Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek amacıyla Türkiye'de dahil 20 Avrupa ülkesinin imzaladığı İstanbul Sözleşmesi...

Türkiye'nin girişimi ve daveti ile dönemin TBMM milletvekilerinin de onayı ile imza altına İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kararı ile sona erdilirdi. 

İstanbul Sözleşmesi iptaline karşı kadınların eylemleri ve her alanda tartışma başladı. 

Niğde'de ilk olarak İyi Parti  kadınları hastane önünde toplanarak basın açıklaması yaptı ve tepkilerini dile getirdi. 

Geçmişte bu konularda haklı olarak en çok taraf olan, fikir beyan eden Niğde Barosu'ndan İstanbul Sözleşmesinin iptali ile ilgili lehte veya aleyhte  bir ses yok. 

Avukat Osman Çimen'in baro başkanlığını yaptığı Niğde Barosunun Kadın Hakları Komisyonu da var. 

Gerek Baro Başkanlığı gerekse Kadın Hakları Komisyonundan herhangi bir açıklama gelmedi. 

Ama Sosyal Medya da bir avukatın açıklamasını gördük. Daha önce iki dönem Niğde Baro Başkanlığı yapan Avukat Hüseyin Demirbilek'in konu ile ilgili bir açıklaması aynen aşağıda. 

"İstanbul Sözleşmesi kadınların toplumda erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu, kadinlara siddetin önlenmesi için farkındalık olusturmayi, koruma ve denetim mekanizmalarının iyileştirilmesini amaçlıyordu. Sozlesmeyi defalarca okudum.Eşcinselliği teşvik eden tek bir madde yok. Ama konu oraya cekildi. Kamuoyu bu sekilde kolayca oluşturuldu. Sadece bir yerde sözleşmenin uygulanmasında şiddettin bircok sayilan husus yanında cinsel kimlik dahil herhangi bir temele dayandirilamayacagi vurgulanmış. Bu kadar.

Zaten siddet kime yapılsa meşru sayilamaz. Ceza kanunumuz da böyle diyor. Hukumuzda şiddetin bir istisnası yok.

Ancak tartışma o kadar büyüdü ki bazı çevrelerde sanki eşcinseller için yapılmış bir sözleşme gibi kamuoyu yaniltildi.

Isin esasi kacirildi ve bu kadar tartışmanın arasında bir yerde kutuplasmayi da önlemek için Cumhurbaşkamizca fesh edildi.

Daha iyisini biz yaparız

Elbette Turkiye kadına şiddetin önlenmesi için baskaca yeni adımlar atacaktır. Kimse kusura bakmasin. Benim sayın Cumhurbaşkanımızın bu kadar önemsediği bir konuda daha iyisini yapmak için eş zamanli talimat verdiğine de hiç şüphem yok"

TBB - Türkiye Barolar Birliği yönetimi 3 gün önce konu ile ilgili basın açıklaması yaptı ve,  

"Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden Türkiye'nin imzasını çekmesi hukuka aykırıdır" diyerek diğer gerekçelerini sıraladı. 

Niğde Barosu ve Avukatları suskun... 

Editör: TE Bilişim