Tyana'nın tarihi güzelliklerinin saklı kaldığı ve bu konuyla alakalı çalışmaların yetersiz olduğunu ifade eden Niğde CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tyana antik kentinin adının Türkiye ve Dünyada duyurulması için TBMM'de konuyu gündeme getirdi.

TBMM'de konuşan Ömer Fethi Gürer şunları kaydetti; "Tyana antik Kentinin bulunduğu yer antik Kapadokya'nın güney başkenti,bu kentte yapılan kazıyı bizim yapmamız gerektiğini düşünüyorum çünkü burada Tyanalı Apollonius yaşamış Tyanalı Apolloniusla ilgili bildiğiniz gibi yurt dışında 200 tane kitap var özellikle İtalyanlar tarafından değil Türkiye'deki üniversiteler tarafından yapılması gerekir, orada Efes'e eşdeğer bir antik kent açığa çıkacak. Niğdede 5 tane bilimsel kazı yapılıyor. bu anlamda Niğde Nevşehir kadar ve daha fazlası derinliğe sahip 10.000 yıllık bir tarihi var bu tarihe sahip çıkılmasını istiyorum 3.5 milyon turist Nevşehir'e geliyorsa 1 milyon turistin Niğde'ye geleceği zenginlik var" ifadelerinde bulundu.

 Niğde CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in sorusunu yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ifadelerinde şu sözlere yer verdi; "Uyarılar için çok teşekkür ediyorum, yapılan çalışmaları söyledim ama yapılmayanlar var özellikle yapılmayanlar konusunda sizin sorularınız uyarıcı oldu. Niğde ve bütün bölge Kapadokya gerçekten yeteri kadar içerde de, dışarıda da tanınmıyor bu çok ciddi bir potansiyel yarın Hollanda'da Dini Turizm konferansı düzenlenecek sırf bunları oralarda konuşmak için gidiyoruz, sizin sorularınız da orada söyleyeceklerimize ayrıca katkıda bulundu teşekkür ederim" ifadeleriyle Milletvekili Gürer'in sorularını yanıtladı.
Editör: TE Bilişim