NGC Başkanı Sayın, basın özgürlüğü önündeki engellerin giderek artması nedeniyle 24 Temmuz'un artık BASIN BAYRAMI olarak kutlanmasının mümkün olmadığını ve 24 Temmuzların Gazetecilerin birlik ve beraberlik günü olarak kutlanacağını söyledi.

 

 

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Osman Sayın, 24 Temmuz... Yani, 'Basında Sansürün Kaldırılışı'nın 104.Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. NGC Başkanı Sayın, basın özgürlüğü önündeki engellerin giderek artması nedeniyle 24 Temmuz'un artık BASIN BAYRAMI olarak kutlanmasının mümkün olmadığını ve 24 Temmuzların Gazetecilerin birlik ve beraberlik günü olarak kutlanacağını söyledi.

 

Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Osman Sayın, şunları söyledi: “Temmuz ayında aynı günde iki önemli gün.24 Temmuz, yüzyılı aşkın bir süredir Basından Sansürün Kaldırılışının yıl dönümü nedeniyle gazeteciler bayramı olarak kutlanmaktaydı. Yani, 'Basında Sansürün Kaldırılışı'nın 104.Yıldönümü'... Türk Basını bugünü Basın Bayramı olarak kutluyor. Diğer taraftan 24 Temmuz 1923’te Türk Tarihinin dönüm noktasını oluşturan Lozan Barış Anlaşması imzalandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk imzanın önemini şu sözlerle anlatıyordu: "Bu antlaşma, Türk Milleti aleyhine, 100 yıldan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması'yla tamamlandığı zannedilmiş bir büyük suikastın yıkılışını ifade eden bir belgedir." Ancak bugün artık Türk medyasının içinde bulunduğu konum ve gazetecilerin yaşadığı zor şartlar 24 Temmuz'u bayram havasında kutlamamızı engellemektedir. Türkiye basın özgürlüğü önünde engelleri giderek artan bir ülke haline gelmiş, 175 ülke arasında basın özgürlüğü sıralamasında 138'inci sıraya gerilemiştir. Bugün ülkemizde halkın haber alma hakkı, yaratılan yeni medya düzeniyle gasp edilmekte, gazeteciler düşünceleri yüzünden tutuklanmakta, basılmamış kitaplar basılmadan baskın yemektedir. Anayasa "Her ne kadar basın hürdür, sansür edilemez" dese de ceza yasalarındaki düzenlemeler gazetecilerin elini kolunu bağlayıp, mesleklerini icra edemez hale getirmiştir.”dedi.

 

NGC Başkanı Sayın, “24 Temmuz Basın Bayramı ve Lozan Anlaşmasının 89.Yıldönümü. İki Bayram  bir arada. Bayramlarda sevinç olmalı. Fakat, halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan; basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, tekelci sermaye ve uluslararası güçlerin medyadaki egemenliği ve baskısı sürdürdüğü sürece, 24 Temmuzlar bizler için BASIN BAYRAMI değil, basının BİRLİK ve BERABERLİK GÜNÜ olmaya devam edecektir.”dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim