Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan  açıklamada; Bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar gününü Niğde Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak en içten dileklerimizle kutluyor, kadın cinayetlerinin yaşanmadığı bir dünya diliyoruz.

“Dünyada hiçbir milletin kadınına Anadolu kadınından fazla çalıştımı, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekten Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işletmiştir. Çift süren, tarla eken kucağındaki yavrusuyla yağmur çamur demeden cephenin ihtiyaçlarını karşılayan, onlar hem yüce hem fedakar Anadolu kadını olmuştur” diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

8 Mart Kadınlar için bir kutlama günü değil kadın hakları ve dünya barışı günü olarak tüm dünya kadınları arasında bir dayanışma günüdür.

• Dünyada 54 ülkede kadınlara yönelik ayırımcı yasalar var,
 • Dünya nüfusunun yarıya yakını kadın iken dünyadaki işlerin %66 sı kadınlar tarafından görülürken malların %99 u erkeklere ait ,
 • Dünya genelinde mültecilerin %80 i kadın,
• Okuryazar olmayan her üç kişiden biri kadın,
• Dünyada her üç kadından biri hayatının bir döneminde şiddete maruz kalıyor,
• Her 5 kadından biri cinsel taciz, tecavüze uğruyor,
• Siyasette iş dünyasında kadın oranı gelişmiş ülkelerde bile çok düşük. Bu listeyi çok uzatabiliriz ancak bunlar bile dayanışma ve farkındalık yaratma için yeterli sebepler. Ülkemizde baktığımızda ise; AB uyum sürecinde 2002 tarihli Medeni Kanundan, 2003 tarihli iş kanunundan ve 2005 tarihli ceza kanunundan kadın erkek eşitliğini ihlal eden hükümler büyük ölçüde kaldırılmıştır. Yasal haklarda adım adım gelişmeler olduğu görülmektedir. Ancak yine de raporlarda kadın erkek eşitliğinde dünya sıralamasının sonlarında yer almaktayız.

 Sorun toplumsal cinsiyet bakış açısından dolayı uygulama yetersizliğinden kaynaklanmaktadır.Kadınlar günümüzde en çok; kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri ile gündeme geliyor. Öyle ki artık her gün 2-3 kadının öldürüldüğünü duymaktayız. Oysa ki kadına yönelik şiddetin önlenmesi için birtakım eksiklik ve yanlışlıkları olsa da kanunlarımızda pek çok olumlu geniş düzenlemeler yer almaktadır. Ceza kanunumuzda, Medeni Kanunda ve özel kanunlarda kadını şiddetten koruyan pek çok hüküm ve yaptırım de yer almaktadır. Kadınların eğitimde, istihdamda, yönetime katılmada ve benzeri konularda geri planda kalmaları kadına yönelik şiddeti artıran etkenlerdir.

Doğumdan ölümü kadar hayatın her anlamında varlıklarını hissettiğimiz bizi biz yapan değerli kadınlarımıza sonsuz saygılarımızı sunuyoruz” denildi.

 
Editör: TE Bilişim