Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada ;17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘’Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelik’’ hükümlerine göre canlı hayvan ve hayvansal ürün sevklerinde menşe şahadetnamesi kullanılmayacak. Bunun yerine Büyükbaş hayvanlar (sığır-manda) sevk edildiği esnada hayvan sahibi ya da nakliyeci hayvan pasaportu bulunduracak. Hayvan pasaportları İl-İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınacak.

 

 

Küçükbaş hayvanlar (koyun-keçi) sevk edileceği esnada İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından işletmelere dağıtılan ‘’Hayvan Nakil Belgeleri’’doldurularak, nakledilecek hayvanın yanında bulundurulacak. Hayvan nakilleri esnasında hayvanın yanında bulundurulacak olan pasaport ya da hayvan nakil belgesi hayvanın çıktığı belediye ya da muhtarlık tarafından onaylanacak.

 

Aynı ilçe içerisinde hayvan nakillerinde pasaport ya da hayvan nakil belgesinin hayvanı nakledenin yanında bulunması yeterli olup, farklı ilçe yada illere sevk edilecek hayvanların yanında veteriner sağlık raporunun bulundurulması gerekiyor. Kolluk kuvvetleri tarafından yapılan yol kontrollerinde yukarıda belirtilen yönetmeliğin yayımından sonra pasaport, hayvan nakil belgesi, ya da veteriner sağlık raporunun olup olmadığı kontrol edilecek.

 

Bu yönetmeliğin yayınlanmasından sonra muhtarlıklar ve belediye başkanlıklarına teslim edilen menşe şahadetleri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tutanakla teslim edilecek.

 

KÜPESİZ HAYVAN KALMAYACAK

         02.12.2011 tarih ve 28130 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği’’ hükümlerine göre 02.06.2012 tarihine kadar yaş sınırına bakılmaksızın tüm büyükbaş hayvanlar küpelenerek kayıt altına alınacak. Bu tarihten sonra küpesiz hayvan bulunduran işletmelere idari para cezası düzenlenecek.

Hayvanların küpeleme, kayıt ve bildirim işlemlerinin yasal süresi içerisinde yapılmadığı durumda hayvan sahiplerine idari para cezası uygulanacak.

 

                

Editör: TE Bilişim