 07 Mart 1989 yılında kurulmuş bir gönüllü meslek kuruluşudur. Kurulduğu günden bugüne başta Niğde Üniversitesinin kurulması olmak üzere, Niğde Sorunlarının dillendirilmesinde ve kamuoyunun bilinçlendirilmesinde önemli rol üstlenmiştir. Niğde Gazeteciler Cemiyeti aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Federasyonunun Kurucu üyesidir.

Niğde Gazeteciler Cemiyeti son yıllarda çok önemli etkinliklere imza atarak; Türkiye’deki Basın Meslek Kuruluşları arasında kendisinden söz ettirmiştir. Bu etkinliklerden en önemlileri, 23.Başkanlar Konseyi Toplantısı,  Atatürk Onur Günü ve Muhabirlik Belge Töreni Etkinlikleri ve 20.Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleridir.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 23. Başkanlar Konseyi Toplantısı yüksek katılımla (70 üye cemiyetten  54 ilin katılımıyla)  ilimizde gerçekleştirildi, Niğde Medyasının ve Niğde’nin tanıtımı için önemli bir katkı sağlandı.

5 Şubat Atatürk Onur Günü ve Muhabirlik Belge Töreni Etkinliklerinde konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Şu anki Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca’nın Niğde gibi 100 bin nüfuslu bir kentte Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin son yıllarda Büyükşehirlerde bulunan cemiyetlerin bile ulaşamadığı başarılara imza attığını ifade etmesi çok manidardı.

Kısaca göz atmak gerekirse Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyetlerine bakalım:

1-Çevre Gazeteciler Cemiyetleri ile işbirliği çabalarımız geliştirilmiş, bu çevrelerin cemiyet başkanları cemiyetimize ziyarette bulunmuşlar ve Başkanlar Konseyi’nin Niğde’de yapılması için destek sözü vererek, Niğde’ye bu konuda yapılan oylama ve konuşmalarda sözlerini yerine getirdiler.

2-İlk defa şehir dışına (Antakya) gezi düzenlenerek yoğun çalışan meslektaşlarımızın dinlenmelerine, incelemelerine ve çevre illerdeki meslektaşlarımızla tanışmalarına fırsat tanındı.

3-Yerel Medya’ya Yaygın Medya’nın baskıları sonucu gündeme alınan ilanlar konusundaki kısıtlayıcı yasal düzenlemelere karşı, Niğde Milletvekillerine Yerel Medyayı yok edecek bu tür yasal düzenlemelerde yerel medyanın yanında yer almaları konusunda faks ve telefon görüşmeleri yapıldı, bunlardan olumlu tepki alındı. Ayrıca, tüm Federasyonu oluşturan cemiyetlerin ortak hareketi sonucu bu yasal düzenlemelerden vazgeçildi.

3-Cemiyet Binamızın tefrişi konusunda çeşitli sanayi kuruluşları, iş adamları ve yöneticilerin desteği sağlanarak bina ve lokalimizin açılışı gerçekleştirildi.

4-15-17 Aralık 2006 Türkiye Gazeteciler Federasyonu 23.Başkanlar Konseyi Toplantısı yüksek katılımla (70 üye cemiyetten 54 ilin katılımıyla) ilimizde gerçekleştirilmiş, Niğde Medyasının ve Niğde’nin tanıtımı için önemli bir katkı sağlanmıştır.

5- 16 Aralık 2006’da 23. Başkanlar Konseyi Toplantısı sonrasında düzenlenen “Yeni TCK Işığında Basın Özgürlüğü-Gazeteci’nin Hak ve Sorumlulukları” konulu panelle yerel basın için daraltılmaya çalışılan haber alma alanları konusunda tarafları ve kamuoyunu bilgilendirici bir etkinlik gerçekleştirildi.             

6-10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 24 Temmuz Basın Bayramı, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü gibi özel günlerimizde basının sorunları dile getirilerek, kamuoyu aydınlatıldı.

7-İlk Defa 18.Yılımızda 7 Mart 1989’da kurulan Cemiyetimizin Kuruluş Yıldönümü Kutlandı, 60 civarındaki meslektaşımız Türkiye Gazeteciler Federasyonu Bölgeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir’in de katılımıyla, çelenk konulmuş, basın açıklaması yapıldı ve Cemiyette kutlamalara devam edildi.

8-Değişik Basın Kuruluşlarından askere gidecek genç meslektaşlarımıza cemiyette kına gecesi düzenlendi, akabinde ise Askeri Gazino’da eğlence tertip edildi.

9-Cemiyetimiz binasında protokol sırasına göre “Haftanın Konuğu” programı tertip edildi, böylece il ve ülke sorunları ile basının sorunları bu konuklarla tartışıldı, ilimizde işbirliği ve koordinasyonun artırılması konusunda sohbet edilerek, problemlere çözüm yolları tartışıldı.

10-Bir muhabir arkadaşımıza yapılan saldırı sonrasında cemiyetimizin öncülüğünde yürütülen birlik ve destek mesajı Niğde kamuoyuna ve ilgililere net bir şekilde iletildi.

10-Bir süre ara verilen Bayram Gazetesi çıkarma geleneği yeniden başlatılmıştır.

11-Askeri Gazino’da Bursa Başkanlar Konseyi’nin önemli sonuçlarının açıklandığı bir yemek düzenlendi. Bu program çerçevesinde Niğde Basının birlikteliği anısına yerel medyanın sahipleri, yazı işleri müdürleri, haber müdürleri, müessese müdürlerine teşekkür belgesi takdim edildi.

13-Medya Çalışanlarına yönelik Mersin Kız Kalesine Gezi Düzenlenmiştir.

14-Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’nin Programı Çerçevesinde RTÜK üyelerinin de katıldığı yeni düzenlenen hizmet binasının açılışına grup halinde Niğde Gazeteciler Cemiyeti Heyeti katıldı. Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanımız Recep Bulut, Niğde’nin yatırım için avantajlı bir olduğunu Çetinkaya firması öncülüğünde Niğde’de yatırımcılara yöneticilerin destek olduğu mesajını iletti.

15- Türkiye’de bir ilk olan eğitim projemiz hayata geçirilmiş. Niğde Gazeteciler Cemiyetinin talebi üzerine, Niğde’de medya kuruluşlarında görev yapan elemanları eğitmek, gençleri basın mesleği konusunda bilgilendirmek amacıyla Muhabirlik Kursu açıldı.

Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Niğde Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle Niğde Basının eğitilmesi ve bilinç düzeyinin artırılarak, daha verimli hizmet üretmesini amaçlayan 20 Ekimde başlayan ve 10 hafta süren kurs kapsamında Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlileri tarafından  “Haber Psikoloji ve Sosyolojisi-İletişim Etiği”,  “Habercilik ve Fonetik-Diksiyon”, “Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” derslerinden 60 saatlik bir eğitim verilerek, başarılı olanlara sertifika verildi.

16- Niğde Gazeteciler Cemiyeti Heyeti ve Muhabirlik Kursuna katılanlardan bir grup halinde Adana’ya Medya İnceleme Gezisi Düzenlenmiştir. İlk olarak Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin (ÇGC) 25. Olağan Genel Kuruluna katıldıktan sonra, Niğde Gazeteciler Cemiyeti Yönetici ve üyelerinden oluşan heyet, Adana ilinde çeşitli ziyaret ve incelemelerde bulundular.

Adana Niğdeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine yapılan ziyarette Adana ve çevre illerden Niğde’ye gelecek yatırımcıların yönlendirilmesi ve özendirilmesi konuları görüşüldü. Niğde Gazeteciler Cemiyeti Heyeti, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Zaman Gazetesi Adana Temsilciliği ve Baskı Merkezi, Hürriyet Gazetesi Çukurova Bölge Temsilciliği ve Baskı Merkezi, Kanal A Televizyonu ile Adana Niğdeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğine ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

17- İlimizin tanıtımı ve yatırımcıları medya vasıtasıyla çekmek amacıyla Niğde Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başta Sayın Valimiz, Sayın Belediye Başkanımız, OSB Başkanımızın destekleri ile 4-5 Şubat 2008 Atatürk Onur Günü ve Muhabirlik Belge Töreni Etkinlikleri düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yöneticileri, Çevre İllerin Cemiyet Başkanları ve Çevre İllerden Gazetecilerden oluşan 50’nin üzerinde medya mensubunu Niğde’de ağırlayarak tanıtım ve yatırım için önemli bir organizasyon gerçekleştirildi. Bu program sonrası gerek internet sitelerinde gerekse gazete televizyonlarında çevre illerde Niğde’yle ilgili övgü dolu yazı ve haberler çıktı.

18- Niğde Gazeteciler Cemiyeti’nin Kuruluş Yıldönümü kutlamaları gelenekselleştirilerek 7 Mart 2008’de 19. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri düzenlendi. Etkinliklere ilimiz yöneticileri, siyasiler, meslek kuruluşu yöneticileri ve meslektaşlarımız büyük ilgi göstererek yıldönümü heyecanımızı bizimle paylaştılar.

19- 6-7-8-9 Mart 2009 NGC’nin 20. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde İl Kültür Merkezinde, “Türkiye ve KKTC’de Medya’nın Sorunları ve Sorumlulukları” konulu panel düzenlenmiş ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Bilgin, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Gazeteci ve Televizyoncu Tayfun Talipoğlu, KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar panelist olarak katıldılar.

Ayrıca program çerçevesinde, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Fotoğraflarla Türk Basını ve Niğde” Sergisi açıldı. Etkinliklere KKTC’den 20 Kişilik bir basın mensubu yanında, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yöneticileri ile Çevre illerin Cemiyet Başkanları ve Yöneticileri katıldılar. Konuklara Niğde ve Kapadokya Bölgesine Tanıtım Gezisi düzenlendi.

Niğde’de düzenlenen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Meslekiçi Eğitim Seminerine katkıda bulunuldu. Bu önemli toplantıya Cemiyet üyelerinin tamamının katılımı ve aktif görev almaları sağlandı. Ayrıca bu toplantıya iştirak eden yaygın basının önemli kalemlerine Niğde’nin tarihi ve kültürel değerleri düzenlenen gezi ile tanıtılarak kendilerine Niğde ile ilgili broşür ve kitaplar verildi.

Öte yandan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sayın Atilla Sertel tarafından bu etkinlikle ilgili uydu yayını olan Yeni Asır Televizyonunda bir program düzenleyerek Niğde’nin tanıtımını anlamlı bir şekilde ifade ettiler.

Ayrıca Azerbaycan’daki Ermeni Soykırımı Fotoğraf sergisi önce Niğde Kültür Merkezinde, daha sonra Bor Bilginler Konağında 3’er gün süreyle sergilendi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonunun 30. Başkanlar Konseyinde Niğde İli temsil edilerek Cemiyetin ve meslektaşlarımızın sorunları dile getirildi.

Geçtiğimiz aylarda Kayseri’de düzenlenen Türkiye Gazeteciler Federasyonunun 31. Başkanlar Konseyi toplantısında Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Derviş Eroğlu ile de görüşülerek yerel medyanın sorunları dile getirilerek çözüm önerilerinde bulunuldu.

Son olarak geçtiğimiz ay Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin İstanbul’da düzenlediği Yılsonu Durum Değerlendirme toplantısına katılıp Yerel Medyamızın sorunları hakkında bilgi alış verişi gerçekleştirildi. 

NGC 98 Üyeli Meslek Örgütü 

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Bünyesinde Hizmet Veren Basın Yayın Kuruluşları;

* Hamle Gazetesi,

* Yeni Yıldız Gazetesi,

* Niğde Televizyonu,

* Ulusal Kanal Niğde Temsilciliği,

* Yankı Gazetesi,

* Yeşil Bor Gazetesi,

* Bor’un Sesi Gazetesi,

* Bor’da Sabah Gazetesi,

* Yeni Bor Gazetesi,

* Ulukışla Havadis Gazetesi,

* Hasandağı Postası Gazetesi,

* Melendiz Postası Gazetesi,

* Tempo FM,

* Umut FM,

* Bor FM,

* Paralel Dergisi,

* Genç Kardelen Dergisi,

* TRT Niğde ve Bor Temsilciliği,

* Anadolu Ajansı Bor Temsilciliği,

* Doğan Haber Ajansı Bor Temsilciliği,

* Cumhuriyet Gazetesi Niğde Temsilciliği,

* Yeni Şafak Gazetesi Niğde Temsilciliği,

* Yeni Akit Gazetesi Niğde Temsilciliklerinin;

Gazete Yöneticileri, Fikir ve Beden İşçileri ile Yaygın Basının Muhabir ve Temsilcilerinden Oluşan Toplam (98) Üyeli Bir Meslek Örgütüdür.

Haber : Arif ACINDI

Editör: TE Bilişim