Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay ; İnternet medyası hakkındaki yasa taslağı Genel Kurula kadar geldi. Yasalaştığı andan itibaren de internet medyası gazeteci sayılacak, sarı basın kartı alabilecek, kamu ilanlarından pay alabilecek. 



Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay tarafından Basın İlan Kurumu Kayseri Bölge Müdürü Osman Başeğmez, Niğde Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Nuran Çelik ve Niğde yerel ve ulusal basın temsilcilerinin katılımları ile Niğde Grand Hotel’de gazetecilerle sohbet toplantısı düzenlendi.

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu olarak daha iyiyi kovalayan, daha fazla yatırım yapan, sadece kamu ilanlarına bağlı kalmayan özel reklamları artıran, tirajı yüksek bir yerel basın istediklerini söyledi. Ülkenin özgür ve bağımsız basına ihtiyacı olduğunu kaydeden Atalay, ama bunun kırmadan, dökmeden, asla iftira ve şantaja başvurmadan, yalan haber yapmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

2015 YILINDA NİĞDE'YE ŞUBE HEDEFLENİYOR

Niğde’de basın mensuplarının inanılmaz bir zenginlik üzerinde görev yaptığını söyleyen Atalay; “İstanbul gazeteciliğinden neredeyse bir farkı yok. İstanbul’un dünya başkenti olduğunu, büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, tarihinin ve doğal güzelliklerinin mükemmel olduğunu tüm dünya kabul ediyor. Kapadokya’nın giriş kapısı olan Niğde de güzel bir ilimiz” dedi.



Sadece kamu ilanlarıyla değil, İstanbul’daki, Ankara’daki büyük firmalardan da reklam alabilen, tirajı yüksek bir yerel basın istediklerini belirten Atalay, bu konuma gelinmesi için de mutlaka bayilerde satan, gerçekçi aboneleri olan gazeteler olmanın gerektiğini belirtti. Basın İlan Kurumu olarak daha önce 12 İlde şubeleri olduğunu, şu anda sayının 41 İle çıktığını kaydeden Atalay, 2015 yılı içerisinde Niğde’ye de şube açma hedefini koyduklarını söyledi.

BAĞIMSIZ BASINA İHTİYACIMIZ VAR



Bir İlde Valilik, Belediye gibi kurumların çok fazla hizmet yapsa da basında yer almadığı sürece halk ve üst kurumların hizmetlerden haberdar olamayacağını ifade eden Atalay; "Basın İlan Kurumu olarak daha iyiyi kovalayan, daha fazla yatırım yapan, sadece kamu ilanlarına bağlı kalmayan özel reklamları artıran, tirajı yüksek olan bir yerel basın istiyoruz. Kamu ilanlarının devamını arzu ediyoruz ama satış ve reklamdan daha fazla kazanç sağlamanızı istiyoruz. Özgür, bağımsız basına ihtiyacımız var. Ama bunu kırmadan, dökmeden, asla iftira ve şantaja başvurmadan ve yalan haber yapmadan gerçekleştirmeliyiz. Tüm illerdeki Valililerimiz, yerel yöneticilerimiz eksikliklerinin yazılmasını istiyor. Bundan bir kısmı rahatsız olur. Olursa da olsun. Siz gerçekten doğru bir şey yazıyorsanız, bunu kendilerine katkı olarak görmüyorlarsa kendi bilecekleri iştir. Ama çoğu bundan memnun olur. Size teşekkür ederler veya kızarlar. Ama bilinmelidir ki, eksiği gidermek için çaba gösterirler. Bir projenin, eksikliğin giderilmesini istiyorsanız ortak hareket etmelisiniz. Dünyanın en demokrat ülkelerindeki gibi evrensel kurallara uygun yayıncılık yapılmalıdır. Gazeteci, her şeyi eleştiren adam değildir. Güzellikleri de görmelidir" dedi.

İNTERNET MEDYASI YASA TASLAĞI TBMM GENEL KURULUNDA

İnternet medyasının basından kabul edilmediğini hatırlatan Atalay; “Hukuki bir altyapısı yok. 212 sayılı kanuna göre çalışabilmeleri için kanuni düzenleme gerekiyordu. İnternet medyası hakkındaki yasa taslağı Genel Kurula kadar geldi. Yasalaştığı andan itibaren de internet medyası gazeteci sayılacak, sarı basın kartı alabilecek, kamu ilanlarından pay alabilecek. Yeni bir sektör oluşuyor. Yazılı basının pastasından değil, oluşacak yeni sektörden pay vereceğiz. Yerel radyo ve televizyonlar için de destekleyici çalışmalarımız var" dedi.

ANADOLUNUN TANITILMAYA İHTİYACI VAR

Anadolu’nun tanıtılmaya, şaha kalkmaya ihtiyacı bulunduğunu anlatan Atalay; “ Bunu da yerelde çalışan kahramanlar yapabilir. Merkez medyadan kimse buraya gelerek birkaç gün geçirip haber peşinde koşturamaz. Derinkuyu’daki yeraltı şehrini, Göreme’deki açık hava müzesini, Alâeddin Camisi’ni ve Demirkazık Dağı’na tırmanan dağcıları görüntüleyemez. Bu noktada destek olmak için kamu açısından sorun görmüyoruz. Şu anda 4 katrilyonluk bir reklam pastası var. Yakında 20 katrilyonun üzerine çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.

Gazetelerin kamu ilanlarında belli bir pastayı bölüştüklerini dile getiren Atalay; “ Her biriniz çok çalışarak, gazetenizin okurunu artırarak, özel haberlere yer vererek reklam sayınızı artırabilirsiniz. Bu çalışmaları yapmak, reklam gelirini artırmak sizin elinizdedir. Tüm gazeteler birleşerek daha fazla pastadan pay alabilirsiniz bunu çoğu İlde söyledik yaptılar" dedi.



Editör: TE Bilişim