Akkaya Barajı çevre sorunu yıllarca sürdü. Sadece vaadler verildi bu güne kadar bir arpa boyu yol alınmamıştı. Taki Niğde Belediye Belediye Başkanı Rifat Özkan belediyenin iller bankasından borç olarak yapılmasını üstlenene kadar. 

Niğde'nin Akkaya Çevre sorunu çözecek yeni bir arıtma tesisi Akkaya Barajının doğusunda kurulacak. Geniş bir alana sahip arıtma tesisinin inşaatının temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in de katıldığı bir törenle atıldı. 

Belediye Başkanı Özkan “Niğde Belediyesi olarak büyük bir yatırımı daha gerçekleştiriyoruz. 140 milyonun üzerinde bir yatırım. İmkanlarımıza göre çok büyük bir yatırım. Niğde Belediyesi olarak biz borçlandık ama Niğde Belediyesi’nin ekonomik gücüne göre hiç sayılır. Altından kalkabileceğimiz bir borç. Sağlık önce gelir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Niğde Belediyesi Merkez Arıtma Tesisi Törenine katıldı.

Niğde Belediye Başkanlığı tarafından 2018 yılı içerisinde yapılmasına karar verilen Arıtma Tesisi ile Akkaya Barajının sorunu ortadan kaldırılacak.
Temel atma töreninde açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Rifat Özkan; “Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımıza yoğun çalışmalarından vakit ayırarak Niğde’mize ve tesisimizin temel atma törenine katılmış olmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Niğde’mizde ve Bor ilçemizde özellikle hemen hemen her gün şöyle bir cümle duyarız. “Ne olacak bu Akkaya’nın hali, bu koku ne zaman gidecek” diye yıllardır serzenişte bulunuruz. Bu kokunun sebebi malumunuz. Niğde’miz Türkiye’nin diğer şehirleri gibi çok hızlı gelişiyor. 35-40 yıl önceki arıtma tesisimiz Niğde’mizin genel gelişimine ayak uyduramayıp kapasitesi yetersiz kalmasından dolayı tam hizmet verememiş ve maalesef Akkaya Barajımız kabul etmemiz gerekir ki birtakım arıtılmamış kanalizasyonların akmasıyla koku haline gelmiştir. Özellikle önceki arıtma tesisimizin Niğde’mizin hizmetine geçtiği yıllarda şimdiki gibi 150 bine yaklaşan nüfusunda değildi yarısından daha azdı. Hatta organize sanayi bölgemiz bile yeni yeni gelişiyordu. Şimdi organize sanayi bölgemiz koca bir şehir oldu. Üniversitemiz arıtma tesisimizin açıldığı yıllarda yoktu. Niğde Üniversitemiz 28 bin nüfusuyla neredeyse küçük bir şehir görünümünü aldı. Hızla gelişti ama arıtma tesisimiz bu gelişme kapasitesine cevap veremedi. Her ne kadar organize sanayi bölgemizin ve üniversitemizin kendi kısmi arıtma tesisleri olsa da genel anlamda hizmet verebilecek kapasiteye Niğde’deki arıtma tesisimizde ulaşamadı. Dolayısıyla ne olacak bu akkayanın kokusu dediğimizde tam kapasitesiyle yüksek biyolojik teknik ve yüksek kapasitesiyle hizmet verebilecek bir arıtma tesisinin bir an önce hizmete geçilmesini söylüyorduk yıllardır” dedi.

Başkan Özkan; “Arıtma tesisimiz çok yüksek kapasiteli. İleriki yıllarda daha büyük nüfus potansiyeline hizmet verecek nitelikte 4 tane büyük havuzu simetrik olarak geliştirilmeye kalkışıldığında yine aynı şekilde havuz yapabilecek nitelikte yer zemini de hazırlanabilecek durumda büyük bir tesisin temel atma törenindeyiz. Niğde Belediyesi olarak büyük bir yatırımı daha gerçekleştiriyoruz. 140 milyonun üzerinde bir yatırım. İmkanlarımıza göre çok büyük bir yatırım. Niğde Belediyesi olarak biz borçlandık ama Niğde Belediyesi’nin ekonomik gücüne göre hiç sayılır. Altından kalkabileceğimiz bir borç. Sağlık önce gelir. Halkımızın bu Akkaya Barajı’ndaki kokunun giderilmesinde çok önemli bir tesis için belediyemiz bu imkanları feda olsun. Halkımıza hayırlı olsun inşallah. Akkaya Barajı ayrıca göçmen kuşların uğrak yeri olmuş. Tertemiz bir Akkaya Barajı olduğunda İç Anadolu Bölgesi’nin çok önemli bir kuş cenneti olacak. Bu da bu yatırımın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. İnşallah kokunun olmadığı, tarihe karıştığı sandallarla gezildiği tertemiz bir Akkaya Barajı olacak” şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; “Temel atma törenine katılmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Sayın Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımız yerel seçimler öncesi bir manifesto yayınladı. 11 tane maddemiz vardı. Bunlardan bir tanesi de çevreye saygılı belediyecilik anlayışı. Niğde Belediyemiz bugüne kadar hamt olsun temel altyapı sorunlarını büyük oranda çözmüş durumda. Ama artık işin son noktasına geldi. Atık suyun yeterince arıtılmamasından kaynaklanan başta koku olmak üzere çevreye verdiği rahatsızlığı önlemek için son hamleyi yapmak üzere bizi davet etti” dedi.

Bakan Dönmez’den bakan Özkan’a Teşekkür
Bakan Dönmez; “Bu projede emeği geçen Belediye Başkanımıza yöneticilerimize İlbank’daki değerli bürokrat arkadaşlara, Çevre Şehircilik Bakanlığına , geçmişte bu hizmetleri yapan destek olan herkese de teşekkür etmek zorundayız. Belediyecilik zor bir iş. Vatandaşın doğrudan kendisiyle ilgili olan sorunların ötesinde zaman zaman merkezi idarenin sorumluluğunda olan işleri de yapmanın talep edildiği bir makamda oturuyorsunuz. Eski bir yerel yönetici olarak bu zorluğun farkındayım. Biz 1994’te Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşlarında göreve başlamış bir arkadaşınız olarak söyleyeyim. O zamanda yine çöp çamur çukurdan geçilmiyordu. Ama daha kötüsü belki şuanda burada duyduğumuz koku tabi herkesi rahatsız ediyor. Haliç’te bunun belki 10 katı 100 katı kirlilik ve koku vardı. Büyükşehir belediyesinde işe ilk başladığım yer İGDAŞ Genel Müdürlüğü Alibeyköy’deydi. Haliç’in tam dibinde. İlk başlarda insana zor geliyor ama zamanla alışıyor. Fakat daha ilk gün Sayın Cumhurbaşkanımız ekibi toplayarak bu Haliç’e ne yapıp ne edip temizleyeceğiz dedi. Hakikaten hem İSKİ hem büyükşehir belediyemizin fen işleri ve ilgili çevre koruma dairesi olmak üzere ortak bir proje geliştirdiler ve Haliç bugün yanına yaklaşılmaktan korkulan değil yanında oturup çay içmek istenen bir yer haline geldi” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; “Ben şuna inanıyorum Sayın Belediye Başkanlarımız bundan sonra da herhalde bir mesire yeri planlayacaklar o zaman Niğdeliler ailesini alıp pikniğini yapacağı, çayını içeceği, hoş sohbet yapacağı bir ortam haline gelmiş olacak. Çevre sadece insanlar için değil hayvanlar için de son derece önemli. Burası bir kuş göç yolu üzerinde yer alan bir mekanımız. Adeta onların konaklama yeri. Ama bu mekanları daralttıkça yok ettikçe onlar için de bir sıkıntıya sebebiyet vermiş oluyoruz. Özetle ekosisteme saygılı olacağız. Elbette insanın olduğu üretimin olduğu yerde çevreye hasar söz konusu olabilir. Ama çevrenin geri kazanabileceği onu tahrip etmeden geri kazanabileceği bir şekilde o atıkları alıcı ortama vermemiz gerekiyor. Toprağın, atmosferin geri kazanamayacağı oranda atık verdiğinizde bir müddet sonra sizde orada yaşayamaz hale geliyorsunuz. Çevre bugün bizim tasarrufumuzda gibi gözükse de şunu unutmamak gerekiyor. Gelecek nesillere emanet bırakacağımız bir değerden bahsediyoruz. O açıdan ben Sayın  Belediye Başkanımızı sayın heyetini ve değerli protokolü bu işte emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum. İnşallah en kısa süre içerisinde bu sorun Niğde’mizde bertaraf edilmiş, çözülmüş olur. Bir de arkadaşlar bana bu projeyle ilgili başka bir teknik özelliğinden daha bahsettiler. 1 megawatlık güneş enerji santrali de tesisimizin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için planlandığını söylediler. Son derece yerinde bir hamle olmuş. Bizde destekleyeceğiz özelikle bu tip atıksu, içme suyu, tarımsal sulama gibi alanlarda güneşin de çok verimli olduğu Bor gibi Niğde gibi şehirlerde bunlarla entegre edilmesi enerji sarfiyatını daha az yapması açısından da son derece önemli buluyor ve destekliyoruz. Tesisimizin hayırlı uğurlu olmasını en kısa sürede hizmete alınması temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim