Türkiye'nin kaya gazı kaynaklarının açığa çıkarılmaya başlandığını fakat bu işlemlerin yeraltı sularını kirlettiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven Avrupa ülkelerinde yasaklı ya da kısıtlı olan üretiminin Türkiye'de denetlenmesi için Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

 

İHA’ya açıklama yapan Prof. Dr. Hülya Güven "Ülkemizdeki kaya gazı rezervinin, yerli kaya gazına dayalı elektrik üretim potansiyelinin, kaya gazı kanununun gazın kullanım hakkı başta olmak üzere diğer şartlarının da, kaya gazı tesisi işletimi için çevreye etkisinin değerlendirme kriterlerinin, insan ve çevre sağlığı üzerine etkilerinin, çıkarılmasında kullanılmasına izin verilecek kimyasalların ve atık yönetiminin belirlenmesi konusunda bir Araştırma Komisyonu kurulmasını istedik" dedi.

 

Türkiye'de Konya- Ereğli ve Niğde-Bor havzasında 8 milyar ton petrol türetebilen kaya rezervinin belirlendiğini, bu rezervlerin çıkartılması için yabancı şirketlerin bakanlığa başvuruları olduğunu söyleyen Güven, "Kaya gazının çıkartılması sırasında kullanılan hidrolik kırılma (fracking) işlemi sırasında yer altına enjekte edilen kimyasalların yer altı sularını kirlettiği ve fosil bir yakıt olduğundan karbondioksit kaynağı olduğu belirtilmektedir. Fransa ve Bulgaristan'da yasaklanan, İngiltere'de ise kamuoyu baskısına rağmen kısıtlı olarak devam eden, kaya gazı üretiminde sonradan acılar yaşamadan Türkiye'nin alacağı önlemler çok önemli. Bu nedenle gereken önlemlerin araştırılması konusunda Araştırma Komisyonu kurulması gerekmektedir" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim