Niğde Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (NESOB) Başkanı Erdoğan Aykin ve beraberindeki yönetim üyeleri Şinasi Göktepe ile Ümit Yörükoğlu Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ı makamında ziyaret etti. 

Türk Milleti'nin köklü geleneklerinden biri olan Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkârlar ile bunların mesleki kuruluşlarında yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla her yıl kutlanan Ahilik Haftasının bu yıl Mayıs ayında kutlanacağını ifade eden NESOB Başkanı Erdoğan Aykin, hafta dolayısıyla yapılacak etkinlikler hakkında Vali Necmeddin Kılıç’a bilgiler verdi.

NESOB Başkanı Aykin: “ Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin, olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz; yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir örgütlenme şeklimiz; toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürümüzdür” dedi.
Anadolu’da Ahilik’in, Ahi Evran tarafından 1171 yıllarında kurulduğunu hatırlatan Aykin: “

‘Ahi’ kelimesi Arapça ‘kardeş’ demektir. Ahilik ise kelime olarak kardeş, eli açık, cömert, yiğit ve konuksever gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ahi’nin ‘Eli,kapısı,sofrası açık,gözü,dili,beli kapalı olmalı. Bilim, ahlak, akıl ve çalışma prensiplerine dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı sevgi, saygı, hoşgörü, dayanışma ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve zanaatkarlar yetiştirmiştir. Ahilik ,iş ahlakını savunan, sermayeyi ve işçinin alın terini koruyan akıl ,ahlak ,bilim ve çalışma prensipleri üzerine kurulan günümüzün kooperatifçilik, sendikacılık, sosyal güvenlik, kalite ve fiyat kontrol sistemine benzer yönleri olan bir teşkilattır.” diye konuştu.

Ahilik Sosyo-Ekonomik Bir Kurumdur

Başkan Aykin: “Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde, temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, Türkler arasında gelişip yaygınlaşan sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik bir kurumdur.

Bu bağlamda bizlere düşen görev, ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkılması ve yaşatılmasıdır. Günümüzde var olma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârlarımız tüccarlarımız ahilik anlayışı içerisinde birlik beraberlik ilkesiyle ülkesinin, devletinin yanındadır.” şeklinde konuştu.


 
Editör: TE Bilişim