Sürücü belgeleri Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu hale getiriliyor. İçişleri Bakanlığı, ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler öngören tasarıda son aşamaya geldi.


 Tasarı yasalaşırsa sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilecek ‘A’ sınıfı ehliyetleri alma yaşı 17’den 20’ye yükseltilecek. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler (moped) için gerekli görülen ‘A2’ sınıfı ehliyet yaşı da 17’den 16’ya düşürülecek.


Yönetmelik tasarısına göre eskiden 10 olan sürücü belge sınıf sayısı 18’e çıkarılacak. Yeni düzenleme ile artık bir üst araç kullanmak için alınacak ehliyetler için deneyim şartı getiriliyor. Örneğin A ve A2 sınıfı ehliyet için en az 2 yıllık kullanım tecrübesi istenecek. Kamyon, çekici, minibüs ve otobüsleri kullanmada gerekli olan C ve D sınıfı ehliyeti alabilmek amacıyla B sınıfı otomobiller için istenen belgeye sahip olunması gerekecek. Düzenlemeyi olumlu karşılayan Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, “Motosiklet kullanma hakkını elde edeceklerin en az 2 yıl daha küçük motor veya motorlu bisiklet kullanması düzenlemesi yerinde bir düzenleme. Bu düzenleme ile ehliyet alma şartlarımız AB ile uygun bir hale getiriliyor.” dedi.

Editör: TE Bilişim