"Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması" Niğde Tarım İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapıldı.
 
 Bu yıl 7’incisi düzenlenen yarışmaya Altunhisar-Altınova Köyü’nden, Bor- Bahçeli Kasabası’ndan, Çiftlik- Kitreli Kasabası’ndan, Ulukışla Ovacık Köyü’nden, Merkez Dikilitaş Kasabası ile Çarıklı ve Yeşilburç köylerinden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan kadın çiftçiler kıyasıya yarıştı. 
 
Bakanlık tarafından ilk defa 2004 yılında düzenlenen "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" adlı bilgi yarışması bu yıl yeni adıyla,"Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması" olarak gerçekleştirildi. Defterdar Cabir Döner, İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Eser, Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, Tarım İl Müdürü Yardımcısı Aydın Tüfekçi, davetliler ve çiftçi ailelerinin katıldığı programda Niğde Tarım İl Müdürü Nizamettin Bilhan, yarışmanın "Kadın Çiftçi Eğitimi Projesi"çerçevesinde kadın çiftçilere götürülen eğitim-yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konulardaki performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu aşılamak amacıyla tertip edildiğini belirtti.
 
 
YARIŞMANIN BİRİNCİ TARIMSAL PROJE HAZIRLAYACAK
 
        Bilhan, “Toplum ve aile yaşamının her alanında erkeklerle aynı sorumluluğu paylaşan kadınların, bilinçlenerek hak ve fırsatlardan eşit olarak yararlanmaları, çalışma hayatında statülerinin yükseltilmesi ile ülkemiz ekonomisinin kalkınma sürecinde yer almalarında eğitim çok önemli rol oynamaktadır. Kırsal alanda kalkınmanın hızlandırılması için ağır işçi sıfatı ile çalışan çiftçi kadınlarımızın eğitimi en önemli önceliklerimizden biri olmalıdır. İl Müdürlüğü olarak biz de kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerimizin tarımsal faaliyetleriyle ilgili eğitimler vermekteyiz. Bu kapsamda Müdürlüğümüzce il genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve muhafazası gibi konularda eğitim çalışmalarına devam etmekteyiz” dedi.
        İl Müdürlüğü olarak kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere tarımsal faaliyetleriyle ilgili eğitimler verdiklerini dile getiren Bilhan, “ Bu kapsamda Müdürlüğümüzce il genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, tarla ve bahçe bitkileri yetiştiriciliği, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve muhafazası gibi konularda eğitim çalışmalarına devam etmekteyiz” diye konuştu.Bakanlık tarafından düzenlenen İl, bölge ve final olmak üzere 3 kademede yapılan yarışların ilk etabında bayan çiftçiler kıyasıya yarışırken, yarışma sonunda il birincisi olan kadın çiftçi uygulanabilir, özgün, izlenebilir, sürdürülebilir, doğayı ve çevreyi gözetebilir bir tarımsal proje hazırlayacak. Bu proje Türkiye finalinde değerlendirilecek ve Türkiye birincisi olan yarışmacının projesine 40 bin TL mali destek sağlanacak. Ayrıca yarışmadan birinciliği alan kadın çiftçi ilimizi bölge finalinde temsil etmek üzere 12 Nisan’da Hatay İlindeki bölge finalinde yarışacak, Türkiye finali ise daha sonra Erzurum'da yapılacak.
Haber Kaynak: Yeni Yıldız Gazetesi

Editör: TE Bilişim