Niğde Baro Başkanlığı, Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen Özgecan Aslan için basın açıklamasında bulunarak kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Avukatlar basın açıklaması sonrası alkış tuttular.

Haber-Foto; Yasin YURTMEN
Video; İslam ŞAHİNÖCER

Niğde Barosu avukatlarının katıldığı kınama açıklaması Adliye binası yanında yapıldı. Basın açıklaması ve protestoya Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan’nın da katıldığı görüldü. Niğde Baro Başkanı  Av. Hüseyin Demirbilek’in yaptığı basın açıklamasında;  11 şubat 2015 tarihinde evine gitmek için bindiği  bile bize ağır gelen bir vahşetle 20 yaşında isimli kızımız bu toplumun kızı hunharca katledilmiştir. Ailesine başsağlığı ve metanet diliyoruz. Saldırıyı nefretle lanetliyoruz.  

’Bu vahşet sadece Özgecan ve ailesini ilgilendirmemektedir. 

Ne yazık ki kaderi Özgecan’ la benzer yüzlerce Özgecan Aslan var. Sesini duyuramayan, imdadına yetişilemeyen, korkan paylaşamayan yüzlerce çocuk ve kadın var bu toplumda" diyerek sözlerine devam eden Demirbilek;

Suçlu kim?  Suçlu hepimiz değil miyiz?  Tecavüzü görmezden geliyoruz, tecavüze uğrayanı dışlıyoruz, suçluyoruz, ölmüşse kurtuldu bile diyoruz. Tecavüze uğrayan kadını intihara sürüklüyoruz. Bu durumu fırsata çevirmeye çalışan insan müsveddeleri bile çıkıyor aramızdan. Koruyamıyoruz. En kötüsü susuyoruz. Halbuki hepimizin annesi, kız kardeşi, eşi , kızı ve başka sevdikleri var. NEDEN SUSKUNUZ? İnşallah benim başıma gelmez demeyin. Bu sadece bir temenni olur bunu bilelim, İçimizde hasta ruhlu insanların gezdiğini toplumun her kesiminden eğitimli eğitimsiz olduğuna bakılmaksızın her meslek alanından çıkabildiklerini, çoğu zaman kendilerinin gizlediklerini ve fırsat buldukları taktirde yeni mağdurlar ve mağdur aileleri yaratacaklarını bilin. SUSARSAK ve önlem almazsak DAHA CESARETLENECEKLER"dedi.


Baro Başkanı Demirbilek konuşmasının devamında; Tecavüz ve taciz suçlarının belki de çok az bir kısmı biliniyor. Bazen adli makamlarca tesadüfen öğreniliyor. Çoğu zaman mağdur, korkudan, toplumdan dışlanma duygusundan, ailesine zarar vereceği endişesinden, kendini ifade edemeyeceği düşüncesinden ve buna benzer sebeplerden ötürü sessiz kalmaya mecbur kalıyor.
 Çok acıdır ki bu tür korku ve endişelerden ötürü aynı kişinin defalarca tecavüze maruz kalabiliyor.  Yine çok korkunçtur ki tecavüze uğrayan kadın direndiğinde ölüm çoğu zaman kaçınılmaz son olabiliyor. Niğde ne yazık ki “ Çocuk istismarında, kadına karşı şiddet suçlarında” Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir.  Bir yerden başlamalıyız. Bu sadece devletin resmi kurumlarının mücadelesiyle halledilebilecek bir vakıa olmayıp tüm toplumun mücadelesini gerektirmektedir. Özgecanın katledilmesiyle birlikte şu an lisede üniversitede kızları okuyan tüm aileler çocukları için endişeye düştüler. Bu hastalıklı ruhlar topluma unutulamayacak travmalar yaşatıyorlar"dedi. 

Av. Demirbilek; 
“ Tecavüz bir insanlık suçudur” Sessiz kalınamaz.  Bu tek kelimeyle vahşettir. Dolayısıyla İDAM CEZASININ mutlak suretle tartışmaya açılmasını gerektirmektedir.  Zira öncelikle bu insanların ıslahının mümkün olmadığını düşünüyoruz. Toplum vicdanı da bu kişilere idam cezası verildiğinde rahatlayacaktır. Talep bu yöndedir. HALKIN TALEBİ ve iradesi mutlaka karşılık bulmalıdır. O halde gerekirse en azından bu tür suçlar için halk oylaması yapılarak idam cezası yasal hale getirilmelidir. Toplum vicdanını rahatlatacak hem de caydırıcı bir unsur olacaktır.

 

Buradan herkese sesleniyoruz.

Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu kadına karşı şiddetin önlenmesi ile ilgili uzun zamandan beri çalışmalarını sürdürmektedir.  Ve bu çalışmaları ile şiddet mağduru birçok kadının yanında olmuş ve hukuki destek sağlamıştır. Ve halen de sağlamaya devam etmektedir.  Özgecan Aslan’a yapılan bu insanlık dışı saldırı ile ilgili açılan davaya müdahil olarak orada biz de bu vahşetin hesabını soracağız"dedi. 

Demirbilek, Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonundan mağdur kişilerin hukuki yardım alabileceklerini belirttiği konuşmasında;  Şiddet mağduru herkese sesleniyoruz. Tehdit altında olan, korkan çekinen herkese  “0533 216 16
00 numaralı telefondan Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonunu arayarak hukuki yardım talep edebilirsiniz.  Niğde Berosu olarak Biz her zaman şiddet mağduru kadınlarımızın yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz, bu konuda ki her türlü girişime de destek vereceğimizi belirtmek isteriz"diyerek Özgecan Aslan'a yapılan bu insanlık dışı vahşeti kınadıklarını ve lanetlediklerini belirtti. 

Editör: TE Bilişim