CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akkaya Barajı’ndaki kirliliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle, TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Veysel Eroğlu, 2012 yılında ihaleyle çamuru temizlenen Akkaya Barajının etrafına evsel atık su arıtma tesisi yapılması için Niğde Belediyesi’nin ihale açmasının beklendiğini bildirdi. 

GÜRER’İN SORULARI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yönelttiği yazılı soru önergesinde, çevre kirliliği ile ön planda olan Akkaya Barajı’nda canlı yaşamının de tehlike altında olduğunu belirtti. Önemli bir doğa alanı ve su toplama olanı olan Akkaya Barajı’nda yaşam mücadelesi veren 12 ayrı canlı türünün küresel ölçekte tehlike altında olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Baraj çevresine koku absorbe (enerji maddesinin elektronlar tarafından emilmesi veya yutulması) eden ağaç cinsleriyle ağaçlandırılması düşünülmekte midir? Baraj sahasının ıslah edilerek çeşitli kuş türlerinin yaşayacağı kuş cenneti haline getirilmesi düşünülmekte midir?” diye sordu. 

DİP ÇAMURU 

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Baraj sahasının ıslah edilerek çeşitli kuş türlerinin yaşaması için gerekli ortamın sağlanması maksadıyla 2012 yılında, "Niğde-Akkaya Barajı Temizlik İşi" ihalesinin yapıldığını belirterek, “Tabakhane Deresi'nden gelen su, baraja girmeden derivasyon kanalı açılarak baypas edilmiştir. Su kotu üzerinde kalan kısımda makineli çalışma, su tahliyesi yapılamayan kısımda ise pompayla dip çamuru temizleme işlemi yapılmıştır” dedi. 

BELEDİYE EVSEL ATIK ARITMA TESİSİ 

Bakan Eroğlu, “ Niğde İl Merkezi, Fertek ve Koyunlu Köyleri de dâhil olmak üzere Akkaya Barajı'na dökülen atıksuların arıtılması için yüksek kapasitede "Evsel Atıksu Arıtma Tesisi (EAAT)" projesinin ihalesi yapılmıştır. Bu maksatla, Akkaya Baraj Gölü yanında Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Orman Bölge Müdürlüğü'ne devredilmiş alan, EAAT yapımı için belirlenmiştir. Belirlenen bu yerde sondaj çalışmaları bitirilerek, EAAT'ye ait tüm projelertamamlanmış ve Niğde Belediyesi'ne teslim edilmiştir. 2017 yılı sonu itibariyle de Niğde Belediyesi'nce yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi beklenmektedir. Söz konusu tesislerin
tamamlanmasını müteakip; barajdaki kirlilik oranının azalacağı, kuş ve diğer canlı, türlerinin yaşama ortamının uygun hale geleceği düşünülmektedir” açıklamasında bulundu. 

BARAJIN KİRİLİLĞİ İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2012 yılında yapılan ihaleyle gerçekleştirilen Akkaya Barajı’nın dip çamurunun temizlenme işinin,  tamamen alınmadığı ve tekrar kirlenme oluştuğunu ifade ederek koku ve kirliliğe karşı önemli bir faydasının olmadığını açıkladı. Trilyonlarca lira harcanarak temizlenen dip çamurunun kısa bir süre sonda yeniden doldu diyen Ömer Fethi Gürer, “Akkaya Barajı’ndaki çevre kirliği artık insan sağlığını da tehdit edecek boyuta gelmiştir. Barajdan akan sular köpürmeye başlamıştır. Özellikle flamingoların uğrak yeri olan Akkaya Barajı’na gelen göçmen kuş sayısının azaldığı da kuş gözlemcileri tarafından ifade edilmektedir. Baraj Ramsar sözleşme kapsamına alındığı on yıl önce ifade ediliyordu. Onunda olmadığı ortaya çıktı" dedi. 

YAPILMASI PLANLANAN TESİSLER 

Niğde Belediyesi’nin ihale açarak yaptıracağı Evsel Atık Arıtma Tesisi’nin sadece baraja akan evsel atıkların arıtılmasına belki fayda sağlayabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kanalizasyon atıkları ve fabrika atıklarının arıtılması için yeterli olmayan mevcut arıtma tesisinin yenilenmesi gerekiyor. Tabi evsel atıkların arıtılacağı tesisin yapılması ve genel arıtma tesisi çok uzun zaman alabileceği için Akkaya Barajı’nın uzun süre koku yaymaya devam edecek. Akkaya acil kalıcı çözüm şart" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim