Çevre ve Şehircilik Niğde İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtük, Niğde’de kurban kesim alanları dışında kurban kesenlere ceza işlemi uygulanacağını söyledi. 

Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve uyulması gereken kuralları içeren bir açıklama yapan Müdür Gençtürk, esime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 203 TL para cezası, Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise toplu kesimler için 50 bin 975 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1.267 TL cezai işlem uygulanacaktır.” dedi.

Kesime Uygun Şartları Sağlamayana Ceza
Çevre Kirliliğine karşı önleyici tedbirler konusunda bilgi veren Gençtürk, “Kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde (Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık yerler) bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 203 TL para cezası, Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise toplu kesimler için 50 bin 975 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1.267 TL cezai işlem uygulanacaktır.” dedi.

Kurban Kesebilmek İçin
Kurban kesim yerlerinde kasaplık sertifikası olan kasaplar tarafından kesim yapılması gerektiğine vurgu yapan Gençtürk, “ Bayram süresince, kurbanların belirlenen şartlara uygun olarak kesilip kesilmediği, temizlik, sağlık ve dini kurallara uyulup uyulmadığı konusunda denetim yapmak üzere Belediye Başkanlığı, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kurban kesim yerlerinde denetim yapılacaktır. Kendi bahçesinde, kendi özel otoparkında kurban kesmek isteyenler sağlık, çevre ve temizlik şartlarına uymak kaydıyla kesebileceklerdir. Umuma açık yerlerde, parklarda, caddelerde, meydanlarda ve sokaklarda kurban kesimi yapılmayacaktır. Şahıslara ait bahçelerde müsait yerlerin bulunması halinde, buralarda kurban kesilebilecektir. Ancak; kesim yapılacak zeminin sızdırmazlığı sağlamalı, beton vb. malzemeli zeminler seçilmelidir. Kesimden çıkan işkembe ve sindirim kanalı içeriği gibi atıklar, yine sızdırmaz torbalarda toplanarak uzaklaştırılmalıdır. Kurban kesimlerinden kaynaklanan atıklar ve kan herhangi bir su kaynağına boşaltılmamalıdır. Usulüne uygun olarak yüzülen kurban derilerinin taşınması kan sızmayacak şekilde yapılmalı, usulüne uygun olarak tuzlanmalı ve yetkili kurum ve kuruluşlara teslim edilmelidir. Kurban kesim yerleri, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmeli, gerekli olduğunda kireçlenmelidir” diye konuştu.

Kurban Kesim Yerleri
Açıklama da son olarak, Sokaklar ve boş alanlarda fiziksel koşulları uygun olmayan kurban kesimlerinde çevre felaketine sebep olmamak için Niğde Belediye Başkanlığınca belirtilen yerlerde kurban kesimi yapılacaktır. Buna göre; Kurban Kesim Yerleri olarak, Niğde Belediyesi Yeni Mezbahanesi (Hıdırlık Mevkii), Tarım Açık Cezaevi Mezbahanesi, Pazartesi Pazarı yanındaki Eski Köy Garajı, Yeşilburç Yolu üzerinde bulunan Kapalı Pazar Yeri, Özbelde Mevkii Hakan Spor Tesisleri önü ve Afife Hanım Cami Yanı Eski Zahire Pazarı şeklinde belirlendi.
 
Editör: TE Bilişim