Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Toprak Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı.

Toprak Bayramı Haftası nedeniyle toprağa ve toprağın önemine dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen;   Ülkemizde toprağın korunmasına yönelik 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ile tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılmasının önüne geçilmesi, korunması ve arazi büyüklüğünü kontrol etmek suretiyle bölünmesinin engellenmesi, kullanım kabiliyeti ve kapasitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Miras hukukundan kaynaklanan sebeplerle arazi bölünmelerinin önüne geçebilmek için  ise 6537 Sayılı Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile; toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımının sağlanması amaçlanmıştır.

Toprak binlerce yılda oluşan,  sadece insanlar için değil, bütün canlılar için vazgeçilmez bir yaşam ortamı, doğal bir mekândır. Bitkiler insanlar ve hayvanlar doğrudan ve dolaylı olarak besinlerini topraktan sağladıkları gibi onun üzerinde hayatlarını sürdürürler. Ülkemizde Zaman Zaman imar yapılaşmaları, Zaman Zaman inşaat yapıları, Zaman Zaman kurulan fabrikalar, kimi zaman tarım arazilerinden toprak alımları, kimi zaman tarım arazilerine harfiyat dökmeleri, kimi zaman da bizzat toprağın kullanıcısı olan çiftçilerin anız yangınları, aşırı gübre kullanımı, ilaç kullanımı, gibi nedenlerle topraklarımızın yapılarının bozulduğuna veya yok edildiğine üzülerek şahit oluyoruz.

Yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık sağlamak amacıyla 1945 yılında yayımlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu ile her yıl 11-17 Haziran tarihlerinin Toprak Bayramı olarak kutlandığını belirterek, canlıların yaşamında önemli bir unsur olan toprağın kaybedilmesi durumunda tekrar yerine konulmasının mümkün olmadığını ifade eden Türkmen ,bu nedenle toprağın çok iyi korunması ve özenle kullanılması gerektiğini kaydetti.
 

 
Editör: TE Bilişim