Niğde Gazeteciler Cemiytei (NGC) üyelerin 5’te 1’nin çağrısı üzerine 12 Mayıs 2013 Pazar Günü Niğde Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda Olağan Üstü Kongre gerçekleştirdi.

 

Saat 14.00’de başlayan kongreye katılım yoğun oldu. 90 kayıtlı üyeden 62 üyenin katıldığı kongre Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın Okunması ile başladı. Kongrenin açış konuşmasını Başkan Alpaslan Düzgün konuşmasında; “ Niğde Gazeteciler Cemiyetinin Saygı Değer Üyeleri, hepinizi saygıyla selamlıyor olağanüstü kongremize hoş geldiniz diyorum.

 

Sözlerime başlamadan önce girmiş olduğumuz üç ayların tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ayrıca bugün anneler günü, buradan bütün annelerimizin anneler gününü kutluyorum.

Niğde Gazeteciler Cemiyeti, 7 Mart 1989 yılında kurulmuş, kurulduğu günden bugüne kadar ilin önemli meselelerinde ve hizmetlerin gelmesinde öncülük etmiştir.

  

 

Niğde’deki basının durumu, muhabirlerin olumsuz tutumları, para ve altın takılan muhabirler, para karşılığı haber yapılması, bölünmeler, bel altı vurulan rekabet v.s. tüm bu tutumlar Niğde Basınının son 5-10 yılda itibarını dip yaptıran gerçeklerdir. Ama şu unutulmamalıdır ki, Türk Basını gibi Niğde Basını da, siyasetin ve sermayenin güdümüne girmiştir. Tabii ki tüm illerde bu ve buna benzer gelişmeler var, ama Niğde gibi küçük ölçekli illerde politika ve rant merkezli bir basın yapılanması olduğunu düşünmüyorum. Asıl sorununun kaynağının da bu sağlıksız medya yapılanması olduğu inancındayım.

  

Evet son üç yılda, cemiyette olumsuzluklar olduğu çağrısıyla bu kongreyi gerçekleştiriyoruz. Ama bakıyorum ki, olağan genel kurulla kendisine görev devdi ettiğimiz ve büyük saygı duyduğumuz ağabeylerimiz, büyüklerimiz sağlık sorunlarını vs. gerekçe göstererek bu görevi terk ettiler. Şimdi ise hırs ve ihtirası ile her türlü karalamayı, hakareti, şantajı ve tehditi normal sayanlarla el ele vermişler ve birlikte imza koymuşlar. Biz hala yaşlarına ve emeklerine saygılıyız.  Fakat sormazlar mı? Ey şeref divanı sizin göreviniz nedir? Fırtınalar koparken, çatışmalar, davalar, mahkemeler açılırken bu camianın büyüklerinin anlama, dinleme ve uzlaştırma görevi yok muydu? Neden tüm bu olaylara sessiz kalmayı tercih ettiniz? Madem bu kadar bu işi biliyorsunuz neden bırakıp kaçtınız? Hani neden bu gün bu salonda yoksunuz? Evet sizlere soruyorum değerli büyüklerim değerli eski başkanlarım,  neden elinize bir kalem alıp da cemiyetin gelir gider defterini, üye kayıt defterini, üye formlarını, demirbaş defterini işleme zahmetinde bulunmadınız? Neden 24 Yıldır bu cemiyeti amatörce idare ettiniz? Şimdi tutturuyorsunuz sorundan bahsediyorsunuz, bu sorunların baş mimarları sizlersiniz?

  

Yenide soruyorum Niğde Gazeteciler Cemiyetinde son üç yılda sıkıntılar varmış deniliyor. Bu sıkıntılar yaşanırken bazılarınız yönetim kurulu üyesiydiniz neden sıkıntıları dile getirmediniz, ben göreve gelince mi aklınız başınıza geldi, yoksa makam beklentiniz olmayınca mı sıkıntılarınız depreşti. Bu nasıl anlayış bu nasıl tahalmulsüzlük? Genel kurula gelmeyenler, cemiyet organlarının toplantılarına katılmayanlar, basın meslek örgütleri arasında mekik dokuyup koltuk peşinde olanlar, siyasilerin arka bahçesi olmayacağız deyip bahçenin ortasında olduklarını fark edemeyenler, tüzüğü malzeme edip tüzüğü okumadan onayladıklarını unutanlar, bir kelime yazamadan gazeteci sıfatını taşıyanlar, milletvekillerinin elinden tutup zorla kendilerini kutlamaya zorlayanlar aynı safta toplanmışlar.

  

Niğde Gazeteciler Cemiyeti kimsenin tekelinde değildir. Eğer böyle bir durum varsa da, bu tekeli kıracağız. Ahmet Öncü, Ali Osman Sayın, Necmi Pişkin, Süleyman Tuzcu vb. birkaç isim şimdiye kadar önümüze ısıtılıp ısıtılıp sunuldu. Tabii ki, bu insanların emekleri var, tabii ki bir olumsuzlukları olmadığı sürece önümüzü ilikleriz, ellerini öperiz. Ama bu kısır döngünün de bitmesi lazım. Niğde Basının bir araya gelerek, birleşerek, gücünü artırması lazım. Çürük elmaların geri plana atılması lazım. Ama şu da yanlış, önyargılarımızı terk etmeliyiz, ben şu ismi istemiyorum, ben şu isme karşıyım, kimse kimseyi sevmek zorunda değil, ama herkes meslektaşına saygı duymak zorunda.

 

 Diğer taraftan tepki toplayan isimlere de aktif görev vermeyeceğiz. Açıkçası önümüzde yapılacak çok iş var bende bunun için göreve talibim. Kısa süre içerisinde neler yapabileceğimizi Niğde ve Türkiye Görecek. Azimliyiz, kararlıyız; Niğde Gazeteciler Cemiyeti Niğde’nin en çok çalışan ve gözde meslek örgütü haline gelecek.  Umudumuzu yitirmedik, yeter ki bilinçli, dinamik, işbirliğine açık, ön yargılardan uzak, meslek ahlakı ve onuruna bağlı kalalım. O zaman patronları etkileyip, yayın politikalarında nasıl etkin rol üstlendiğimizi görebiliriz. Ama, bir kababa, 1 duble rakıya, promosyon ürünlerine, çeyrek altıncı siyasetçilere kalemlerimizi ve mikrofonumuzu satarsak, ne itibarımız kalır nede saygınlığımız.

 

 Biz sadece Niğde Gazeteciler Cemiyeti’ne değil, sorunlar yumağı haline gelen maalesef bugün dip yapmış Niğde Basınının sorunlarına gücümüz yettiğince kökten çözüm getirmeye talibiz. Biz pansuman tedbirlerle çözüm değil, Niğde Medyasının tüm sorunlarına  neşter vurmayı taahhüt ediyoruz. Biz maşa kullanmadan, yanmaktan korkmadan, ateşle mücadeleye hazırız. Unutmayalım ki, yüce dinimiz karanlıkların en yoğun olduğu anın, aydınlığa en yakın olduğu an olduğunu müjdeliyor.

Sözlerimiz Nazım Hikmet’in şu veciz dörtlüğü ile bitiyorum; Sen yanmasan, Ben Yanmasam, Biz Yanmasak  Nasıl Çıkar Kanlıklar Aydınlığa. Aydınlık yarınlarda buluşmak dileğiyle, hepinize en içten sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.

 

 

Başkan Alpaslan Düzgün’ün konuşmasının ardından gündem maddelerini görüşülmesine geçildi. İlk olarak Divan Kurulu oluşturuldu. Divan kuruluna verilen önerge sonucunda yapılan oylamada oy birliği ile  Divan Başkanlığına İrfan Bahar, Divan Başkan Vekilliğine Abdurrahman Yılmaz, Katip Üyeliklere Yavuz Malkoç ve Yusuf  Gökdemir seçildiler. Divan başkanı kendilerini divana seçen genel kurul üyelerine teşekkür etti.  Genel kurul gündemin 2. Dernek Ana Tüzüğünde bazı maddelerin değiştirilmesi görüşüldü. Divan Başkanı İrfan Bahar Tarafından değişiklik istenen maddelerin eski ve yeni halleri okunarak maddeler tek tek oylamaya sunuldu. Bütün maddeler oy birliği ile kabul edildi.

Genel kurulda son olarak kurulların seçimine geçildi, divana tek liste sunulmasının üzerine verilen önerge ile oylamanın açık yapılması genel kurul tarafından oybirliği ile kabul edildi. Oylama sonucunda Alpaslan Düzgün başkanlığındaki liste oybirliği ile seçildi. Niğde Gazeteciler Cemiyeti Yönetimi ve Organları şu isimlerden oluştu; Yönetim Kurulu, Alpaslan Düzgün, Abdurrahman Yılmaz, İrfan Bahar, Yavuz Malkoç, Kıvanç Şimşek, Alparslan Başaran, Mustafa Yaşar, Dursun Suna, Halil Karaaslan, Emel Aktaş, Mehmet Demirtaş Denetleme Kurulu: Abdurrahim Aktaş, Yasin Düzgün, Mehmet Ergün, Arif Erkan, Nazmi Saltık Türkiye Gazeteciler Federasyonu Delegeleri: Alpaslan Düzgün, Ali Osman Sayın, Abdurrahman Yılmaz, Alparslan Başaran, Kurulacak Olan İçanadolu Gazeteciler Federasyonu Delegeleri: Alpaslan Düzgün, Yavuz Malkoç, Süleyman Tuzcu, Kıvan Şimşek.

 

 Genel kurulunun tamamlanmasının ardından bir teşekkür konuşması yapan Alpaslan Düzgün katılımcılara teşekkür ederek yeni yönetim kurulu ile başarılı çalışmalara imza atacaklarını ifade ederek cemiyette son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili önümüzdeki günlerde geniş bir basın açıklaması yapacağını söyledi.



















Editör: TE Bilişim