Niğde Orman ve Su işleri Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri , köknar ve çam ağaçlarını kurutan kabuk böcekleriyle mücadele etmek için Demirkazık Emli vadisinde yaklaşık 25 ayrı noktaya 'Aşk tuzağı' denilen feromon tuzağı kurdu.

Tuzağın içerisine konulan çeşitli kimyasal ilaçların cinsel dürtülü kokular yayarak zararlı böcekleri kendisine çektiğini belirten Niğde Orman ve Su işleri Şube Müdürü Turgut Koçak , "Aşk tuzağı sayesinde etkili sonuç alınmaya başlandı.  Niğde'nin Çamardı İlçesi'ndeki Aladağlar Milli Parkı Emli vadisinde bulunan köknar ağaçların kurumaya başlaması üzerine yaptıkları araştırmada kurumların 'Köknar böceği' de denilen kabuk böceğinden kaynaklandığını tespit. Bunun üzerine böcekler için feromon tuzaklarını hazırlayarak ekiplerimiz Emli vadisinde bulunan yaklaşık 25 ayrı noktaya bu Feromon “ Aşk Tuzaklarını “  kurduk” dedi.

Zararlı böceklere karşı Emli Vadisindeki ormana 25 adet feromon tuzakları asıldığını söyleyen Müdür Koçak; “ Amaç uçma dönemlerinde bu tuzaklara konulan ilaçlardan yayılan koku nedeniyle böcekleri bu tuzaklara çekmektedir. Bu tuzaklar 7 ile 10 gün arayla kontrol edilmekte ve yakalanan böcekler sayılarak imha edilmektedir. Ayrıca Niğde Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, Aladağlar Milli Parkı Emli boğazı mevkiinde bulunan Göknar ağaçlarının kurumasına neden olan istilacı ökse otlarının mekanik mücadele yöntemiyle de mücadelelerimiz devam etmektedir.

Tuzakların ve içerisinde bulunan maddelerin doğaya ve diğer hiçbir canlıya zararı olmadığını belirten Koçak şöyle devam etti: "Tuzaklar kabuk böceğinin biyolojisine uygun şekilde hazırlanmış olup dişilerin salgılamış olduğu çiftleşme zamanındaki kokuları taklit edip böcekleri bu tuzağa çekmektedir. Biz bu dişi böceklerin kokusunu taklit edip erkek böcekleri tuzaklara çektiği için 'Aşk tuzağı' diyoruz. Çamardı Aladağlar Milli Parkı Emli Vadisine 25 adet feromon tuzağı kuruldu. Bu hiçbir canlıya zarar vermeyecek şekilde yapılan bir düzenek. Feromon tuzakla toprak alana konuşlandırdığımız bir huni içine bu böceklerin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkıyoruz. Bu ilacı hisseden böcek tuzağa yöneliyor. Ağaç yerine huniye yönelen ve içine giren böcekler tuzak içerisindeki kavanozda hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor. Bu topladığımız böcekler içerisinde doğaya faydalı böcekleri kavanoz içerisinden çıkarıp doğaya salarken zararlı olan kabuk böceklerini imha ediyoruz. Bu kapsamda ileriki dönemlerde meydana gelebilecek ağaç kurumalarının önüne geçmiş olacağız."
 
 
Editör: TE Bilişim