19 Ekim 2015 tarihli ve 29507 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden muhtarlık müessesesinin kuruluşu çerçevesinde her yılın 19 Ekim günü “Muhtarlar Günü”olarak kabul edilmişti. 

Muhtarlar günü  Bor ve Niğde'de törenle kutlandı. Bütün yurtta böylesi törenler düzenlendi. Önceki yıllarda bu yıl olduğu gibi  kutlanmıyordu. Yakında yerel seçim var. Törenlerde yerel seçimin  etkisi olduğu gibi, Saray'a davet eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da etkisi var.  Yakında Muhtarlar Bayramı olarak veya Muhtarlar Haftası olarak kutlanırsa şaşırmamak lazım. Muhtarların yıldızı parlıyor.

NİĞDE'DE KUTLAMALAR... 

Niğde’de 19 Ekim Muhtarlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. Muhtarlar Günü dolayısıyla Niğde Muhtarlar Derneği  Başkanı Bahtiyar Yamaner ve Muhtarlar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Çelenk sunma töreninin ardından konuşma yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner, köy ve mahalle kanunun yeniden  tanımlanması gerektiğini söyledi.

YAMANER; TALEPLERİNİ İLETTİ

Başkan Bahtiyar Yamaner yaptığı konuşmada şunları söyledi;  “ yerel yönetimlerin en küçük birimi ola muhtarlığın özlük hakları büyük ölçüde çözüldü. Ancak hizmet edilebilirlik alanında her geçen gün daha da karartıldığı görülmektedir.  Mevcut köy kanunu ve mahalle kanununda sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor.  O halde köy ve mahalle kanunu yeniden  tanımlanmalıdır.  Yerel ve yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından bir birine entegre edilerek kamu hizmetlerin idari ve mali özellikleri içerisinde sunulması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarları kendi mahalleriyle ilgili belediyelerin stratejik plan yapım işlerinde ihtisas komisyonlarında , imar v e bayındırlık, çevre ve sağlık, plan ve bütçe, eğitim kültür, gençlik ve spor meclis toplantılarında mahallerine ilişkin görüş ve yaklaşımları iletebilmeleri ve belediyenin mahalleriyle ilgilendirilen konularında ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma durumu yasal hale gelmelidir” dedi.

Yamaner; “94 yıllık köy kanunu ve 74yıllık mahalle kanunuyla sorunlara çözüm üretilmeye çalışılan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın özlük hakları sorunu büyük ölçüde çözüldü. Ancak hizmet edilebilirlik hakları her geçen gün daha da daraltıldığı görülmektedir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunuyla sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından bir birine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mahalli özellikleri içerisinde sunulması sağlanmalıdır” diye konuştu.

BOR İLÇESİNDE DE TÖRENLE KUTLANDI
 
      Muhtarlar Günü kapsamında Hükümet Konağı bahçesinde düzenlenen programa İlçe Kaymakamı  Bekir Sıtkı DAĞ, Belediye Başkanı Sıtkı ERAT, İlçe Jandarma Komutanı J. Teğmen Mehmet ANER, İlçe Emniyet Müdürü Adil ÖZTIRAK, Adalet ve Kalkınma Partisi Bor İlçe Başkanı Mustafa ALTUNBAŞ, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin ERİÇ ve  İlçemiz Köy ve Mahalle Muhtarları, muhtar azaları  katıldı.
 
Bor İlçsesindeki program kapsamında  Hükümet Konağı bahçesinde Atatürk büstüne çelenk sunumu saygı duruşu ve istiklal marşı okundu. Tören sonrasında Bor Kaymakamlığı toplantı salonunda muhtarlar tebrikleri kabul etti.  

 
VALİ YILMAZ ŞİMŞEK’E MUHTARLAR GÜNÜ ZİYARETİ
 
19 Ekim Muhtarlar Günü münasebeti ile Niğde Merkez Mahalle Muhtarları Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek’i makamında ziyaret ettiler.

Muhtarlar Günü kapsamında ziyarette bulunan heyete teşekkür ederek tüm muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutlayan Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek, “Yönetim anlayışım itibariyle, kamu ile vatandaş arasında önemli bir köprü vazifesi gören muhtarlarımızı en yakın mesai arkadaşlarım olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada kamu hizmetlerinin verimli bir şekilde sunulması için muhtarlarımızla işbirliği içerisinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kabullerinden dolayı tüm muhtarlar adına teşekkür eden Dernek Başkanı Bahtiyar Yamaner ise Muhtarlar Günü dolayısıyla yapılacak etkinlikler hakkında Valimiz Sayın Yılmaz Şimşek’e bilgi sundu.

 
Editör: TE Bilişim