Niğde tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, ilkbaharla birlikte fidan dikim ve budama sezonunun da geldiğini belirterek, meyve üreticilerini uyardı. Baş; meyve üreticilerinin yeni dikecekleri fidanların çeşidini doğru seçmeleri ve hastalıktan, zararlılardan arı olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, aksi taktirde emeklerinin zayi olabileceğini belirtti.

Fidanların sertifikalı üretim yapan kuruluşlardan temin edilmesinin üreticinin menfaatine olduğunu ifade eden Baş; “ Rastgele yerlerde ve sertifikasız olarak üretilen fidanlar özellikle geçimini meyveciliğe bağlayan üreticilerimiz için büyük bir risk teşkil etmektedir” dedi.

Ayhan Şahenk Vakfı geleneği devam ettiriyor. Ayhan Şahenk Vakfı geleneği devam ettiriyor.

BUDAMACILAR SERTİFİKALI OLMALI

Sertifikalı fidan kullanımı kadar meyve ağaçlarını budayan kişilerin de ehil olması gerektiğini dile getiren Baş; “Bilindiği gibi kuvvetli gelişen anaca sahip meyve ağaçlarının yanı sıra yarı bodur ve tam bodur ağaçlar ve bunlara aşılanan çeşitlerin budama ve bakımları farklılık arz etmektedir. Bu nedenle budamacıların mutlaka kurs görüp belge alan kişilerden oluşması gerekir" diye konuştu.

2020 üretim sezonu başlarken doğru gübreleme, sertifikalı fidan kullanımı, belgeli uzmanların yapacağı budama ve aşılarla meyveciliğin gelişeceğini ve üreticilerin daha yüksek verim alacağına işaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, ancak temeli iyi atılan bir meyveciliğin karlı olabileceğini, gelişigüzel ve bilinçsiz uygulamaların artık terk edilmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: TE Bilişim