Niğde’de, 2015-2016 adli yılın başlaması nedeniyle Niğde Barosu'nca Niğde Cumhuriyet Meydanında  tören düzenlendi. 

Törende konuşan Niğde Barosu Başkanı Avukat  Hüseyin Demirbilek, "Niğde Barosu kadın ve erkek avukatları nasıl hukuku savunuyorsa nasıl adaleti savunuyorsa görev düştüğü zaman hiç tereddüt etmeden cübbelerini çıkarır ve Türkiye Cumhuriyetinin askerinin ve polisinin yanında topraklarını da savunur” dedi.


Niğde Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Niğde Baro Başkanı Avukat Hüseyin Demirbilek, ülkesi ve milleti uğruna canlarını feda etmiş tüm şehitlerimize, kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Şehitlerimiz bizim onurumuz geride kalanları ise başımızın üstündedir” diyerek konuşmasına başladı. 


Baro Başkanı Avukat Hüseyin Demirbilek, “Elbette vatanımızın dirliği bizim için her şeyden önemlidir. Bugün anıtının altında tören yaptığımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, buradan bize nasıl bakıyorsa ünlü Türk yazar ve düşünür Cengiz Aytmatovun “yeryüzünün gökyüzüne bakan gözü” diye tanımladığı Tanrı dağlarının eteklerindeki, Issık Gölünün kıyısından da öyle bakmaktadır. Dünyada pek çok mazlum milletlerin tanıdığı, bildiği, Gazi Mustafa Kemal Paşayı özellikle bu günlerde bizlerin de bir kez daha iyi okuması ve anlaması gerekir. Buna bugün her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Güvenlik güçlerimizin, kahramanlarımızın canlarına kasteden, kalleşçe pusu kuran, sivil insanları kaçıran, öldüren, bu yolla korku yaymaya çalışan hainleri kimlerin desteklediğini de çok iyi biliyoruz. Gerçekten korkutacaklarını mı sanıyorlar?

Onlar da bilsinler ki; Genci yaşlısı kadını erkeği ile Türk milletinin çok büyük bir ekseriyetinin yapacağı gibi, Uzun yıllardır mensubu olduğum ve çok iyi tanıdığım Niğde Barosunun kadın ve erkek avukatları nasıl hukuku savunuyorsa nasıl adaleti savunuyorsa görev düştüğü zaman hiç tereddüt etmeden cübbelerini çıkarır ve Türkiye Cumhuriyetinin askerinin ve polisinin yanında topraklarını da savunur. Bizler birlik ve beraber olduğumuz sürece beyhude uğraşlar içine girenler kazdıkları çukura düşecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Hukuku ve hukukun üstünlüğünü savunmak adına gördükleri eksiklikleri dile getirmenin de görevleri olduğunu ifade eden Başkan Demirbilek konuşmasının devamında şunları söyledi; “Bizim tarafımız; daima hukuktur, hukukun üstünlüğüdür. 7 Haziran seçimlerinden sonra ülkemizde bir siyasi boşluk oluşmuş ve ne yazık ki özerklik ilanlarına varacak kadar ileri giden söylemler geliştirilmiştir. Bu durum hukuk güvenliğini de olumsuz olarak etkilemektedir. 1 Kasımda yapılacak seçimlerin güven içinde yapılması sağlanmalı, siyasette seviye ve üslup muhafaza edilmeli, tüm siyasi partilerin tek maksadı Anayasamızın ilk dört maddesindeki ilkeler doğrultusunda ülkeyi iyi yönetmek sadece halkın huzur ve refahını artırmak olmalıdır. Şahsi menfaatler hiçbir zaman milletin menfaatlerinin önüne geçmemelidir. Siyaset kavga, çatışma, şahsi egoları tatmin yeri değildir. Bu ülke kimsenin malı değildir. Üzerinde rahatlıkla tasarruf yapılamaz. Tüketilecek bir miras değildir. Ülkemizin ve milletimizin çıkarları, cumhuriyet değerleri ortak payda ve yol göstericidir. Adli Tatil olarak adlandırılan 20 Temmuz - 31 Ağustos arası dönemde zorunlu durumlar dışında yargısal faaliyetlere ara verilmekte 1 Eylül günü yeni bir Adli yıl başlamaktadır. Adli yıl açılış törenleri; tüm dünyada uzun yıllardan beri teamül olarak kutlanmaktadır. Ülkemizde de 1943 yılında başlayan açılış tören ve konuşmaları gelenek olarak sürmüş ve 1973 yılında 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’nun 59’ncu maddesi ile yasal dayanağa da kavuşturulmuştur. Yargının kurucu unsurlarını temsil eden hakim, savcı ve avukatların bir araya gelerek düşüncelerini, temennilerini ve tabiidir ki yargıya ilişkin endişe ve eleştirilerini paylaştıkları bu geleneğe maalesef 12 Aralık 2014 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6572 sayılı yasanın 26 ncı maddesi ile son verilmiştir. Bunu doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Zira çok ciddi yargısal sorunlar hala çözüm bulabilmiş değildir. Sorunlar ancak konuşarak, gerektiğinde sert ama çözüme yönelik eleştirilerle çözülebilir. Yargıya yönelik kamuoyunda ciddi bir güvensizlik bulunmaktadır. Dolayısıyla yargı unsurlarının bugünlerde bir araya gelmesi çözüm üreten önerilerini dile getirmeleri önemlidir. Bu farkındalıkla; Bu yıl “ adli açılış törenleri 5 Eylülde ülkemizdeki tüm barolarla birlikte dünyanın pek çok yerinden gelecek baro başkanlarının katılımıyla” Türkiye Barolar Birliğinde” yapılacaktır. Yeni bir adli yılın başlangıcında, ülkemizin içinde bulunduğu bu olağanüstü dönemde, savunma ve savunmanın sıkıntılarını anlatmayacağız. Sevindirici bir şekilde Yeni Niğde Adliyesinin inşaatına başlanılmıştır. Umuyoruz ki kısa süre içerisinde Niğde’ ye yakışan bir adliyeye kavuşacağız. Bu duygu ve düşüncelerle, yeni adli yılın başta milletimiz olmak üzere siz meslektaşlarım, hakim ve savcılar ve yargı çalışanları için hayırlı ve uğurlu olmasını diler herkese saygılar sunarım” şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilişim