Orta Torosların en yüksek bölümünü oluşturan Milli Park statüsündeki Aladağlar, kaya tırmanışları, sportif faaliyetler ve özellikle barındırdığı yaban keçileri ilgi çekiyor.

Niğde Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Turgut Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çamardı ilçesinde 3 bin 500 metre yüksekliği sahip Aladağlar Demirkazık zirvesinin dağcıların yanı sıra dağ keçisi avlamak isteyen yerli ve yabancı avcıların da gözde mekanı olduğunu söyledi.
Yaban avcılığın turizm faaliyeti kapsamında olduğunu, bölgede bulunan yaban keçisi popülasyonunu koruyarak, av yaptırıldığını belirten Koçak, şunları ifade etti:
"Demirkazık Yaban Hayatı Sahası'nda yer alan Bademdere beldesi Kevenlik mevkiinde Alman Doktor Micheal Neuman, 10 yaşında 102 santimetre boynuz uzunluğu olan keçi avladı. Avcılar için boynuz uzunluğu önemli. Meksikalı iş adamı Stephen Jansen ise Yelatan köyü Karatömbül mevkiinde 13 yaşında 126 santimetre boynuz uzunluğunda keçi vurdu. Amerikalı iş adamı Wade Mcdonald ise yaban keçisi avlayamadı."
Dağ keçisi avlama sezonunun 31 Mart'ta sona ereceğini belirten Koçak, "Kış şartlarında yani karlı ortamda avlanma daha kolay yapıldığı için kış mevsimini tercih eden Avcılar, bu dönemde geliyor. Demirkazık Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda bu yıl av turizmi kapsamında toplam 15 yerli ve yabancı avcı kontenjanı bulunuyor, şu ana kadar 3 yabancı avcı avlandı. 12 avcının daha bölgeye gelmesini bekliyoruz" dedi.
Bu av dönemindeki av turizmi ihalesinin, 50 bin lira karşılığında bölgeye yurt dışından avcı getiren bir turizm acentesine verildiğini belirten Koçak, alınan paranın 30 bin lirasının Yaban Hayatı Geliştirme ve Koruma Sahası sınırlarındaki köy tüzel kişiliğine, 20 bin liranın ise Milli Park giderlerine aktarıldığını ifade etti.
Koçak, avcıların 8 yaş üzerinde üreme yeteneğini kaybeden ve boynuz uzunluğu 100 santimetreyi aşan keçileri avlayabildiklerini, vurdukları her bir dağ keçisi için de 5 bin 428 lira ödediklerini sözlerine ekledi. 

Kaynak:AA
Editör: TE Bilişim