Niğde İl Genel Meclisi 2015 yılı Ocak ayı toplantısı öncesinde Atatürk Anıtına çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal marşı okuyan meclis üyeleri daha sonra ilk toplantısını yapmak üzere meclis toplantı salonuna geçti.

Haber-Fotoğraf: Enes Can ÖZMEN

Çelenk koyma törenine Niğde Valisi Necmettin Kılıç, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol ve İl Genel Meclis üyeleri katıldı.

İlk olarak Niğde Valisi Necmettin Kılıç ve İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin Atatürk anıtına çelenk koydu. Meclis salonunda açılı konuşmasını Niğde Valisi Necmettin Kılıç yaptı.

Kılıç 2015 yılında İl Özel İdaresi olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini söyledi. Vali Kılıç konuşmasının devamında şunları söyledi; "Tüm Türkiye'de alkışlanan başarılı bir yıl geçirdik ve bunu beraber yaptık. Bir çok alanda pilot il olduk, bir çok alanda diğer yönetimlere örnek gösterildik. Gerçekten başarılı bir yıl geçirdik. Elimizdeki bütçe kısıtlı bir bütçeydi, sınırlı bir bütçeydi. 32 Milyonluk bir bütçemiz var. 32 Milyon rakamsal olarak çok küçük bir değerdir. Niğde ölçeğinden bahsetmemiz gerekirse, bizim Devlet Hastanemizin bütçesi 120 milyondur, ceza evininin bütçesi 110 milyondur. Ancak aramızdaki birlik ve beraberlik bir sinerji doluydu geçtiğimiz yıl. Tüyü bitmemiş yetimin hakkı yerinde harcanacaktır ilkesi gereğinde paramız israf edilmedi. Dikkatli harcandı ve yerinde harcandı. 1 liraya, 3 lira iş yaptık. Sınırlı bütçeyle örnek gösterilecek projelere imza attık. 300 kilometre asfalt yaptık, asfaltın 1 metre karesi halıdan daha pahalıdır. Biz köy yollarımızı bu kısıtlı ve sınırlı bütçeyle halı serdik. Geçtiğimiz yıl Özel İdaremiz Köy hizmetlerinden gelen klasik görevlerini eksiksiz yaptı, kuruş israf etmeden yerinde kullandık. Bu ilin Valisi olarak bu titizliğinden dolayı Genel Sekreterimize, teşkilatımıza, Meclise ve Bakanına teşekkürü bir borç biliyorum. Özel İdarenin klasik görevlerine ilave olarak yaptığımız çalışmalar Türkiye'ye örnek gösterildi ve pilot il seçildi. Mesela halen Türkiye'de düzenli çöp toplayabilen tek il biziz. Çevre Bakanımız Niğde'yi pilot il ilan ediyoruz. Buradaki çalışmayı izliyoruz Türkiye'ye anlatıyoruz dedi bu başarı sizindir" dedi.

Kılıç, "Çok özgün projeleri takip ettik, henüz merkezin dikkatini çekmedi ama köylerde yaptığımız imar faaliyetleri bize aittir ve başarı hikayesidir. Tarım arazilerinin zayi edilmemesi, yerleşim alanların tarım dışı alanlara kaydırılmaması konusunda gayret gösterdik. Biz Niğde'de 30 köyümüzde köy gelime planları yapıyoruz, bir kısmı bitti. Köylümüzü bedavaya yakın bir fiyattan arsa sahibi yapma şansı tanıyoruz, yine köylülerimize imarlı bir arsa vereceğiz. Hem de köy bütçesine katkı sağlıyoruz. Pilot uygulama olarak köylerimizde bedava internet kapısı açtık birkaç köyümüzde bunu diğer köylerimize de yayacağız. Köy okullarımızda E ve Z kütüphane çalışmalarımız devam ediyor, Aile yaşam merkezlerine devam edeceğiz, köydeki spor alanlarına başladık ve devam edeceğiz. Köylerimizden 70 tanesine de futbol sahası yaptık yani köylerimiz şehir hüviyetine bürünsün istedik. Köylerimizin tamamına asfaltla gidebiliyoruz. Köylerimizin tamamında kanalizasyon var, köylerimizi güzelleştirecek diğer adımları stratejik planlarımıza koyduk. Köy girişlerinin ağaçlandırılması gibi çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.

Turizm konusunda önemli projelere imza attıklarını belirten Kılıç, "Turizm noktasında gayretlerimiz 2014 yılında önemli noktaya gelmiştir. Bizde turizme kaynak temin edecek 4 olgu vardır. Tarih, doğa, kış, deva. Dağ turizminde Aladağlarda yaptığımız proje, Milli Parklar tarafından yapılacak düzenleme sonrasında proje devreye sokulacak, projenin parası da hazır durumda. Kış turizmi noktasında Bolkar dağlarında yaz aylarında teleferiklerin inşaatını göreceğiz ve o teleferiklerde seyahat etme olanağını yakalayacağız. Çiftehan'da sağlık turizmine yönelik olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezi projemiz tamamdır, parası temin edilmiştir ve kasamızdadır. Günü birlik tesislerimizi hizmete açacağız. Tarih turizminde ki eksikliğimizi bu yıl tamamlamamız lazım. Bunun için de sizlerin de desteğiyle koruma altında bulunan tarihi yerlerimizin envanterini çıkararak mülkiyetlerini alabileceklerimizi almak, restore etmek ve hizmet açmamız lazım" şeklinde konuştu.

Vali Kılıç'ın konuşmasının ardından İl Genel Meclisi toplantısı Başkan Mahmut Peşin Başkanlığında başlandı. Gündemde bulunan maddelerin bir kısmı komisyonlara havale edilirken, bir kısmı da kabul edildi. Daha sonra topluca yemek yenildi. Gelecek toplantı ise 6 Ocak Salı günü yapılacak.



Editör: TE Bilişim