KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından fizibilitesi yürütülen ve Konya’da 50 bin metrekare beyaz alana kurulması planlanan Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi’nin uluslararası tanıtım toplantısı Almanya’da gerçekleştirildi.

 

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan Konya Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi’nin tanıtımına yönelik 27 Ekim’de Konya’da yapılan ulusal tanıtım toplantısının ardından uluslararası tanıtımı, 2-6 Kasım 2015 tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlendi.

 

Lansman toplantısına KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Daire Başkanı Furkan Civelek, Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosu Mustafa Çelik, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin başta olmak üzere Konya Büyükşehir Belediyesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı temsilcileri ile Deutsche Telekom, Zenium, Global Switch, Delta Drei gibi dünyanın önde gelen şirketlerinin temsilcileri ve yerel yöneticiler katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasında katılımcılara hitap eden Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Bostancı, KOP İdaresi’nin kurulduğu günden bugüne kadar sorumluluk sahası olan Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde’nin potansiyelini en etkin şekilde kullanılabilmesi için alternatifler geliştirmek, bölgeye vizyon katacak yeni yaklaşımları yaygınlaştırmak ve ekonomik anlamda bölgeyi yatırımcıların gözdesi haline getirecek projeler üretmeye çalıştıklarını söyledi.

 

“Türkiye ve KOP Bölgesi’nin stratejik önemi ortaya çıkıyor”

Piyasa araştırmalarına göre artan veri üretim ve depolama ihtiyacına yönelik 2015-2019 yılları arasında veri merkezleri pazarının yıllık ortalama büyüme hızının yaklaşık yüzde 11 seviyelerinde olması beklendiğini ve 2015 yılında yaklaşık 15 milyar dolar olan küresel veri merkezi inşa pazarının 2019 yılında yıllık bazda 23 milyar dolar seviyelerine ulaşmasının öngörüldüğüne değinen Başkan Bostancı, “Türkiye’de de veri merkezleri pazarı hızla gelişmektedir. Türkiye’de faaliyet gösteren özel ve kamu bankaların tüm verilerini yurt içinde depolamaları yönünde getirilen zorunluluk ile internet teknolojileri ve telekomünikasyon sektörlerindeki hızlı gelişim ülkedeki veri merkezlerine olan ilginin ve ihtiyacın giderek artmasını sağlamaktadır. Bu yüzden Türkiye, bölgesindeki istikrarlı yapısı ve güçlü ekonomisi ile bölgenin güvenli limanı olarak görülmekte olup, ülkenin ortasında yer alan Konya ili ise jeolojik koşulları, deprem ve doğal afet riskinin düşüklüğü, asayiş olaylarının azlığı ve uygun iklim şartları ile Türkiye’de yapılacak veri merkezleri gibi güvenlik önceliği olan yatırımlar için ön plana çıkmaktadır. Kalkınma Bakanlığımız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın da katkıları ile yaklaşık 11 aydır devam eden fizibilite etüdü kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda sona yaklaşmış bulunmaktayız” diye konuştu.

 

Bostancı konuşmasının son bölümünde ise Türkiye’nin, KOP Bölgesinin özellikle de Konya’nın kıta ölçeğinde gerek lojistik hatların gerekse enerji nakil hatlarının dağıtım noktasında yer aldığını vurgulayarak, veri trafiğinde de önemli avantajlar sağlayan jeostratejik konumu, gelişmekte olan bilişim altyapısı ile özellikle Balkanlar, MENA Bölgesi olarak bilinen Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, Rusya ve Orta Asya ile ilgilenen veri merkezleri alanındaki yatırımcılar açısından önemli fırsatlar barındırdığını sözlerine ekledi.

 

Almanya ziyaretleri kapsamında Konya Veri Merkezi Bölgesinde iştirakçi veya yatırımcı olabileceği düşünülen bazı veri merkezlerine inceleme gezileri düzenlendi.

 

Editör: TE Bilişim